
Εζησε μια συγκλονιστική εσωτερική ζωή μέχρι τα 62 της χρόνια. Είχε γεννηθεί το 1946 στην Αθήνα από δύο ισχυρές προσωπικότητες, οι οποίες τη σφράγισαν θετικά και αρνητικά: τον πατέρα της, τον δικηγόρο και ποιητή Γεώργιο Καραπάνο, και τη μητέρα της, τη συγγραφέα Μαργαρίτα -Ρίτα όπως την αποκαλούσε- Λυμπεράκη. Στο λιτό βιογραφικό της κρατούσε ότι σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι και ότι εργάστηκε ως νηπιαγωγός στην Αθήνα.
Η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφειο Αθηνών.

Πρόκειται για μείζον ζήτημα σεβασμού των δικαιωμάτων του πολίτη, επισημαίνουν οι μηνυθέντες. Πρόκειται για σαφή παραβίαση των νόμων που προβλέπει το Αστικό Δίκαιο, ισχυρίζονται οι ενάγοντες μεταξύ των οποίων και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, που παρήγγειλε τη δίωξη
.

Πρόκειται για βλασφημία, κραυγάζουν οι κατ’ επάγγελμα και κατά συρροή «φύλακες» των ηθών της χριστεπώνυμης κοινωνίας. Αφορά στο αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας της επιλογής, απαντούν οι εμπλεκόμενοι. Είναι ζήτημα παραβίασης των ελευθεριών του ατόμου σύμφωνα με τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και του κεκτημένου της Κοπεγχάγης, απαντούν οι προοδευτικοί νομικοί κύκλοι της Αθήνας.
Τα δύο ομόφυλα ζευγάρια που ετέλεσαν πολιτικό γάμο στην Τήλο ενώπιον του δημάρχου, κ. Τάσου Αλιφέρη, δίχασαν, όπως και αναμενόταν, αν και δεν ήταν αυτός ο στόχος, την ελληνική κοινωνία, εισάγοντας και στην Ελλάδα το δίλημμα, ενώπιον του οποίου βρέθηκαν και οι άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες την τελευταία δεκαετία.
Αναφορικά με την αυριανή εκδίκαση της αγωγής, η κυρία Ευαγγελία Βλάμη, μία εκ των γυναικών που παντρεύτηκαν στην Τήλο, δήλωσε ότι η ίδια και η σύζυγός της δεν περιμένουν κάτι από το αυριανό δικαστήριο, καθώς είναι σίγουρες ότι η απόφαση θα είναι καταδικαστική. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δε μετάνιωσαν με τη σύζυγό της για το γάμο, ωστόσο εξακολουθούν να δέχονται διάκριση στην καθημερινότητά τους, καθώς εκκρεμούν οι δίκες.
Ο κ. Τάσος Αλιφέρης, δήμαρχος Τήλου, δήλωσε ότι η τέλεση των δύο γάμων ήταν μία διοικητική πράξη, την οποία ήταν υποχρεωμένος να κάνει, καθώς εμπίπτει στη συνθήκη της ευρωπαϊκής ένωσης και την έχει υπογράψει η χώρα μας.
Ορισμένες από αυτές, όπως η Ισπανία του κ. Θαπατέρο, «άρπαξαν τον ταύρο από τα κέρατα» και νομοθέτησαν υπέρ της τέλεσης γάμου μεταξύ ομοφύλων ζευγαριών. Άλλες κοινωνίες, όπως η γαλλική, νομοθέτησαν, αναγνωρίζοντας ως νόμιμη απέναντι στο κράτος και τους θεσμούς, τη συμβίωση ομόφυλων ζευγαριών. Άλλες κοινωνίες, όπως η δική μας, αν και κλήθηκαν να νομοθετήσουν, εν τούτοις υπεχώρησαν την τελευταία στιγμή απέναντι σε κέντρα άσκησης πίεσης, συγκεκριμένα της εκκλησίας και ακόμη πιο συγκεκριμένα των «μουτζαχεντίν» της ελλαδικής εκκλησίας.
Το χρονικό της υπόθεσης

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που «δέχτηκαν» ως κάτι φυσικό την ένωση με τα δεσμά του γάμου δύο ανθρώπων του ιδίου φύλου. Από την άλλη, αρκετοί αντέδρασαν, και μάλιστα έντονα, στην ένωση ομοφύλων ζευγαριών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι συγκεκριμένοι γάμοι στην Ελλάδα έφεραν στην επικαιρότητα το νομικό κενό που υπάρχει στη νομοθεσία.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο δήμαρχος Τήλου διάβασε στα ζευγάρια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του δήμου, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο νόμο και το Σύνταγμα, με την οποία να απαγορεύεται η τέλεση γάμου μεταξύ ομοφύλων.
Ήδη, από το βράδυ της προηγούμενης μέρας είχαν φτάσει στην Τήλο τα δύο ζευγάρια, συνοδευόμενα από μέλη των ομοφυλοφιλικών οργανώσεων.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, με έγγραφό του προς τον εισαγγελέα πρωτοδικών Ρόδου λίγες ημέρες νωρίτερα, ανέφερε: «H πράξη της τέλεσης γάμων ομόφυλων ζευγαριών θα είναι άκυρη, ανίσχυρη και παράνομη και σε περίπτωση που ο δήμαρχος Τήλου δεχθεί δήλωση περί τελέσεως γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, παρακαλούμε για την ενέργεια των νομίμων, ώστε να ακυρωθούν».

Με σύνθημα «Ολη η πόλη μια παρέα» περισσότεροι από 10.000 πολίτες αψήφησαν το κρύο και κατέκλυσαν την πλατεία Αριστοτέλους, περιμένοντας τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Β.Παπαγεωργόπουλο να ανάψει τα φωτάκια του ύψους 22 μέτρων δέντρου, της φάτνης και του καραβιού τα οποία θα στολίζουν τις ημέρες των εορτών την κεντρική πλατεία της πόλης. Την ίδια ώρα μέλη των επιτροπών ενάντια στην ακρίβεια έστησαν απέναντι από το κινηματοθέατρο Ολύμπιον ένα... ιδιαίτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο, με οικολογικές μπάλες από χαρτί, στις οποίες αναγράφονταν συνθήματα όπως «Ανεργία», «Ακρίβεια», «Κατασχέσεις» και «Νέοι φόροι».