Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

ΑΝΑΠΗΡΙΑ : Ποσοστά και αριθμοί που σοκάρουν...

ΑΘΗΝΑ, ΑΦΙΛΟΞΕΝΗ ΠΟΛΗ

Η μη προσβασιμότητα των κτιρίων είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα των ατόμων με αναπηρίες, για την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Η Αθήνα, πρωτεύουσα της Ελλάδας, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, έχει χαρακτηρισθεί ως η πρώτη πρωτεύουσα της Ευρώπης που είναι αφιλόξενη και σκληρή μπροστά στα προβλήματα των ΑμΕΑ, όσο αφορά την προσβασιμότητά τους σε κτίρια.



Α΄ Ημερίδα ΑμΕΑ στη Θήβα. Στο πάνελ και από αριστερά, ο Κώστας Βλουτής (ειδικός προσκεκλειμένος), ο Γιώργος Παϊλόπουλος, ο Στάθης Καρπενησιώτης και ο Βασίλης Στρογγυλός. Στο βήμα, η αντινομάρχης κα Σωτηρία Μανάρα-Μαυράκη.

3η Δεκεμβρίου
Διεθνής Ημέρα Αναπήρων
Η ψυχρή ερμηνεία των αριθμών
του Κώστα Βλουτή σε Ημερίδα για ΑμΕΑ.








Η νίκη της καθημερινότητας με την διαρκή πάλη για το επίτευγμα αυτό, είναι το κύριο μέλημα των ΑμΕΑ.



"Δεν μπορεί να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς κανόνες, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δεν μπορούν να μεταβάλλουν τα αισθήματα, αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα".

Αυτά τα λόγια ανήκουν στο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Αμερικανό αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε αυτό τον απέραντο κόσμο, αυτά τα λόγια, μπορούν να φανούν ενθαρρυντικά για τα άτομα με αναπηρία που συνήθως τα αντιμετωπίζουμε με στερεότυπα. Που δεν τα βλέπουμε ως πραγματικούς ανθρώπους με αληθινή ζωή.
Πως αποτελούν ένα σημαντικό -υπαρκτό- κομμάτι στο γενικό σύνολο και εθελοτυφλούμε...

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα, τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν χειροτερέψει (γνώμη στο 46,6% των ερωτηθέτων) τα πράγματα σε ότι αφορά τον πληθυσμό των κινητικά αναπήρων. Στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση και στην ίδια ερώτηση, το ίδιο ποσοστό αποδεικνύει ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί...

Τί φταίει, λοιπόν και στην χώρα μας το θέμα των αναπήρων δεν μπαίνει στην σωστή του διάσταση;
Και ποιός θα απαντήσει;

'Οταν η επιδοματική πολιτική προς τους αναπήρους, τα τελευταία χρόνια, έχει αυξυθεί κατά...1,3% και το 34,2% το βρίσκει ανεπαρκές.
'Οταν δεν υπάρχει ψυχολογική-συμβουλευτική υποστήριξη (57,8%) από ειδικούς επιστήμονες του δημοσίου ή και του ιδιωτικού τομέα, γι αυτόν τον πληθυσμό που μόνο το 17,4% είναι αυτοεξυπηρετούμενο.

'Οταν το 46,8% έχει την κατώτερη εκπαίδευση και αυτή με δυσκολία από την μη προσβασιμότητα των χώρων (ποσοστό 70.5%).
'Οταν το 43,8% αναζητά εργασία και το 46,6% μένει άνεργο, ενώ το 41,1% δεν προσλαμβάνεται από επιχειρήσεις...

'Οταν το 74,5% δεν έχει άδεια οδήγησης και το 56% δεν χρησιμοποιεί, για την μετακίνησή του, μέσο μαζικής μεταφοράς.
Το ανάπηρο άτομο ζει μαζί με την οικογένεια (89.9%) ή κάπου αλλού, δηλαδή σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό ίδρυμα.

Σήμερα, το 27,4% ενοχλείται από τον κοινωνικό στιγματισμό και την αποστροφή των υπολοίπων, ενώ το 24,7% θεωρεί ανεπαρκείς τις κοινωνικές υπηρεσίες και τη βοήθεια που του παρέχουν, αλλά και την πρόσβαση σε αυτές...

Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, που δόξασε την Ελλάδα με τις επιδόσεις του στους Παραολυμπικούς του Πεκίνου.

Δεν κάνει χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή το 80%.

Αυτός ο ειδικός πληθυσμός που το 39,4% πάσχει από ημιπληγία, το 38,5% από τετραπληγία και το 11% από παραπληγία, θεωρείται ασθενής.

Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη για την φροντίδα του.

Απαιτούνται βαθιές αλλαγές που έχουν να κάνουν με την κοινωνική αντίληψη και την χάραξη σοβαρής πολιτικής, όπως συμβαίνει στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Να δώσουμε ευκαιρίες στο ανάπηρο άτομο προκειμένο να το καταστήσουμε ενεργό πολίτη.

Το δικαιούται...

Μα, επιτέλους, πρέπει να το καταλάβουμε.
"Τίποτα δεν χάνεται, όσο το μυαλό μένει ανέπαφο από κάθε είδους αναπηρία".

Γιατί, όπως λέει και ο Νίκος Καζαντζάκης στον "καπετάν Μιχάλης" για την αξία του ανθρώπου: "Να ζητάει και να ξέρει πως ζητάει το αδύνατο και να είναι σίγουρος πως θα το φτάσει, γιατί ξέρει πως δεν θα λυποψυχήσει, αν δεν ακούσει τί του κανορχάει η λογική, μα κρατάει με τα δόντια και τη ψυχή του και εξακολουθεί να νικάει το αδύνατο, τότε γίνεται το θάμα"...

Και ο μεγάλος Αμερικανός συγγραφέας Χέμινγουεϊ στο "ο γέρος και η θάλασσα": "Μπορεί ο άνθρωπος να καταστρέφεται, αλλά ποτέ δεν νικιέται...".

Αν όλα αυτά μπουν στη σωστή τους βάση, τα κατεργαστεί το μυαλό μας και περάσουν στη συνείδησή μας, τότε τα παραπάνω ποσοστά και οι ψυχροί αριθμοί θα μείνουν στο κακό μας παρελθόν.

Γιατί το ανάπηρο άτομο θα έχει περάσει πλέον στην καρδιά μας...

Στη θέση που του αξίζει...

* Κώστα Βλουτή

Τοποθέτησή του στην Ημερίδα του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων και φίλων ΑμΕΑ "'Αγιοι Ανάργυροι"



Η ΘΗΒΑ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του Συλλόγου Γονέων -Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ “Οι Άγιοι Ανάργυροι”, που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης, σε συνεργασία με το Δήμο Θηβαίων και υπό την αιγίδα του Ομίλου UNESCO Ιστορίας, Τέχνης και Θεάτρου.

O δήμαρχος της πόλης κ. Νίκος
Σβίγγος, μετά την σύντομη ομιλία του, βράβευσε τον διακεκριμένο δημοσιογράφο-στιχουργό, Κώστα Βλουτή, για την πολύχρονη προσφορά του στα άτομα με αναπηρία.

Η τοποθέτηση στο θέμα της βραδιάς της κ. Αρχοντίας Παπαδοπούλου, αντιπροέδρου του ομίλου, ήταν ουσιαστική, ενώ ακολούθησαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τον κ. Βασίλη Στρογγυλό (Λέκτωρ Παν/μίου Θεσσαλίας Ειδικής Αγωγής) με θέμα “Η ένταξη των ΑμεΑ στο σχολείο και στην Κοινωνία”, από τον κ. Στάθη Καρπενησιώτη (Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Θήβας) με θέμα “Αλληλεπίδραση και συνεργασία Εκπαιδευτικών - Γονέων και Μαθητών”,
και και από τον κ. Γιώργο Παϊλόπουλο (Ψυχολόγος, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Κέντρου ΑμεΑ “Το Εργαστήρι”) με θέμα “Προστατευόμενη Διαβίωση”.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “Ο άνθρωπος που κέρδισε τη ζωή” του Αντώνη Παπαδόπουλου, που αναφέρεται στη πορεία ζωής του δημοσιογράφου-στιχουργού Κώστα Βλουτή, που προκάλεσε συγκίνηση στους παρευρισκόμενους.

Τέλος, ακολούθησαν τραγούδια από ΑμεΑ υπό την καθοδήγηση της Μουσικού Ρούλας Γκιόκα -Καλογερίδου, η πάντα επίκαιρη τοποθέτηση του Κώστα Βλουτή και οι πάντα αγωνιώδεις και συγκινητικές τοποθετήσεις της Αθηνάς Ράϊκου - Πρεβεζάνου, Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και διοργανώτριας αυτής της τόσο χρήσιμης εκδήλωσης.

* Στη φωτογραφία, στιγμή από την απονομή τιμητικής πλακέτας στο Κώστα Βλουτή από το Δήμαρχο Θηβαίων κ. Νίκο Σβίγγο.

Επιμέλεια: Άρης Δήμου

* Aναρτήθηκε Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου και ώρα 11:11 πμ.