Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

"'Εφυγε" άδικα ο Νίκος...


... μα θάναι "σαν να μην έφυγε ποτέ"!
Του Κώστα Βλουτή
Πάντα, το έχω διαπιστώσει, ο χρόνος που φεύγει κάνει την "βρομιά" του πριν την κάνει με ...βαρυά βήματα... για να περάσει στην ιστορία. Ο Νίκος Κακαουνάκης, αυτός ο μάχημος ρεπόρτερ, μας αφήσε λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου. Και βύθησε στο πένθος όσους, πραγματικά, τον αγάπησαν! Στα 72 του χρόνια, με ταλαιπωρημένο οργανισμό, αλλά με θέληση μικρού παιδιού, εξακολουθούσε να δίνει τη μάχη του για το σωστό ρεπορτάζ. Κι ύστερα, με τηνπαρέα του γλεντούσε την Κρήτη μέσα του με τσίπουρο... Όσοι τον γνώρισαν από κοντά, μιλούν για ένα αληθινό φίλο που τον αγαπούσαν ακόμη και οι φίλοι του... Και τώρα κλαίνε τον άδικο χαμό του... Ο Νίκος, ισχυρίζονται πολλοί, θα ζούσε αν δεν γίνονταν λανθασμένες κινήσεις, όπως σημειώνει η οικογένεια του εκλιπόντος σε επιστολή της που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "το Καρφί".

«Ο Νίκος έδωσε την τελευταία του μάχη και την έχασε.
Αιτία; Μια επέμβαση ρουτίνας όπως τον διαβεβαίωναν οι γιατροί του στον Ευαγγελισμό.
Και από εκεί ξεκίνησε η περιπέτειά του. Την απλή επέμβαση ρουτίνας ακολούθησαν τρία χειρουργεία σε 15 ημέρες με λανθασμένες εκτιμήσεις και ατυχείς χειρουργικούς χειρισμούς. Με παραπληροφόρηση στην οικογένειά του και διαβεβαίωση ότι όλα πάνε καλά.
Με υπεροψία και άρνηση συνεργασίας, με απρεπή συμπεριφορά για να μην εμφανιστούν τα λάθη, για να μην πάρουν την ευθύνη.
Οι γιατροί που χειρούργησαν τον Νίκο στον Ευαγγελισμό είχαν το θράσος, όσο ακόμα εκείνος πάλευε για τη ζωή του και η οικογένειά του αγωνιούσε έξω από την Εντατική στο ΙΑΣΩ GΕΝΕRΑL, γνωρίζοντας ότι στο τελευταίο χειρουργείο είχαν πια αποκαλυφθεί τα λάθη τους, να δηλώσουν: “Δεν έγινε κανένα λάθος, απλώς ο κ. Κακαουνάκης ήταν άτυχος”.
Και έκαναν την απρέπεια παραβιάζοντας κάθε έννοια δεοντολογίας και το ιατρικό απόρρητο να δημοσιοποιήσουν ιατρικά στοιχεία στα οποία είχαν πρόσβαση μόνο επειδή εκείνος τους εμπιστεύτηκε τη ζωή του.
“Ήταν,είπαν,ασθενής με ήδη βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και από το πρώτο χειρουργείο αφαίρεσης πολύποδα,παρουσίασε μια σπάνια νέα ασθένεια, την οποία όχι μόνο ο αδύναμος οργανισμός του δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει,αλλά παρουσίασε ένα σπάνιο σύνδρομο που έχει εμφανιστεί μόλις 60 φορές ως περιστατικό σε όλον τον κόσμο! Για τον λόγο αυτό, ισχυρίζονται, ότι οδηγήθηκαν σε τρία διαδοχικά χειρουργεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα ασθένεια, που παρουσίαζε συνεχώς μεταλλάξεις και επιπλοκές”. Ερωτηματικά. Και δεν εξηγούν γιατί ενώ, όπως λένε, ήταν ασθενής με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, δεν ενημέρωσαν την οικογένειά του για την επικινδυνότητα της επέμβασης. Αντίθετα τους διαβεβαίωναν ότι είναι μια επέμβαση ρουτίνας και ότι δεν χρειαζόταν να ζητηθεί δεύτερη γνώμη. Δεν εξηγούν γιατί, ενώ θα μπορούσε η επέμβαση να γίνει ενδοσκοπικά, ο χειρουργός αποφάσισε να προχωρήσει σε χειρουργείο.
Μιλάνε για επιπλοκές και σπάνιες αρρώστιες αλλά αποκρύπτουν, σκόπιμα βεβαίως, ότι ο Νίκος άντεξε τέσσερα χειρουργεία και νικήθηκε από τη λοίμωξη που προκλήθηκε στο πρώτο χειρουργείο. Δεν λένε τίποτα για το ότι στο δεύτερο χειρουργείο διαπίστωσαν ότι υπήρχε ήδη διαφυγή μικροβίων από το πρώτο χειρουργείο, την απλή επέμβαση ρουτίνας και το απέκρυψαν- κάτι που εμείς το μάθαμε το βράδυ που ο Νίκος έφυγε, από γιατρό του Ευαγγελισμού, στον οποίο το αποκάλυψαν.
Για το ότι τρεις μέρες μετά, στις 3 Δεκεμβρίου, ενώ στις 9 το πρωί, χειρουργός και παθολόγος διαβεβαίωναν ότι όλα πάνε καλά, μία ώρα αργότερα μας ανακοίνωσαν ότι τον βάζουν ξανά χειρουργείο γιατί κινδυνεύει η ζωή του. Χωρίς να μας δώσουν καν την ευκαιρία να επιλέξουμε χειρουργό της εμπιστοσύνης μας αυτή τη φορά.
Ξεχνάνε ότι μετά το χειρουργείο αυτό μας διαβεβαίωσαν ότι αυτή τη φορά αντιμετώπισαν το θέμα ριζικά, ενώ την προηγούμενη φορά είχαν ξεγελαστεί.
Δεν εξηγούν γιατί ενώ έβλεπαν έναν άρρωστο χειρουργημένο ήδη 3 φορές να έχει για 10 μέρες πυρετό, παραισθήσεις, πρησμένη κοιλιά και αναπνευστικά προβλήματα, καθησύχαζαν την οικογένειά του, μέχρι την εισαγωγή στην Εντατική στις 12 Δεκεμβρίου, ότι όλα πάνε καλά και ότι φταίει ένα φάρμακο που έδωσαν για να τον ηρεμήσουν.
Δεν εξηγούν γιατί ενώ οι γιατροί στην Εντατική επέμεναν ότι το πρόβλημα είναι χειρουργικό εκείνοι επέμεναν ότι χρειάζεται μόνο συντηρητική αγωγή.
Δεν εξηγούν γιατί αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τους γιατρούς που καλέσαμε βλέποντας τον άνθρωπό μας να χάνεται.
Μιλάνε σήμερα, και μάλιστα στον Τύπο, για σπάνια αρρώστια, ενώ μας διαβεβαίωναν ότι δεν τους ανησυχεί.
Δεν εξηγούν γιατί απαξίωσαν να παρουσιαστούν στο ιατρικό συμβούλιο, αλλά ειδοποίησαν ότι κατά τη γνώμη τους χρειάζεται μόνο συντηρητική αγωγή, τη στιγμή που οι γιατροί της Εντατικής είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά και έλεγαν ότι ο άνθρωπος θα χαθεί.
Δεν ξέρουν ίσως ότι η κόρη του, περιμένοντας να πάρει το πρακτικό του χειρουργείου για να σταλεί στην Αμερική, άκουσε τον δεύτερο χειρουργό να δηλώνει ότι εγώ “αυτό δεν το υπογράφω, υπόγραψέ το εσύ”.
Θεώρησαν ότι με ένα κατασκευασμένο χειρόγραφο πρακτικό, που υπέγραψε μόνο ο ένας από τους δύο χειρουργούς, θα έσβηναν τα λάθη; Αλήθεια ο Ευαγγελισμός δεν κρατάει επίσημα πρακτικά των χειρουργείων;
Ψυχολογική τρομοκρατία. Δεν θα ξεχάσουμε τους κακοήθεις υπαινιγμούς κατά των γιατρών που προσπάθησαν να βοηθήσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη του Ευαγγελισμού είπαν ότι “τον Κακαουνάκη τον έφαγε η υπεροψία των γιατρών του”.
Ούτε την ψυχολογική τρομοκρατία που άσκησαν για να μη γίνει η τελευταία προσπάθεια. Σαν Θεοί είχαν αποφασίσει για τη μοίρα του.
Δεν θα κατηγορούσαμε κανέναν για ένα ιατρικό λάθος. Πιστεύουμε όμως ότι ο τρόπος που χρησιμοποίησαν για να το καλύψουν ήταν εγκληματικός και στοίχισε μια ζωή. Όλα αυτά δεν θα γυρίσουν τον Νίκο πίσω.
Όμως εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε υποχρέωση σε εκείνον να τα γράψουμε σήμερα. Γιατί κάποιοι γιατροί είχαν την απρέπεια να δηλώσουν “ ο κ. Κακαουνάκης ήταν άτυχος” ενώ η μόνη του ατυχία είναι ότι τους εμπιστεύτηκε.
Γιατί αυτά συμβαίνουν στον Ευαγγελισμό, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, το οποίο καταρρέει από τις προσωπικές διαμάχες ορισμένων γιατρών και οι άξιοι γιατροί φεύγουν, ο ένας μετά τον άλλο, καθώς αδυνατούν να ασκήσουν το λειτούργημά τους.

Και αυτό είναι ένα θέμα μεγαλύτερο από τον δικό μας πόνο και την “ατυχία” του Νίκου"...

Τη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, ο φάκελος του ρεπόρτερ που, έτσι ξαφνικά και αναπάντεχα "έφυγε " από κοντά μας, μετά από 4ωρη σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση γιατρούς του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", βρέθηκε στο υπουργείο Υγείας... Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση για να διέλευκανθούν τα αίτια του θανάτου του Ν. Κακαουνάκη...

Ο Νίκος Κακαουνάκης αναπαύεται. Κι είναι πια στο μέρος που αγάπησε πολύ...
Η χαροκαμένη μάνα του έθαψε και τα τρία παιδιά της. Τί καημός;..
.

Θεώρησα σωστό να γράψω δυο τρεις αράδες για τον Κρητίκαρο που εκτίμησα πολύ για την αλήθεια του. Τον άκουγα να φωνάζει στους συνεργάτες του στην εφημερίδα,με αυτήν την γνώριμη φωνή που όλοι ξέρουμε και έλεγα στον φίλο μου δίπλα που γράφαμε τα κείμενά μας: "Τί έπαθε πάλι;"... Και μου έλεγε ο φίλος μου: "Σε 10 λεπτά θα του έχει περάσει"... Και πραγματικά, σε 10 λεπτά γινόταν ...στοργικός με τον τύπο που τον είχε εκνευρίσει.
Μια μέρα με βλέπει στο διάδρομο και μου λέει: "Βλουτή, έχεις ωραία πένα... Μ΄αρέσεις!"...
Έμεινα κόκαλο... Κατάπια τη ...γλώσσα μου και "ψαχνόμουν"...
Ο Νίκος ΔΕΝ σου χαριζόταν... Ότι σου έλεγε ήταν ΠΑΝΤΑ ..."στο Καρφί"!!!
Καλό Ταξίδι...



*
Θέλω να σας ευχαριστήσω για τις όμορφες ευχές που μου γράψατε και να σας ευχηθώ το 10 να έναι για όλους το "10" το καλό!

Καλή Χρονιά!!!