Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Γρηγόρης Μωραΐτης: Μεταδίδει την αγάπη του για τους κρητικούς χορούς...

Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Σ
Χοροδιδάσκαλος με αξίες...
Διδάσκει στον Σύλλογο Κρητών Σαλαμίνας η "Μεγαλόνησος", τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρητών Αλίμου "ο Καζαντζάκης" και τον Σύλλογο Κρητών Κορυδαλλού "Αροδαμός".

του Κώστα Βλουτή
kostas.vloutis@gmail.com
Είναι 29 ετών και έχει καταφέρει να μεταδώσει τα μυστικά της κρητικής παράδοσης σε μικρούς και μεγάλους...
Η καταγωγή των γονιών του βρίσκεται στην Αθήνα, την Μάνη, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Οι κρητικές ρίζες του, τελικά, θα αποδειχθούν πολύ δυνατές. 
Ο Γρηγόρης Μωραΐτης γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1986 στην Αθήνα, όπου και έζησε μέχρι 4 χρονών. Έπειτα μετακόμισε με τους γονείς του στην Κρήτη, στο χωριό του, στις Μουρνιές Χανίων, όπου έζησε εκεί για 6 χρόνια.
Τα πρώτα του σχολικά χρόνια τα πέρασε στο χωριό.
Αυτά και μόνο έφταναν να τον κάνουν να αγαπήσει την κρητική παράδοση και να εκφράζεται μέσα από τον χορό της Κρήτης. Τα πράγματα ήρθαν έτσι στη ζωή του που τον αναγκάζουν να επιστρέψει στην Αθήνα όταν ήταν 11 χρονών. 
Από τότε, μαζί με το σχολείο και τον αθλητισμό, η ζωή του ήταν μόνο οι κρητικοί χοροί.
"Ξεκίνησα να μαθαίνω να χορεύω στην Ένωση Κρητών Περάματος και μετά
από 5 χρόνια, σαν μαθητής, ξεκίνησα να βοηθάω τον τότε δάσκαλό μου να μαθαίνουμε τους χορούς της Κρήτης σε όλες τις ηλικίες", λέει ο Γρηγόρης με υπερηφάνεια.
Μετά από 18 χρόνια, σαν χορευτής και βοηθός "αποφάσισα να ανεξαρτητοποιηθώ και πλέον, ως χοροδιδάσκαλος να μεταδίδω τα μυστικά της κρητικής παράδοσης σε μικρούς και μεγάλους". 
Η αγάπη και το μεράκι του για το χορό τον έκανε να επιλέξει την τέχνη του χορού "κύρια δουλειά" του. Και
δικαιολογεί την απόφασή του αυτή διότι, όπως χρακτηριστικά λέει ο ίδιος, "Κρήτη - χορός - ψυχή είναι τρεις λέξεις που με αντιπροσωπεύουν γιατί μεταδίδω με την ψυχή μου του χορούς και την παράδοση της Κρήτης". 
Πλέον διδάσκει στον Σύλλογο Κρητών Σαλαμίνας η "Μεγαλόνησος" (ιδρύθηκε το 1975 και απαριθμεί 1.500 μέλη), τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρητών Αλίμου "ο Καζαντζάκης" και τον Σύλλογο Κρητών Κορυδαλλού "Αροδαμός".
"Με την ώθηση των φίλων και συνεργατών μου Γιάννη Καπετανάκη, Μαρία Φραγκιαδάκη, Ανθή Σταρομοιράκη και Γιάννη Αρμενάκη", συνεχίζει, "έφτιαξα την δική μου χορευτική ομάδα, "ΚΡΗΤΑΓΕΝΕΙΣ", όπου αποτελείτε από επαγγελματικού επιπέδου χορευτές. Η αγάπη των μαθητών και των συνεργατών μου μού δίνει την δύναμη να συνεχίζω να παλεύω για την διάδοση της παράδοσης".
 1. Ο χοροδιδάσκαλος Γρηγόρης Μωρΐτης, με κρητική παραδοσιακή  ενδυμασία. 
2. Με την χορευτική του ομάδα 'ΚΡΗΤΑΓΕΝΕΙΣ'
3. Σύλλογος Κρητών Σαλαμίνας "Μεγαλόνησος".

► Στον "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ" της Αδέσμευτης Πολιτικής Εφημερίδας "Η ΝΙΚΗ"...