Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

O Όσκαρ Πιστόριους θέλει μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς...



 



Paralympic Games, London 2012
Του Κώστα Βλουτή
επιμέλεια: Άρης Δήμου
Φωτο: P.G. L.


ΤΙ ΜΑΣ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ                                             
"ΔΙΑΦΩΤΙΣΗ" ονομάζεται η τελετή Έναρξης των 14ων Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου που θα πραγματοποιηθεί παρουσία της Βασίλισσας Ελισάβετ. Η Λαμπαδηδρομία βρίσκεται σε εξέλιξη. Αφετηρία ήταν το νοσοκομείο Στόουκ Μάντεβιλ, ΒΔ του Λονδίνου και κατάληξη θα είναι το Ολυμπιακό Στάδιο του Στράτφορντ κατά τη διάρκεια της τελετής.

Συνολικά 580 λαμπαδηδρόμοι με προβλήματα αναπηρίας σε ομάδες των πέντε μεταφέρουν τη φλόγα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, από το νοσοκομείο στο οποίο πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά οργανωμένοι αθλητικοί αγώνες ατόμων με κινητικά προβλήματα, το 1948.

Η τελετή έναρξης, όπως και η αντίστοιχη των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ένα μυστήριο. Θα συμμετάσχουν συνολικά 3.000 ενήλικοι εθελοντές και 100 παιδιά, καθώς και 100 επαγγελματίες καλλιτέχνες. Μία από τις κορυφαίες στιγμές της τελετής θα είναι οι ακροβατικές επιδείξεις σε στιλ τσίρκου και σε ύψος 35 μέτρων από 50 ανθρώπους με αναπηρίες, οι οποίοι εκπαιδεύονται εδώ και περίπου τρεις μήνες.
Οι σκηνοθέτες Τζένι Σίρλι και Μπράντλεϊ Χέμινγκς μιλούν για "εορτασμό του πνεύματος των Παραολυμπιακών Αγώνων που θα ανατρέπει τις αντιλήψεις για τις δυνατότητες του ανθρώπου".
Κατά την έναρξη αεροσκάφη θα πετάξουν πάνω από το Ολυμπιακό Στάδιο με πιλότους άτομα με αναπηρίες. Έντονη είναι η φημολογία ότι μεταξύ των διασημοτήτων που θα κάνουν την εμφάνισή τους περιλαμβάνεται και ο θεωρητικός φυσικός σερ Στίβεν Χώκινγκ.

Εκεί και 'Οσκαρ Πιστόριους που μας συγκίνησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε συνέτευξη που παραχώρησε εξέφρασε την επιθυμία του:

"Θα ήθελα θέση στην τριάδα των 100 μέτρων, αλλά και να μπορέσω να υπερασπιστώ τους τίτλους μου στα 200 και τα 400 μέτρα. Στη σκυταλοδρομία 4Χ100 μέτρα, πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε το χρυσό μετάλλιο, παρά το γεγονός ότι θα είναι μια σκληρή κούρσα. Στο Κράιτσερτσερτς, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, χάσαμε το παγκόσμιο ρεκόρ από την ομάδα των ΗΠΑ και πιστεύω ότι μπορούμε να το ανακτήσουμε"... Αυτά δήλωσε ο Νοτιοαφρικάνος Όσκαρ Πιστόριους που είναι έτοιμος για την διεκδίκηση μεταλλίων στου Παραολυμπιακούς του Λονδίνου, μετά την πολύ συγκινητική συμμετοχή του  στους Ολυμπιακούς. 

Για τον Όσκαρ "ήταν μια σπουδαία στιγμή. Ήταν ένας από τους στόχους που είχα θέσει πριν από τέσσερα χρόνια. Ήθελα να προκριθώ στους Ολυμπιακούς και να εκπροσωπήσω τη χώρα μου. Είμαι ευλογημένος. Ήταν μια σπουδαία στιγμή για μένα. Χωρίς αμφιβολία θα προσπαθήσω να κάνω το ίδιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016"...

ΟΣΚΑΡ ΠΙΣΤΟΡΙΟΥΣ:
"Αν καταφέρω να μπω στην τριάδα θα είμαι πολύ χαρούμενος"

Εδώ στο Λονδίνο στοχεύει μια θέση στο βάθρο των 100 μέτρων κατηγορίας T44, το οποίο προς το παρόν λείπει από τη συλλογή του σε Παραολυμπιακούς Αγώνες και όπου θα επιδιώξει να κατακτήσει στη διοργάνωση του Λονδίνου, που ανοίγει την αυλαία της με την επίσημη Τελετή Έναρξης στο Ολυμπιακό Στάδιο.
Παραδέχθηκε ότι θα έχει μεγάλο ανταγωνισμό καθώς "τα αγωνίσματα στα οποία λαμβάνω μέρος εξελίσσονται συνεχώς. Οι Τζόνι Πίκοκ (Βρετανία), Τζερόμ Σίνγκλετον (ΗΠΑ), Μπλέικ Λίπερ (ΗΠΑ) και Αρνου Φουριέ (Νότια Αφρική) έχουν εξαιρετικές επιδόσεις. Είναι φαινόμενα. Τα 400 μέτρα θα είναι ένα συναρπαστικό αγώνισμα".
Δεν ξέχασε να αναφερθεί και στους αθλητές που κατά τη γνώμη του θα πρωταγωνιστήσουν και είναι "ο Βραζιλιάνος κολυμβητής Ντάνιελ Ντίας, ο συμπατριώτης μου, Αρνού Φουριέ στους δρόμους ταχύτητας, ο Βρετανός Λι Πίρσον στην ιππασία και ο Καναδός Πάτρικ Άντερσον στο μπάσκετ με αμαξίδιο (σύμφωνα με τους ειδικούς ο κορυφαίους παίκτης του κόσμου)".

Ο Όσκαρ Πιστόριους που θα είναι σημαιοφόρος της χώρας του, δήλωσε πως είχε πάρει 11 κιλά μετά τους Αγώνες του Πεκίνου,αλλά το πάλεψε στο γυμναστήριο για να ξαναβρεί τη φόρμα του.
19 χρόνων, αυτό το παληκάρι που τρέχει με τεχνητά μέλη, κατάφερε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. με χρόνο στα 10,85 δευτερόλεπτα.
" 'Εχω βελτιώσει κάτι παραπάνω από μισό δευτερόλεπτο τους χρόνους μου", λέει και χαμογελάει: "Όμως δεν ησυχάζω. Πάντα βλέπω την τεράστια απειλή"!

Ο αμερικανός Jerome Singleton μπορεί να θεωρηθεί απειλή για τον Όσκαρ, αν θυμηθεί κανείς πως ηττήθηκε από αυτόν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το 2011...

Ο πρώτος γύρος της κατηγορίας T44 των ανδρών στα 100μ. ξεκινά την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου.

 EINAI δεδομένο πως ο Όσκαρ Πιστόριους θα πρωταγωνιστήσει και στους Παραολυμπιακούς. Σαν "Αστέρι" σουλατσάρει και τον φωτογραφίζουν ασταμάτητα...
Στο στιγμιότυπο ο Όσκαρ έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο στο Ολυμπιακό Πάρκο. Εδώ φωτογραφίζεται με τρεις θαυμαστές του, την Erica Kouassi από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον μικρούλη Anthony Kipps από το Τρινιντάντ και τη Mary Tarimo από την Τανζανία.
Ο παγκοσμιονίκης θα είναι και σημαιοφόρος της Νοτιοαφρικανικής Ομάδας.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, κύριε Όσκαρ! 

GALERY                                                                                                                                   
Paralympic Flame crosses Tower Bridge
Creating the Paralympic Flame Ο σερ Philip Craven, πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, οδηγεί την πρώτη ομάδα των λαμπαδηδρόμων. Ο σερ Philip Craven έχει πάρει μέρος σε πέντε Παραολυμπιακούς Αγώνες, μεταξύ 1972 έως 1988.

Καροτσόβιοι και πρόσκοποι στην Λαμπαδηδρομία των Αγώνων

Creating the Paralympic Flame Oι λαμπαδηδρόμοι Sam Crossley, Sally Bishop, Maisie Mcgarvey, Lorna Marsh και Elizabeth Rose με την Παραολυμπιακή Φλόγα...

Εθνικό Κέντρο Σπονδυλικής Στήλης, Τραυματισμοί, Stoke Mandeville.

Creating the Paralympic Flame

Η ομάδα που αποτελείται από τους Susan Wolstenholme, Ian Preece, Philip Tew και William Cox μεταφέρουν την Φλόγα των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Εθνικό Κέντρο Σπονδυλικής Στήλης, Τραυματισμοί, Stoke Mandeville.