Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Η Μήδεια του Μποστ... σήμερα

Με την σκηνοθετική πένα του Αντώνη

Η Θεατρική Ομάδα "Έφεσος" παρουσιάζει τη "Μήδεια" του Μποστ, τη Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στο θέατρο "Θ. Βέγγος" του Κορυδαλλού και την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στο Κηποθέατρο Νίκαιας στις 20.30 με ελεύθερη είσοδο.
Η σκηνοθεσία είναι του Αντώνη Παπαδόπουλου, του σκηνοθέτη του οποίου το πορτρέτο παρουσίασα σε ειδικό άρθρο.

Παρακολούθησα τις πρόβες και σου το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Είναι σπουδαία δουλειά με άρτιες ερμηνείες...

"Η «Μήδεια» του αλησμόνητου Μέντη Μποστατζόγλου (Μποστ), αποτελεί μεγάλο κειμήλιο της νεοελληνικής δραματουργίας. Ενα «διαμάντι» βγαλμένο από το μεγάλο, λαογέννητο και πάντα από το λαό θρεφόμενο και οξύνοο, ανατρεπτικής κοινωνικής κριτικής κωμωδιογραφικό «ποτάμι» που κυλούσε σε όλο το ιδεολογικό, ψυχοδιανοητικό και καλλιτεχνικό «είναι» του Μποστ. Ο Μποστ εμπνεόμενος από την ευριπιδική «Μήδεια», αλλά κάνοντας άνω κάτω το μύθο, έγραψε μια εκρηκτική κωμωδία. Μια κωμωδία, με όλο το σατιρικό μεγαλείο της σπινθηροβόλου, δεκαπεντασύλλαβης, γλώσσας του Μποστ. Γλώσσα ψευτοκαθαρευουσιάνικη, με την οποία σάρκαζε το γελοίο καθαρευουσιανισμό της άρχουσας αστικής τάξης και τους αγράμματους μιμητές του. Γλώσσα που «κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει», όχι μόνο για την κοινωνία της εποχής του αλλά και τη σημερινή. Γλώσσα, που αν το καλοσκεφτεί κανείς θα διαπιστώσει ότι «καθρεφτίζει», εμμέσως σχολιάζει και ιστορεί, το γλωσσικό μας ζήτημα. Βλακώδης, αστοιχείωτη, εντελώς αγράμματη, που ξεφουρνίζει βλακείες και καθαρευουσιανικούρες, μεγαλοπιασμένη αρχοντοχωριάτισσα, η Μήδεια του Μποστ, θυμωμένη με τον Ιάσονα, που την απατά, και με τα παιδιά της, που είναι σκράπες στο σχολείο, αντί κατά τον αρχαίο μύθο να τιμωρήσει τον Ιάσονα, σφάζοντας τα παιδιά της, διατάζει να «σφάξουν» τους συμμαθητές τους"!

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, για την νέα του προσπάθεια, λέει:

"Η αντανάκλαση της νέο-ελληνικής πραγματικότητας μέσα στον παραμορφωτικό καθρέφτη της φαντασίας του Μποστ, μοιάζει τόσο κωμική που τελικά, προβληματίζει… Ένας κόσμος που κινείται επικίνδυνα ανάμεσα στο παράλογο και το μη- συμβατό, που έχει «γενικές και αόριστες» γνώσεις της ίδιας της Ιστορίας του, αυτοσαρκάζεται αλλά και τρώει τις σάρκες του. Η Μήδεια του Μποστ ελάχιστα κοινά έχει με τη τραγική αρχαία ηρωίδα και μοιάζει να είναι ...η θλιβερή κατάληξή της στις μέρες μας. Όλοι οι ήρωες ακροβατούν κινούμενοι από μυστικά σχοινάκια, σα τις φιγούρες του θεάτρου Σκιών .
Το κείμενο έχει το χάρισμα να αφήνει ελεύθερους τον κάθε σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς, αφού από μόνο του σε παροτρύνει σε λύσεις και ερμηνείες που προσαρμόζονται στην όποια καθημερινότητά μας.
Όμως η «Μήδεια» είναι και μια ξεκαρδιστική κωμωδία και αν το γέλιο μας ουσιαστικά προέρχεται από την αντανάκλαση του ίδιου του εαυτού μας, ας χαλαρώσουμε και ας γελάσουμε τότε δυνατά, βλέποντας τους εαυτούς μας σ’ αυτή τη «τρελή» σκηνή".




Καστ:
Γιώργος Αυγουλάς -Οιδίποδας
Νίκος Αυγουλάς - Ευρυπίδης
Μάχη Καμπίτση - Ιέρεια
Τάσος Κανάκης - Ιάσονας
Σπύρος Καφρίτσας - Δούλος
Δημήτρης Κρασσόπουλος - Ψαράς
Γιάννης Λεκάκης - Καλόγρια
Γεωργία Μπαχού - Αντιγόνη
Ελευθερία Παπάζογλου - Τροφός
Σίμος Σταυρόπουλος - Καλόγερος-Εξάγγελος
Κική Χατζηπαναγιωτίδου -Μήδεια

Χορός:
Ισμήνη Κανάκη
Κατερίνα Κατσανδρή
Δέσποινα Καραχρήστου
Ζωή Καραχρήστου
Μαρία Κουκουβίνου
Κυριακή Σαμαρά


Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κομνάς
Σκηνοθεσία: Αντώνης Παπαδόπουλος