Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

37 χρόνια Δημοκρατία στην Ελλάδα

"Η οικονομική κρίση έγινε κρίση πολιτική, κρίση θεσμών και κάποιοι επιδιώκουν να γίνει κρίση της ίδιας της δημοκρατίας", επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στην ομιλία του για την 37η επέτειο από την πτώση της δικατορίας, ενώ απηύθυνε κάλεσμα προς όλους για ουσιαστική παρέμβαση και συμμετοχή στα κοινά.
Η τελετή εορτασμού στο προεδρικό μέγαρο ήταν φέτος ιδιαίτερα λιτή.

"Εθνικό διακύβευμα σήμερα είναι η εμπέδωση κανόνων οικονομικής δημοκρατίας. Μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν ήδη κάνει περισσότερα από όσα τους αναλογούν για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν όσοι κρύβουν τα εισοδήματά τους. Είτε είναι μεγαλοφοροφυγάδες με βαρείς λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού είτε αποτελούν κομμάτι της αφορολόγητης μεσαίας τάξης. Δεν δέχομαι ότι είναι ανίκητη η παραοικονομία", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την προτροπή του να μη γίνει η οικονομική κρίση, κρίση πολιτική, κρίση θεσμών και εν τέλει κρίση της ίδιας της δημοκρατίας, εξέφρασε ο Κάρολος Παπούλιας. "Ένας από τους μεγάλους κινδύνους σήμερα είναι η διέγερση αντανακλαστικών, φοβικών, μισαλλόδοξων, ακόμη και βίαιων, αντί του ορθού λόγου και της ψύχραιμης αναζήτησης λύσεων. Ένα κράτος που λειτουργεί, ένα πολιτικό σύστημα με αυτοσεβασμό, τα αποτελέσματα στη μάχη για κοινωνική δικαιοσύνη και ένα εθνικό σχέδιο με αρχή μέση και τέλος αποτρέπουν το εφιαλτικό ενδεχόμενο ανεξέλεγκτων κοινωνικών εντάσεων", είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενος στις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, μίλησε για ένα "βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που έγινε, αν και με μεγάλη καθυστέρηση», ενώ έκανε λόγο για διαρκή και όχι μάταιο αγώνα για τις κατακτήσεις που διεκδίκησε το αντιδικτατορικό κίνημα για «ψωμί, παιδεία, ελευθερία".

Η τελετή που φέτος πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του προεδρικού μεγάρου, ήταν ιδιαιτέρα λιτή και οι παρευρισκόμενοι εμφανώς λιγότεροι. Δεν παρευρέθησαν, όπως είχαν δηλώσει, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας και η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, καθώς και 41 αντιστασιακοί, οι οποίοι ενημέρωσαν τον Κάρολο Παπούλια με επιστολή τους.

Αξιοσημείωτο να αναφερθεί είναι η και η άποψη των "πληγέντων", κυρίως αυτή, από την σημερινή δημκρατία και πώς οι ίδιοι εκλαμβάνουν την έννοια, από τα χείλη των πολιτικών.

Από την "Ελευθεροτυπία" αλιεύω σκέψεις:

* Μεταξύ τους τα λένε , μεταξύ τους τ΄ ακούνε , μεταξύ τους χειροκροτούνται και νομίζουν ότι τους παρακολουθούμε . Νομίζουν ότι έχουμε σκύψει. Ότι έχουμε ήδη πιάσει το μυστρί να κτίσουμε τις πέτρινες μέρες , τα πέτρινα χρόνια , τις πέτρινες ζωές μας. Στο παλάτι κοιμούνται ήσυχοι . Το βασίλειο αντέχει. Υπολογίζει στα τείχη . Μόνο που όσα τείχη επισκεφτεί κανείς γκρεμισμένα τα βρίσκει. Είναι η ψευδαίσθηση της προστασίας και της ασυλίας που διακατέχει την κάθε τυραννία. Είναι η ψευδαίσθηση της επανάληψης και της συνέχειας. Είναι η ψευδαίσθηση της σίγουρης υπεροχής. Έτσι σχεδιάζουν τη μοίρα μας. Παριστάνουν τις τσιγγάνες . Είναι όντως γραφικοί. Είναι διασκεδαστικοί. Ας τους αφήσουμε να νομίζουν ότι διασκεδάζουμε όσο θα προετοιμάζουμε τη δική τους μοίρα . Την αποκαθήλωσή τους. Την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Αυτής που φυλάκισαν αφού πρώτα έκλεψαν τον πλούτο του λαού. Για να μην συνεχίζουν να τον κλέβουν . Ας γίνουν τα όνειρά τους για πέτρινα χρόνια οι λασπωμένοι εφιάλτες τους.

* Η εμπειρια δειχνει οτι η πατριδα μου, δεν διαθετει επ ουδενι αδιαφθορους ελεγκτικους μηχανισμους(εξ ου και 30 χρονια μεγαλοσκανδανδαλων),
δεν διαθετει αδιαφθορους εισαγγελεις(εξ ου και 30 χρονια ΑΤΙΜΩΡΗΤΩΝ μεγαλοσκανδαλων),
δεν διαθετει συνεπη και εκπαιδευμενο/αδιαφθορο δημοσιο τομεα(εξ ου και 30 χρονια ΕΥΚΟΛΑ ΓΕΝΟΜΕΝΩΝ μεγαλοσκανδαλων),
δεν διαθετει αδιαφθορους πολιτικους(εξ ου και 30 χρονια "προσκεκλημενων" μεγαλοσκανδαλων),
και ολοι αυτοι που θα επρεπε να ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ αμεμπτοι,συνεπεις,αδιαφθοροι,αμωμοι,εργατικοι, αλτρουιστες,επαγγελματιες,ειναι ακριβως αυτοι που αφεθηκαν να διαφθαρουν προς χαριν του προσωπικου τους οφελους!
Ξερετε,υπαρχει μια τεραστια παρεξηγηση στην πατριδα μου:καποιοι νομιζουν οτι τα περιουσιακα της στοιχεια,οπως και ο ιδιος ο πληθυσμος της,τους ανηκουν!Εχουν φτασει,δε,σε τετοιον βαθμο σηψης και θρασους,που ουτε διανοουνται πλεον οτι επιβαλλεται η ακυρωση τους και η τιμωρια τους!
Οταν λοιπον,επι 30 χρονια δεν ειδαμε ουτε εναν ελεγκτη,ουτε εναν εισαγγελεα να εκτελει το καθηκον του,μην ερχεσθε εσεις σημερα και μας ζητατε την καταδικη των πρακτικων "εισαγωγης ελεγκτων"!Διοτι αν μπορουσαν τα δικα"μας" τα διαμαντια,θα ειχαμε φτασει στα σημερινα μας χάλια; Θα ειχαμε τσοχατζοπουλους,μαντεληδες,τσουκατους,ρουσσοπουλους,βουλγαροπελεκηδες,τσιτουριδηδες και δουκες;
Για ποια εθνικη ανεξαρτησια μιλαμε,οταν η πατριδα μου(επιμενω στον κτητικο προσδιορισμο),εχει λεηλατηθει απο λεφουσια ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΩΝ σε ελληνες;
ΥΓ.Την τριακονταετια που ανεφερα,δεν την φερω σε αντιπαραβολη με προηγουμενες περιοδους.Απλως,αυτη η 30ετια συσσωρευσε τα δεινα μας,και παρ ολα αυτα οι πρωταγωνιστες της επιμενουν να κυριαρχουν.Με την λογικη αυτη,ο μονος τροπος να τους παρακαμψουμε ειναι να ελεγχουν τις δαπανες οι χρηματοδοτες-δανειστες μας.Τουλαχιστο ωσπου να αποκατασταθει η εμπιστοσυνη μας προς τους κρατικους λειτουργους(τρομαρα σε ολους τους!).Και αυτο δεν μπορει να συμβει ενοσω λειτουργει το συστημα με...διαδοχες!
Αρα,ως τοτε,willkomen europäische Kontrolleure!

*λίγο φιλότιμο δέν υ΄πάρχει? για ποια δημοκρατία γιορτάζουν ολοι αυτοί που μαζεύτηκαν στο προεδρικό? πολίτευμα κατοχική δημοκρατία ως τώρα δέν ξέρω να υπάρχει. ειστε περήφανος κ.Παπούλια που έχετε γίνει συνεργός στην κατοχική δημοκρατία? να ευχαριστήσουμε κιόλας που οι δυνάμεις κατοχής μάς επιτρέπουν την ανάσα? οπως ολες οι μαγικές εικόνες κρατάνε λίγο έτσι θα κρατήσει και αυτή. υποτελείς και υποχείρια είχαμε πολλές εποχές αλλοτε λιγότερο α΄λλοτε περισσότερο. οι σημερινοί παίρνουν μεγαλύτερο βραβείο καθίστανται οι πρωταθλητές του ψεύδους, της υποκρισίας και της υποτέλειας και η ιστορία θα τους γράψει ως τέτοιους. αλλά μέχρι να τους γράψει εμείς άς ανασηκωθούμε από την καλοκαιρινή τεμπελιά μας και άς οργανωθούμε έν οψει των αποτελεσμάτων του νέου θριάμβου που κατέγραψε η ομάδα των προθύμων του πασοκ και όσων αβανταδόρων έχουνε