Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ: 1ος ο Αλεξάντερ, 7ος ο Ρουβάς


Μοσχα
54ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ
Κυριακή, 17 Μαΐου 2009
1:37

Ο Alexander Rybak , Λευκορώσος, που το επίθετό του είναι Rybakov, με το «Fairytale» ήταν ο θριαμβευτής του φετινού διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision. Ο Νορβηγός βιολιστής συγκέντρωσε 387 βαθμούς, πολύ ψηλότερα από τη δεύτερη Ισλανδία (218 βαθμοί) και το τρίτο Αζερμπαϊτζάν. Ο Σάκης Ρουβάς με το «This is our night» κατέλαβε την έβδομη θέση.

Αναλυτικά οι ψήφοι που απέσπασε η ελληνική συμμετοχή:
Ισπανία 1
Βέλγιο 5
Λευκορωσία 5
Μάλτα 7
Γερμανία 6
Σουηδία 2
Ρωσία 4
Μαυροβούνιο 2
Ελβετία 2
Βουλγαρία 12
Ηνωμένο Βασίλειο 5
Βοσνία Ερζεγοβίνη 5
Αλβανία 12
Σερβία 6
Κύπρος 12
Ολλανδία 1
Κροατία 7
Ρουμανία 8
Σλοβενία 4
Αρμενία 10
Ουγγαρία 4

Από Δευτέρα αρχίζουν τα νταούλια και τα βιολιά...

Μόσχα
Ο Σάκης στον τελικό της Γιουροβίζιον
Εκπροσωπώντας την Ελλάδα, με το «This is our night», ο Σάκης Ρουβάς πήρε την πρόκριση για τον τελικό του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού.

Όσοι αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τον φετινό ημιτελικό της Eurovision δεν θα ξεχάσουν ποτέ την «λαχτάρα» που πέρασαν καθώς η ελληνική πρόκριση ήταν η τελευταία που ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές.

Με προτελευταία προκρινόμενη, την ισχυρή «αντίζηλο» Νορβηγία, οι καρδιές πήγαν να «σπάσουν» και το ελληνικό τραγούδι παρά λίγο να διαρκέσει - όπως λένε οι στίχοι του - για μια μόνο νύχτα, αυτή του ημιτελικού...

Οι υπόλοιπες εννέα χώρες που εξασφάλισαν την Πέμπτη την παρουσία τους στον τελικό είναι οι: Αζερμπαϊτζάν, Κροατία, Ουκρανία, Λιθουανία, Αλβανία, Μολδαβία, Δανία, Εσθονία, Νορβηγία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ψηφιακός φάκελος με το όνομα της ελληνικής συμμετοχής ήταν ο τελευταίος που αποκαλύφθηκε κατά τη διαδικασία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, προκαλώντας ανάλογη αγωνία στο ελληνικό κοινό.

Η Κύπρος με τη νεαρή Χριστίνα Μεταξά, η οποία ερμήνευσε το Firefly, σε στίχους και μουσική του αδελφού της, Νικόλα Μεταξά δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, παρά την εξαιρετική παρουσία της.

Εκτός τελικού επίσης έμειναν: η Iρλανδία, η Λετονία, η Σερβία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Δανία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία και η Ολλανδία.

Από τον πρώτο ημιτελικό, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, πέρασαν οι χώρες: Τουρκία, Σουηδία, Ισραήλ, Πορτογαλία, Μάλτα, Φινλανδία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Ρουμανία, Αρμενία και Ισλανδία. Εκτός τελικού έμειναν οι: Μαυροβούνιο, Τσεχία, Βέλγιο, Λευκορωσία, Ανδόρα, Ελβετία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ.

Απευθείας στον τελικό έχουν περάσει χωρίς προκριματικούς το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η περυσινή νικήτρια, Ρωσία.

IΔΡΥΜΑ ΜΠΟΤΣΗ

Δόθηκαν και φέτος τα δημοσιογραφικά βραβεία...

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, απονεμήθηκαν την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια τελετής, τα φετινά βραβεία του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθ. Β. Μπότση.

Ο Κάρολος Παπούλιας απένειμε τα βραβεία στους δημοσιογράφους Κώστα Λασκαρέλια, Γιώργο Βλάχο και Δήμο Βερύκιο για την ανάδειξη της υπόθεσης Βατοπαιδίου, στην Ολγα Λαοπόδη - Ιωάννου για τα ρεπορτάζ της στον περιοδικό Τύπο, στον Γιώργο Σαρηγιάννη για τη συμβολή του στην ανανέωση του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ στον ημερήσιο Τύπο, στον πρόεδρο-γενικό διευθυντή του ΑΠΕ Γιώργο Ταμπακόπουλο για τη λειτουργία του πρώτου διαδικτυακού ειδησεογραφικού δελτίου στη χώρα μας και στη Μαρία Χούκλη για την υποδειγματική, πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη της Μαριέττας Γιαννάκου, μετά την περιπέτεια της υγείας της και για την αντικειμενικότητα που έχει προσδώσει στα δελτία ειδήσεων.

Επίσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το ειδικό βραβείο στον Παύλο Κοτρώτσιο, εκδότη της ημερήσιας εφημερίδας «Hellenic News of America», για την προβολή και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, το βραβείο Εθνικής Αντίστασης με χορηγό την Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου στον Λάζαρο Αρσενίου και ειδική τιμητική διάκριση μετά θάνατον στον Γιώργο Κοίλιαρη.

Παράλληλα, απονεμήθηκαν βραβεία:

-κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ «Γιάννης Φάτσης» στον Νίκο Ρούσση
-πολιτικής αρθρογραφίας «Χρήστος Πασσαλάρης» στους Γιώργο Λακόπουλο και Νίκο Ξυδάκη
-οικονομικού ρεπορτάζ στον Γιώργο Νικολόπουλο
-ανθρωπιστικού ρεπορτάζ στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη
-ισότητας των φύλων στη Λίνα Δρούγκα
-ρεπορτάζ Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Μαριάννα Γαλανοπούλου
-βραβείο «Απόστολος Μαγγανάρης» στον Στέφανο Δάνδολο
-ξένου Τύπου «Κώστας Τσατσαρώνης» στην Κέριν Χοπ

Ακόμη, απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις του Ιδρύματος στη Σούζυ Λάπα, τον Ιάσονα Μοσχοβίτη, τον Μηνά Παπάζογλου, τη Μαρία Αντωνιάδου, τον Ζήση Αγγελόπουλο, στην εφημερίδα «Ηχώ» της Κωνσταντινούπολης, και στη Ναυτεμπορική.gr.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ιδρύματος Μπότση, Πάνος Καραγιάννης, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει αναπτύξει το Ιδρυμα Μπότση, αλλά και στις ενέργειες που σχεδιάζει για τα επόμενα χρόνια.

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας στο χαιρετισμό του τόνισε ότι οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε την ποιότητα και την ελευθερία του Τύπου για μια δημοκρατική χώρα, ενώ ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τα ΜΜΕ Κώστας Γκιουλέκας, είπε ότι η χώρα μας σύντομα πρέπει να αποκτήσει μουσείο Ελληνικού Τύπου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, αναφέρθηκε στο ρόλο και τα προβλήματα των ΜΜΕ και της δημοσιογραφίας, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου μίλησε για την κρίση στα ΜΜΕ.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος και ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, Γιάννης Πλαχούρης.

Την τελετή της απονομής πλαισίωσε μουσικά το κουιντέτο πνευστών των Μουσικών Συνόλων του δήμου Αθηναίων.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, βουλευτές, εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, της οικονομικής ζωής του τόπου και πολλοί δημοσιογράφοι.