Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Οι πρώτες αντιδράσεις από τα ξένα ΜΜΕ για τα exit polls

Τα βλέμματα των ξένων ΜΜΕ είναι στραμμένα στις κρίσιμες ελληνικές εκλογές.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει στο εξωτερικό για την Ελλάδα το γεγονός πως η διαδικτυακή έκδοση της Monde καλύπτει live τις εξελίξεις. Όλοι μέχρι στιγμής κρατούν στάση αναμονής με τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ να λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να αναδείξουν νικητή.

«Τα μνημονιακά και τα αντί-μνημονιακά κόμματα στην Ελλάδα πάνε στήθος στήθος, δείχνουν τα exit poll» γράφει το πρώτο θέμα του BBC. To Sky News «τουίταρε» τα ελληνικά exit poll

«Συντηρητικοί και ριζοσπαστική αριστερά χέρι χέρι πάλι» γράφει η ισπανική El Pais.


«Μονομαχία ανάμεσα Σαμαρά και Τσίπρα» γράφει η ιταλική La Repubblica.

Η La Stampa μιλάει γαι την σκληρή μάχη για την πρωτιά των δύο κομμάτων. Ποιό θα είναι το μέλλον της Ελλάδας σε ευρωπαικό πλαίσιο, αναρωτιέται. Γράφει επίσης για την Χρυσή Αυγή ότι το «νέο-ναζιστικό κόμμα παραμένει στην Βουλή με ποσοστό ανάμεσα στο 6-7,5%».

Τίτλος στην Corriere della Sera «Οι συντηρητικοί υπέρ του ευρώ προηγούνται με 27-30%».

Είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις σύμφωνα με το CNN, που παρουσίασε τα ελληνικά exit poll.

Η γαλλική «Le Monde» έχει δεύτερο θέμα, μετά τον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, τις ελληνικές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων καλύπτει με συνεχή ενημέρωση λεπτό προς λεπτό. Μετέδωσε το πρώτο exit poll, χαρακτηρίζοντας το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ως «Δεξιούς Εθνικιστές» και τη Χρυσή Αυγή ως «Νεοναζί».



Το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για «οριακή εκλογική ισοπαλία Δεξιάς και Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Ιδιαίτερη έμφαση, όπως και στις 6 Μαΐου, στο ποσοστό της Χρυσής Αυγής και στην είσοδό της στη Βουλή με ποσοστό άνω του 6% δίνει στο πρώτο της σχόλιο η γαλλική «Le Figaro», σημειώνοντας πως διαψεύδονται οι ελπίδες που υπήρχαν αυτό το «βίαιο μόρφωμα» να εξοβελιστεί από το Κοινοβούλιο και υπογραμμίζοντας πως τελικά κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις του, εκμεταλλευόμενο ξενοφοβικά αντανακλαστικά μέρους του εκλογικού σώματος.

Ο βρετανικός «Guardian» παραπέμπει από την πρώτη του σελίδα τους επισκέπτες του να παρακολουθήσουν τη συνεχή και λεπτό προς λεπτό ανταπόκρισή του για τις ελληνικές εκλογές. Πρώτος τίτλος του ρεπορτάζ του: «Στήθος με στήθος τα δύο πρώτα κόμματα», με κεντρική φωτογραφία τον Αλέξη Τσίπρα από το εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε.



Για αποτέλεσμα «στην κόψη του ξυραφιού», που θα έκανε παρακινδυνευμένη κάθε εκτίμηση ακόμα και για το ποιο κόμμα θα καταλάβει την πρώτη θέση, κάνει λόγο το BBC στο πρώτο του σχόλιο μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls.

Για πολιτικό θρίλερ κάνει λόγο και η Telegraph, που σημειώνει ότι οι 50 έδρες – μπόνους του πρώτου κόμματος θα κριθούν πιθανότατα με ελάχιστη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Το CNN διέκοψε μετέδωσε με έκτακτη ανάρτηση το πρώτο exit poll.



Η ιταλική «La Repubblica» αναφέρει στο πρώτο θέμα της ηλεκτρονικής της έκδοσης: «Η Ελλάδα ψηφίζει πάνω στην Ευρώπη. Συντηρητικοί και Αριστερά (σ.σ. βρίσκονται) στήθος με στήθος».



Για μάχη που θα κριθεί με βραχεία κεφαλή μεταξύ των «συντηρητικών φιλοευρωπαίων» και της «ριζοσπαστικής Αριστεράς» κάνει λόγο η ιταλική «Corriere della Sera».

Aποτέλεσμα που αντανακλά από τη μια την καταδίκη της λιτότητας και από την άλλη τον φόβο του ελληνικού λαού για μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη βλέπει στο πρώτο του σχόλιο μετά την ανακοίνωση των exit polls το διεθνές αραβικό δίκτυο Al Jazeera. 
πηγή: zougla.gr/newsit

Το exit poll δείχνει ντέρμπυ Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ καταποντίζεται...


Μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση δίνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του πανελλαδικού exit poll, που διενεργήθηκε από 6 εταιρείες για λογαριασμό τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών. Ειδικότερα, η ΝΔ είναι μπροστά με μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, με βάση την πρώτη πρόβλεψη ψήφου, τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα είναι:


ΚΟΙΝΟ EXIT POLL ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΩΡΑ 19.00

ΝΔ 27,5 - 30,5%                                   
ΣΥΡΙΖΑ 27 - 30%                                      
ΠΑΣΟΚ 10 - 12%                                         
ΑΝΕΞ.ΕΛΛΗΝΕΣ 6 - 7,5%                              
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6 - 7,5%                                    
ΔΗΜΑΡ 5,5% - 6,5              
ΚΚΕ 5 - 6%

Στα exit poll δεν δίνονται έδρες γιατι το αποτελεσμα είναι οριακό και κανείς δεν ξέρει ποιό θα είναι το πρώτο κόμμα και άρα θα πάρει το μπόνους των 50 εδρών.
 
Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ PUBLIC ISSUE



Σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος της Public Issue πρώτος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 25-31% ακολουθεί η ΝΔ 25%-30% και μετά το ΠΑΣΟΚ 11%-15%, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 6%-9% , η ΔΗΜΑΡ 6%-9% η Χρυσή Αυγή 4%-7% και το ΚΚΕ 4%-7%.





ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Ο "νεκροθάφτης της Ρωσίας" που μισούν για ν' αγαπούν!

Τώρα τον αποθεώνουν. 'Ολος ο πλανήτης μιλά για εκείνον με λόγια θαυμασμού. Για τον Έλληνα ποδοσφαιριστή που κατάφερε να στείλει στην 8άδα του Euro 2012 την Εθνική με ένα γκολ, αναζητούμενο.
Και να σκεφτείς, στο κοντινό παρελθόν, του τάχωναν.
Η Ελλάδα γράφει και πάλι ιστορία, νικώντας με 1-0 την πανίσχυρη Ρωσία και αρπάζοντας μέσα από τα χέρια της αντιπάλου της το εισιτήριο για τις 8 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης και το γεγονός αυτό "υποχρέωσε" τα διεθνή ΜΜΕ να υποκλιθούν στο μεγαλείο των παικτών του Φερνάντο Σάντος.

ΥΠΟΚΛΙΘΗΚΕ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ                                        "Ο Γιώργος Καραγκούνης και η Ελλάδα αναζοπύρωσαν το πνεύμα του 2004, σφραγίζοντας μια απίθανη πρόκριση στον προημιτελικό του Euro και αποκλείοντας τη Ρωσία".       

       
Ο Γιώργος Καραγκούνης έκανε το θαύμα του. 
Το παληκάρι αυτό που γεννήθηκε στις 6 Μαρτιου του '77, στον Πυργο, έκανε όλο τον κόσμο να ζει στο ρυθμό του. 
Οι άγγλοι τον αποθεώνουν.
"Είναι σπουδαίος παίκτης για αυτούς (σ.σ. τους Έλληνες)", ανέφεραν στη φάση του 1-0, ενώ στη φάση που ο Καραγκούνης ζήτησε πέναλτι και τιμωρήθηκε με κίτρινη κάρτα, είπαν "κοιτάξτε, τα έχει δώσει όλα και είναι πέναλτι. Τον νιώθεις, δεν έπρεπε να τιμωρηθεί με κάρτα".
Αντίθετα με τον "τυπάρα", οι σχολιαστές ειρωνεύτηκαν τον Κώστα Κατσουράνη, στη φάση του τραυματισμού του, κατηγορώντας τον για... θεατρινισμό.

Όλη η οικογένεια του Κάρα, όπως τον αποκαλούν, είχε δώσει το παρών στην Πολωνία με τη γυναίκα του Νανά και τα τρία του παιδιά (Χριστόφορος, Ξένια, Θανάσης) να είναι στις εξέδρες του γηπέδου για το ματς με τη Ρωσία.
Όμως, έλειψαν την καλύτερη στιγμή! 
Η σύζυγος του Γιώργου Καραγκούνη την στιγμή του γκολ βρισκόταν στην τουαλέτα, ενώ τα δύο μικρά παιδιά του (Χριστόφορος, Ξένια) είχαν αποκοιμηθεί στα καθίσματα. Ετσι, το γκολ πανηγύρισε live μόνο ο μεγάλος γιος, ο Θανάσης!
 Αυτό το γκολ που έκανε τα χείλη φιλάθλων και μη να γελάσουν λίγο...

Μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο διεθνής παίκτης που συμπλήρωσε 120 συμμετοχές με την Εθνική, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση: 
"Είχαμε τρομερή αποφασιστικότητα. Από την στιγμή που φύγαμε και μάθαμε το 1-1 στο παιχνίδι της Ρωσίας με την Πολωνία αισθανθήκαμε ότι έχουμε μια τελευταία ευκαιρία. Έτσι και έγινε, τα δώσαμε όλα πήραμε πανάξια πρόκριση. Αν η διαιτησία ήταν καλύτερη θα είχαμε επτά βαθμούς. Δείξαμε ψυχή πάθος καρδιά και κάναμε ευτυχισμένη Ελλάδα. Δεν μας δόθηκε και ένα πέναλτι.
Δείξαμε χαρακτήρα και χαρά. Μαχητές και νικητές είμαστε. Χάσαμε ένα παιχνίδι μετά από 12 ματς και πέσατε να μας φάτε. Όλη η Ελλάδα είναι χαρούμενη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι σημαντική. Όλοι δείξαμε ότι δεν μας ήθελαν σε αυτή την διοργάνωση. Κόντρα σε όλους και σε όλα. Γενικά κάναμε ήττα μετά από δώδεκα παιχνίδια. Δεν είμαστε η Βραζιλία. Είμαστε μια ομάδα που παλεύει. Ακόμα και με την Τσεχία παλέψαμε, ενώ μείναμε πίσω πολύ νωρίς. Άλλη ομάδα θα μπορούσε να διασυρθεί. Δεν καταφέραμε να ισοφαρίσουμε αλλά το παλέψαμε.
Ευχαριστούμε τον Θεό που μας δίνει τέτοιες χαρές. Είναι ανεπανάληπτες στιγμές. Μετά το γκολ ήταν ότι σκέφτηκα ότι πήραμε αυτοπεποίθηση. Αυτό ένιωσα αυτή την τιμή. Ήταν ιδιαίτερη στιγμή που συμπλήρωσα 120 συμμετοχές. Κλείσανε κάποια στόματα γιατί είπαν ότι είμαι εδώ μόνο για τις συμμετοχές. Είμαι εδώ για να κάνω ότι καλύτερο για την ομάδα. Αυτό που αξίζουμε είναι λίγος σεβασμός παραπάνω. Έχουμε κάνει πολλά και παίζουμε κόντρα σε αντιξοότητες. Δεν τα παρατήσαμε.
Αυτή η πρόκριση είναι κάτι παρόμοιο με την Πορτογαλία. Αυτή την στιγμή και ηλικιακά δεν μπορώ να δω μακριά. Μας μένει να χαρούμε το τώρα. Είμαστε ευλογημένοι που ζούμε τέτοιες στιγμές. Δεν ήταν ο σκοπός μου να φτάσω το 120. Ο Θοδωρής ήταν τεράστιος παίκτης και εμένα αυτό που με νοιάζει είναι να παίρνουμε προκρίσεις. Τι πιο ωραίο από σήμερα που συμπλήρωσα συμμετοχές και να κάνουμε τέτοιο παιχνίδι. Έχουν μπει πολλά νέα παιδιά στην ομάδα. Αξίζουν συμπαράσταση και από εμάς και από εσάς. Μας δίνουν κουράγιο και όλο αυτό είναι μια καλοκουρδισμένη ομάδα.
Όλοι μας θα δώσουμε το παν.  Το πιστεύαμε πως δεν θα γυρίσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι. Με όποιον και αν μίλαγα το πιστεύαμε πως δεν θα γυρνούσαμε πίσω. Κρατήσαμε την υπόσχεσή μας. Είναι μια μεγάλη βραδιά και να βγουν οι Έλληνες στους δρόμους. Όταν είμαστε όλοι μαζί δεν μας σταματάει κανένας. Αυτό να γίνει για να βγούμε από τις δύσκολες στιγμές. Πρέπει να τις ξεπεράσουμε και θα γίνει αυτό μόνο αν είμαστε μαζί όλοι".
Και τα διεθνή Μέσα:
"Ο Καραγκούνης πυροβόλησε στέλνοντας την Ελλάδα στην οκτάδα. Το γκολ του στον επιπλέον χρόνο του πρώτου ημιχρόνου οδήγησε το συγκρότημα του Σάντος στα προημιτελικά σε βάρος των αντιπάλων του". (UEFA.com)
* "Ελλάς και Τσεχία γιορτάζουν. Έκπληξη στον Α' Όμιλο. Στη μεγάλη διαπραγματεύση, οι Ρώσοι έχασαν από την Ελλάδα και πρέπει να πακετάρουν, όπως και η Πολωνία που νικήθηκε από την Τσεχία. Αμφότερες μπορούν να είναι αντίπαλες της Γερμανίας. Ήρωες οι Καραγκούνης και Γίρατσεκ". (Kicker.de)
* "Η Ελλάδα έμεινε στη ζώνη του ευρώ. Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, η Ελλάδα νίκησε τη Ρωσία και προκρίθηκε στους προημιτελικούς". (Equipe.fr)
* "Νεκροθαύτης της Ρωσίας ο Γιώργος Καραγκούνης"! (Ρωσικά ΜΜΕ)

* "Η νίκη της Ελλάδας αποκλείει τη Ρωσία. Ο Γιώργος Καραγκούνης σκοράρει και προκαλεί ένα από τα σοκ του Euro 2012, βγάζοντας εκτός συνέχειας την Ρωσία". (ΒΒC)

Corriere Dello Sport

Marca

As



Equipe 

ΔΕΣ ΤΟ ΓΚΟΛ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ: