Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο "πρίγκιπας" της καρδιά μας...



Ήταν ο τελευταίος των Ζορμπάδων, ήταν ο Zorba "The Freak''. 
Ανέβηκε στο αλογάκι του, φόρεσε το καπελάκι του και είπε στην κοινωνία: "Καμπόυ, ξεκαμπόυ, σου γαμώ το σόι'' και μετά γύρισε προς εμάς και είπε: "See you later alligators!!!, άντε και καλή τύχη μάγκες... εγώ πάω να βρω τη μανούλα μου''...
Κάπως έτσι θυμάται ο θείος του, το φευγιό του Παύλου από τον μάταιο τούτο κόσμο, Δημήτρης Πουλικάκος...
Τον αγαπούσε πολύ τον θείο, όπως τον αγάπησε πολύ και μια όλοκληρη κοινωνία... 
Τα παιδιά της... 
Η επανάστασή της...
Αυτό το παληκάρι που ήταν χαρά ειδέσθε, πάνω και κάτω από τη σκηνή...
Ο δισέγγονος του Ζορμπά, ο ανηψιός της Έλλης Αλεξίου...

 «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΝ Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ»...
το σπίτι του για όλους τους δυστυχισμένους και πεινασμένους... 

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος "ζει" αναμεσά μας, κάθε φορά που ψιθυρίζουμε τους "θυσαυρούς" του... 
Τα τραγούδια του...

Γεννημένος τον Ιούλη του ΄48, "άφησε" τη σάρκα του 6 Δεκέμβρη του ΄90 κι αμέσως έγινε "πρίγκιπας'' στις καρδιές όλων!
Εκεί στο καλοκαίρι, λίγο πριν πεθάνει, μαθαίνω πως ο Παύλος κυκλοφορεί με το αριστερό χέρι παράλυτο και δεμένο... Έτσι, ανεξήγητα... Οι γιατροί είπαν πως ίσως να έχει πρόβλημα στα αγγεία, αλλά ο χαμός της μητέρας λίγους μήνες πριν, τον είχε κάνει σκέτο ράκος...

Οι πρόβες στο "Αν" εξαντλητικές.. Στο στούντιο ηχογραφεί νέα τραγούδια...
Και ξαφνικά, εκεί γύρω στο απόγευμα της 6ης μέρας του τελευταίου μήνα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα του '90, βρίσκεται νεκρός από δόση ηρωίνης... Ανακοπή καρδιάς λένε... 

* ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ. Δεκέμβριος 1978. Από αριστερά: Π.Σιδηρόπουλος, Τ.Μαστρόκαλος, Τ.Φωτοδήμος, Ν.Σπυρόπουλος,Β.Σπυρόπουλος. (Φωτογραφία αγνώστου.Προσφορά του Τ.Φωτοδήμου στο Αρχείο Μ.Νταλούκα)
Στα 42 του έμελλε να περάσει στην ιστορία ένας από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της Ελληνικής ροκ μουσικής σκηνής...
Το 1976, με τους Σπυρόπουλους, ο Παύλος δημιουργεί το συγκρότημα "Σπυριδούλά"!
Το συγκρότημα αυτό μας χαρίζει το δίσκο "Φλου"...
Το '79, με τους μουσικούς Παπαντίνα, Νέστορα, Τζιμόπουλο, φτιάχνει το σχήμα  "Εταιρία Καλλιτεχνών" με αγγλικό στίχο. Το σχήμα αυτό δεν κυκλοφορεί δίσκο. Ένα όμως τραγούδι από αυτήν την περίοδο, το "Clown", περιλαμβάνεται στον κατοπινό του δίσκο "Zorba the freak". 
Εκείνη την περίοδο κάνει και την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο. 
Στην ταινία του Ανδρέα Θωμόπουλου  "ο Ασυμβίβαστος" ο Παύλος είναι πρωταγωνιστής, ερμηνεύει και τα τραγούδια του soundtrack. Στην καριέρα του ως ηθοποιού περιλαμβάνεται και μια εμφάνιση στο σήριαλ του Κώστα Φέρρη "Οικογένεια Ζαρντή", για την ΕΡΤ.
Το '80 καταλήγει σε ένα σχήμα που με λίγες αλλαγές παίζει μαζί του μέχρι το τέλος, τους "Απροσάρμοστους". Ηχογραφούν μιά σειρά σημαντικών δίσκων και έχουν συνεχή ζωντανή παρουσία.
Το '82  κυκλοφορούν το "Εν λευκώ". Τα τραγούδια "Η" και "Αντεργκράουντ με στρας" λογοκρίνονται, για "προτροπή στη χρήση ναρκωτικών" και το τραγούδι "Ύστατη στιγμή" για "προσβολή της δημοσίας αιδούς".Το '85  κυκλοφορεί το "Zorba the freak". 
Στη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου, "Τολμηρή επικοινωνία", πραγματοποιεί συγκλονιστική εμφάνιση στο Ηρώδειο,  με αποτέλεσμα να ηχογραφηθεί και σε δίσκο με αυτό τον τίτλο- ερμηνεύοντας τραγούδια σε στίχους του Δημήτρη Βάρκου και απαγγέλοντας ποιήματα του ιδίου από το βιβλίο "Θηρασία".
Αυτά συμβαίνουν το 1987. Ένα χρόνο μετά ο Παύλος συμμετέχει στο δίσκο "Ηλεκτρικός Θησέας"... ενώ το 1989 κυκλοφορεί το "Χωρίς μακιγιάζ" (ηχογραφημένος ζωντανά στο Μετρό).

 * η μαθητική ταυτότητα του Παύλου
Μη φανταστείς πως με το θάνατό του σταματά και η καριέρα του...
Τον επόμενο χρόνο οι Απροσάρμοστοι κυκλοφορούν τον δίσκο "Αντε και καλή τύχη μάγκες", όπου ορισμένα τραγούδια είχε προλάβει να τα ηχογραφήσει ο Σιδηρόπουλος και τα υπόλοιπα τα ερμήνευαν διάφοροι καλλιτέχνες, όπως ο Γιοκαρίνης, ο Αγγελάκας, οι Κατσιμιχαίοι...
Το 1992 κυκλοφορεί ο δίσκος "Τα μπλουζ του πρίγκηπα". 
Ο δίσκος αυτός περιέχει πειραματικές ηχογραφήσεις, που γίναν από το 1979 ως το 1981. Ηταν ο καρπός των προσπαθειών που είχαν ξεκινήσει από το 1972. Εδώ ο Παύλος παντρεύει το μπλουζ με το ρεμπέτικο. Ο Πάνος Ηλιόπουλος γράφει στο σημείωμα του δίσκου: 
 
* Το 1948 έρχεται στον κόσμο ο "πρίγκιπας" της ροκ...

"Γύρω στο '81 έχουν γραφτεί 13 τραγούδια που δημιουργήθηκαν στα Νέα Στύρα, τη Σαντορίνη και την Αθήνα. Γίνεται μια πρόχειρη ηχογράφηση με πιθανό σκοπό κάποια πιθανή συνεργασία με την Οπισθοδρομική Κομπανία ("Ας την καρδιά σου να τα πει εδώ στην Κομπανία"). Αυτή η πρόχειρη ηχογράφηση γέννησε τον δίσκο "Τα μπλουζ του πρίγκηπα". Ομως ούτε αυτή η (πιθανή) συνεργασία γίνεται πραγματικότητα."
Ολες οι προσπάθειές του να ηχογραφήσει αυτό το υλικό (εν ζωή), απέβησαν λοιπόν, άκαρπες. Στις ζωντανές εμφανίσεις του τραγουδούσε τα "Σιγανά ποτάμια" και τους τελευταίους μήνες της ζωής του, μερικά ακόμα σε funk - rock ενορχηστρώσεις.
Το 1994 κυκλοφορεί ο διπλός δίσκος "Εν αρχή ην ο λόγος" με ζωντανές ηχογραφήσεις από το 1978 μέχρι το 1989, την απαγγελία ενός κειμένου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Μουσική" και απόσπασμα από μια συνέντευξή του στην Ε.Τ.2. 
Πολλά από τα τραγούδια του δίσκου εκδίδονται για πρώτη φορά.

Η Μελίνα, του Παύλου η αδελφή, θυμάται:
"Ένα μεσημέρι, γύρω στη μία η ώρα, χτύπησε το κουδούνι στο σπίτι και πήγε να ανοίξει η θεία η Παρασκευή. Ρωτάω ποιος είναι και μου απαντάει, ''δεν ξέρω, είναι ένας νεαρός''. Πηγαίνω κι εγώ στην εξώπορτα για να συνεννοηθώ και μόλις με βλέπει ο νεαρός με ρωτάει:
"συγγνώμη εδώ είναι το σπίτι του Παύλου;". Του απαντάω ναι και συνεχίζει: "δε με γνωρίζετε, πεινάω και μου είπαν στη Φωκίωνος Νέγρη που βρισκόμουν, να πάω στο σπίτι του Παύλου να τον βρω κι εκεί θα μου δώσουν να φάω". Η μητέρα μας καθηλωμένη όπως ήταν σε μια πολυθρόνα, φωνάζει από το σαλόνι που πάντα καθόταν: "Παρασκευούλα βάλε του παιδιού να φάει".
Στο σπίτι εκείνη την ώρα βρισκόταν και η ξαδέρφη μας η Νουνού που είχε έρθει να μας επισκεφτεί, άκουσε την όλη ιστορία κι επειδή ήξερε και πολλές άλλες παρόμοιες λέει στη μάνα μας γελώντας: "βρε Τζένη γιατί δεν κρεμάς έξω από την πόρτα του σπιτιού μια ταμπέλα που να γράφει «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΝ Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ»; Έτσι για να ξέρουμε που βρισκόμαστε!"...
 
Ο Παυλός είχε καρδιά "περιβόλι" που όλους τους χωρούσε...
Ομολογουμένως...

 Η τραγουδίστρια Ρένα Ντάλμα, που συνεργάστηκε με τις μορφές της ελληνικής μουσικής και έχει τραγουδήσει πολλά τραγούδια μου σε δίσκους, θυμάται τον Παύλο Σιδηρόπουλο να μπαίνει στο κέντρο Καλαμπάκα... Απόκριες του '67, με παρέα...
"Σηκώνεται και έτσι όπως τραγουδούσα έριξε ένα ζεϊμπέκικο που για μένα άφησε εποχή. Τον θαύμασα, πραγματικά. Στο τέλος του χορού έφαγε τέτοιο χειροκρότημα, τί να σου λέω... Άλλο πράγμα"...
Με το ζεϊμπέκικο (χορός χωρίς βήματα, ιερατικός και γεμάτος εσωτερική ένταση και προσωπικά βιώματα), "ταξίδευε" συχνά ο Παύλος. Το ροκάκι, έξω καρδιά... Ο Zorba "The Freak''. 

* Απόκριες ΄67. Ο Παύλος χορεύει Ζεϊμπέκικο της Ρένας Ντάλμα... (Αρχείο Μ.Νταλούκα)

Από τα μπλουζ του "πρίγκιπα" κρατάω αυτό το 4στιχο που έρχεται συχνά στα χείλη μου:

" Είμαστε ωραία και κιμπάρικα παιδιά
Αλλά αν γουστάρεις είμαστε κι από τα άλλα
Κι αν εσύ τώρα πλατσουρίζεις στα ρηχά
Εμείς γνωρίσαμε και κύματα μεγάλα. "