Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Η επιστολή του Μανώλη Ρασούλη στον Λευτέρη Παπαδόπολουλο


Ντροπή, αίσχος και σιχαμάρα προκαλούν τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας με την επιστολή του Ρασούλη. Το παράπονο του ανθρώπου που τα λόγια του συγοψιθυρίσαμε. Που αγαπήσαμε. Που ερωτευτήκαμε...

Ο Μανώλης των λατρεμένων χρόνων μας καταγγέλει, με επιστολή που παρέδωσε πριν πεθάνει στον ποιητή Λευτέρη Παπαδόπουλο, την απόλυσή του από την ΕΡΤ που διατηρούσε εκπομπή στο κρατικό ραδιόφωνο. "Με πέταξαν", αναφέρει και συγκλονιζόμαστε διπλά, που τον χάσαμε όσοι τον λατρέψαμε.

Κι άρχισε πια να μας λείπει γιατί είχε πεθάνει από την στιγμή που τον ξέγραψαν τα λαμόγια που "μαζί τα φάγμανε", κύριε Ντάντι μου...

Εδώ πια είναι το "Σούλι", αφού έφυγες Ρασούλη...

Τώρα βγαίνουν οι τραγικοί και "καταθέτουν". Ένα μήνα, πριν πεθάνει, τί έκαναν;

«Αντί ν’ ακούν εµάς, που περάσαµε από 40 κύµατα και να µαθαίνουν, µόλις πήραν το σκήπτρο άρχισαν µε τη γνωστή εµπάθεια, απάθεια και αµάθεια τις εκκαθαρίσεις. Νοµίζω ότι µέσα στο γενικό και αποδεδειγµένο µπάχαλο, τέτοιες ανόητες εξουσιαστικότητες είναι καταδικασµένες και τιµωρητέες», σχολιάζει ο Μ. Ρασούλης σχετικά με την απομάκρυνσή του από το κρατικό ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Στην επιστολή περιγράφει το δράμα που ζούσε – και που δικαιολογεί σε κάποιο βαθμό για ποιον λόγο βρίσκονταν επί δέκα μέρες νεκρός στο σπίτι του αλλά κανένας δεν τον είχε αναζητήσει: «Είµαι άνεργος και αχρήµατος και ηλικιωµένος. ∆εν έχω να πληρώνω ούτε και το νοίκι µου. Σύνταξη δεν έχω πάρει ακόµα. Ευελπιστώ. Κι όπως ξέρεις, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».

Ο Μανώλης πέθανε στην...ψάθα, όπως τόσοι και τόσοι μεγάλοι του είδους του.

Έμεινε όμως πίσω αυτή η συγκλονιστική επιστολή. Διαβάζοντας τις φράσεις του μέσα από αυτό το γράμμα αντιλαμβάνεσαι την αγωνία και το δράμα του ανδρός που κατάφερε η ανανδρεία μερικών:

«Αρτι αφιχθείς από την Αυστραλία, όπου πήγα για έναν µήνα ν’ αλλάξω παραστάσεις, να πάρω µια ανάσα γιατί µοιάζω µε µωρό στη φωτιά και αρχαία σκουριά, µε όλα τούτα τα τεκταινόµενα εγχωρίως, πληροφορήθηκα ότι οι ιθύνοντες µου έκοψαν την εκποµπή που είχα στο Α’ πρόγραµµα του ραδιοφώνου (105,8) επί 6 χρόνια, κρατώντας τα µπόσικα στην κατιούσα.
Η αλήθεια είναι ότι στενοχωρήθηκα µε τον τρόπο που µε πέταξαν στον κάδο, γιατί βασικά είµαι ένας απ’ αυτούς που υποστηρίζουν τις αξίες. Είµαι άνεργος και αχρήµατος και ηλικιωµένος. Σύνταξη δεν έχω πάρει ακόµα. Ευελπιστώ. Κι όπως ξέρεις, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. ∆εν έχω, πάντως, να πληρώνω ούτε και το νοίκι µου. Εδιωξε και την κόρη µου, από το δηµοτικό Κανάλι 1 του Πειραιά, αµέσως µόλις βγήκε δήµαρχος ο µπασκετµπολίστας Φασούλας. Κι ας έκανε το χαρισµατικό και µορφωµένο κορίτσι επί 4 χρόνια εκποµπές πρότυπα. Είµαι στο κουρµπέτι και το ραδιοφωνικό 50 χρόνια και ξέρω τι είναι τι και ποιος είναι ποιος. Η αυτογνωσία µου είναι πολύ ενισχυµένη. Αντί ν’ ακούν εµάς, που περάσαµε από 40 κύµατα και να µαθαίνουν, µόλις πήραν το σκήπτρο άρχισαν µε τη γνωστή εµπάθεια, απάθεια και αµάθεια τις εκκαθαρίσεις.
Νοµίζω ότι µέσα στο γενικό και αποδεδειγµένο µπάχαλο, τέτοιες ανόητες εξουσιαστικότητες είναι καταδικασµένες και τιµωρητέες. Οποιος φοβάται τη γνώµη µου ή όποιος νοµίζει ότι είναι ανώτερος, ας βγει να µετρηθούµε στα φανερά. Η χώρα δεν αντέχει άλλο κυνισµό, σαχλαµάρα, µπαλαφάρα, αµάθεια και αρχοντοχωριατισµό. Το µικρό µου έργο δείχνει ότι είµαι πειθαρχηµένος στα κοινωνικά ιδεώδη και στην παραγωγή κοινωνικής και εθνικής συνείδησης. Ο υπουργός Πολιτισµού Τηλέµαχος Χυτήρης, ο Παπαδηµητρίου και ο Ταγµατάρχης µε ξέρουν χρόνια πολλά. Ποιος ιθύνων έβγαλε την απόφαση να µε διώξουν; Ας βγει να µας πει το σκεπτικό. Με το ίδιο σκεπτικό µε έδιωξαν το ‘84 και από την τότε ΥΕΝΕ∆, όταν είπα µια µαντινάδα που αφορούσε τον Κοσκωτά…».

Εσείς κύριε Λάμπη Ταγματάρχη τί έχετε να πείτε για όλα αυτά. Τώρα πια, ότι κι αν πείτε, είναι αργά...

Ο Μανώλης έφυγε, αλλά "όλα θα τον θυμίζουν, απλά κι αγαπημένα"...

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ
Λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση της επιοστολής του Ρασούλη η ΕΡΤ ανακοίνωσε πως " η διακοπή της συνεργασίας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με τον αείμνηστο Μανώλη Ρασούλη έγινε τον Ιούνιο του 2010, καθώς τότε έληξε αυτοδικαίως η σύμβαση μίσθωσης έργου που είχε συνάψει με την ΕΡΤ ως μουσικός παραγωγός ραδιοφωνικών". Ακόμη, στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι "βάσει του νόμου 3812/28.12.2009, δεν επιτρέπεται η ανανέωση των συμβάσεων έργου με τους εξωτερικούς συνεργάτες της, με αποτέλεσμα η ΕΡΤ, δυστυχώς, να μην είναι σε θέση να ανανεώσει τη συνεργασία της μαζί του, καθώς και με τους υπόλοιπους εξωτερικούς συνεργάτες, των οποίων οι συμβάσεις έληξαν στις 30/06/2010".

Η σιωπή, τις περισσότερες φορές, είναι χρυσός. Αλλά που να ξέρει από αυτά το "θυρίο" που κατασπαράσσει "σάρκες"!