Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Κοροϊδεύουν τους ταλαίπωρους ανθρώπους δίνοντας δωροψίχουλα 5 μέρες πριν τα Χριστούγεννα

Με καθυστέρηση 5 ημερών θα πληρωθούν φέτος οι συντάξεις Ιανουαρίου του ΙΚΑ, στις 21 του Δεκεμβρίου αντί της 16ης. Το Ταμείο, παράλληλα, έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για τα Δώρα Χριστουγέννων τα οποία πρέπει να καταβληθούν, στις συνεργαζόμενες τράπεζες, στις 14 Δεκεμβρίου (προκειμένου να εισπραχθούν από τους δικαιούχους στις 16/12).

Κακή αρχή για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ με την καθυστέρηση της πληρωμής της σύνταξης Ιανουαρίου, ενώ πλέον γίνεται λόγος για μετάθεση των ημερομηνιών εξόφλησης στον χρόνο λήξης των ομολόγων

Κακή αρχή για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ με την καθυστέρηση της πληρωμής της σύνταξης Ιανουαρίου, ενώ πλέον γίνεται λόγος για μετάθεση των ημερομηνιών εξόφλησης στον χρόνο λήξης των ομολόγων

ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΣΤΙΣ 19, ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΑΙΡΝΕΙ 2 ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑΠ/ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΤΕΑΜ

ΙΚΑ: Με καθυστέρηση 5 ημερών η πληρωμή σύνταξης Ιανουαρίου

ΕΝΩ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΖΗΤΙΑΝΕΥΕΙ ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΕΙ, Η ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ. ΡΟΚΑΝΙΣΑΝ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΕΠΕΤΕΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ...

Ενδεικτική της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία έχει περιέλθει το Ιδρυμα είναι το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο, μόνο για συντάξεις, απαιτούνται 1,4 δισ., ενώ την ιδια στιγμή τα έσοδα του Νοεμβρίου παρουσίασαν πραγματική καθίζηση (μείον 18,3%).

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του ΙΚΑ προσανατολίζεται στη μετάθεση της καταβολής των συντάξεων Ιανουαρίου για τις 19 Δεκεμβρίου (εισπραττόμενα στις 21/12, δηλαδή δύο ημέρες valuer) από τις 14 Δεκεμβρίου, όπως είθισται -λόγω εορτών- να καταβάλλονται (μαζί με το Δώρο) εδώ και χρόνια. Και αυτό καθώς στις 19 του μήνα λήγει ένα ομόλογο αξίας 534 εκατ. ευρώ και με την καταβολή της 6ης δόσης -από την τρόικα- θα καταστεί δυνατή η πληρωμή του από το ελληνικό Δημόσιο. Ετσι, οι συντάξεις μετατίθενται στις ημερομηνίες λήξης των ομολόγων...

Ωστόσο, αυτό το ποσό δεν είναι όλο διαθέσιμο για συντάξεις, καθώς εξ αυτών τα 400 εκατ. πρέπει να πληρωθούν στις τράπεζες (repos), γιατί, διαφορετικά, το ΙΚΑ θα χάσει τα ομόλογα (λήξης επόμενων ετών) που έχει ενεχυριάσει.

Κατά συνέπεια προκύπτει μαύρη τρύπα 665 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των συντάξεων Ιανουαρίου στις 19/12 (σ.σ. συνολική δαπάνη 902 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων προσδοκά να εισπράξει το ΙΚΑ μέχρι τότε 202 εκατ., ενώ την ίδια στιγμή κατά την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου έχει να παρουσιάσει έσοδα 150 εκατ. ευρώ).

Το εν λόγω ποσό φιλοδοξεί η διοίκηση να εισπράξει σαν προκαταβολή του 2012 από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της τακτικής ενίσχυσης καθώς πρόκειται για δαπάνη της επόμενης χρονιάς.... Χρηματοδότηση πάντως που δεν αρκεί.

Ετσι για τα Δώρα Χριστουγέννων το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ αναμένεται να αποφασίσει σήμερα τη σύναψη δύο νέων δανείων, συνολικού ύψους 225 εκατ. ευρώ, από το ταμείο της ΔΕΗ (ΤΑΠ/ΔΕΗ) και το επικουρικό ΕΤΕΑΜ. Παράλληλα θα ανακυκλώσει δάνεια (repos) συνολικού ύψους 368 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

πηγή: Ελευθεροτυπία / επιμέλεια: Κώστας Βλουτής

* Για να μη χαθεί η ελευθεροτυπία του τύπου. Για να μη "σιγήσει" η ελεύθερη φωνή της εφημερίδας...

ΑΡΕΣΕΙ:

* 2 people like this.

* Nio Eleftheriou, Giorgos Pelle, Κολινδρινά Μασλάτια and 3 others like this.

ΣΧΟΛΙΑ:

* Spiros Liosis ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΡΟΙΔΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ, ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΔΡΟΝΙΑ, ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ...