Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Eurovision 2011: Ο Λούκας Γιώρκας στην 7η θέση


Τρία λεπτά μας χάρισες, με υπερηφάνεια...

Έληξε και ο 56ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Πάπαλα... Αυτό ήταν... Με τις παραιτήσεις από τον πρώτο ημιτελικό για τα ευτράπελα της μετάδοσης από την οργανώτρια χώρα, με τη φαντασμαγορία ενός σόου που σκοπό είχε να δείξει, στον "ταπεινό" κόσμο της Ευρώπης, την ισχύ της Γερμανιας και της Μέρκελ, ότι αυτή η χώρα είναι 2η στο κόσμο της ...οικονομίας και με τις 43 Λένες επι σκηνής να εντυπωσιάζουν το φανατικό κοινό της αληθινής Λένας, στην αρχή του τελικού...

Και παρά το γεγονός ότι, στο πρώτο ημιτελικό, η Ελλάδα με τον Λούκα Γιώρκα και τον Stereo Mike κατάφεραν να πάρουν την πρωτιά, αφήνοντας 2ο το Αζερμπαιντάν, τον Ell και την Nikki, οι δεύτεροι έσονται πρώτοι εν μια νυχτί και παίρνουν το τρόπαιο και το βραχνά να οργανώσουν την Γιουρβίζιον του χρόνου...

Έτσι, ο καλός Θεός του Γιώργου, μπορεί να κοιμάται ήσηχος διότι ο Λούκας, μπορεί να μη βγήκε πρώτος στον τελικό να του φορέσει το "φέσι", αλλά ούτε και σε μας μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, ήρθε όμως αξιοπρεπώς στην 7η και ξεφτίλισε όλα τα προγνωστικά που τον ήθελαν να κλείνει την πόρτα προς το τέλος!!!

Ο Γιώρκας όλα αυτά, φίλε, που πήγε στον διαγωνισμό με λιγότερα χρήματα και έφερε τη θέση που και κάποιος αλλος έλληνας συνάδελφός του την είχε καταφέρει, ξοδεύοντας ένα σκασμό λεφτά και μόνο ντεμενάδες δεν του κάναμε πριν, κατά τη διάρκεια και προς το τέλος του διαγωνισμού...

Ξεφτίλισε ακόμη και κάτι γιαλαντζί-ρεπόρτερ, τηλεραδιοφωνικούς, που σατήριζαν τη θέση του παληκαριού από την Κύπρο στις μεταδόσεις τους από τη Γερμανία... Τις κωμικοτραγικές αυτές μεταδόσεις που μόνο γέλιο προκαλούσαν...

Να φανταστείς, ούτε την ευχή του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης στο Φανάρι δεν πήρε, αλλά και ούτε τον συνόδευσε ο υπουργός Πολιτισμού. έστω μέχρι το αεροδρόμειο, να του κουνήσει μαντήλι...
Αυτα πια ανήκουν σε αλλοτινές εποχές...

'Αρα τι συμπεραίνεις, φίλε;
Η μαγκιά είναι στο λαρύγγι... Και στη σεμνότητα... Και στα πιστεύω... Η μαγκιά είναι, φίλε, με σεβασμό να δίνεσαι στην τέχνη...

Τη στιγμή που σου γιουχάρει τη χώρα σου το παρευρισκόμενο κοινό του Fortuna Arena, όταν σου δίνουν υψηλή βαθμολογία άλλες χώρες και μόλις ...3 στη Λένα τους, λες και τραγουδούσε ο Γιώργος να μαζέψει δανεικά!
Τη στιγμή που Ιρλανδία και Πορτοκαλία δεν σου δίνουν ούτε ένα βαθμό, λες και δεν κολυπάμε και οι τρεις χώρες στα ίδια "σκατά" που μας έφεραν σ' αυτό το χάλι οι κυβερνώντες και το γαμημένο το σαρκοβόρο σύστημα, επίσης!

Και τη στιγμή που όλα τα στοιχήματα σε φέρνουν στις τελευταίες θέσεις, λες και είναι ..."οίκοι αξιολογησης", για να σου υποβαθμίσουν την "πιστοληπτική" σου ικανότητα στο τραγούδι, που ούτε οίκοι ...ανοχής δεν θα σου το έκαναν!

Εφοδιάσου με κουράγιο και δύναμη να αντιμετωπίσεις τώρα την υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο!
Κια επειδή είσαι σεμνός, δώστους ένα δίκιο...
Τρία λεπτά μας χάρισες κι αυτά με υπερηφάνεια!!!

Για την ιστορία να αναφέρω πως με 221 βαθμούς το τραγούδι του Αζερμπαιτζαν ήρθε πρώτο στον τελικό του 56ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision.
Η Ελλάδα με το τραγούδι Watch my dance ήρθε στην 7η θέση με 120 βαθμούς.

Στην πρώτη πεντάδα των νικητών είναι -εκτός απο το Αζερμπαϊτζαν- η Ιταλία, η Σουηδία, η Ουκρανία και η Δανία.
Ιδού και τα αποτελέσματα από τον πρώτο και δεύτερο ημιτελικό:

First Semi-Final

  1. Greece
  2. Azerbaijan
  3. Finland
  4. Iceland
  5. Lithuania
  6. Georgia
  7. Hungary
  8. Serbia
  9. Russia
  10. Switzerland
  11. Malta
  12. Armenia
  13. Turkey
  14. Albania
  15. Croatia
  16. San Marino
  17. Norway
  18. Portugal
  19. Poland

Second Semi-Final

  1. Sweden
  2. Denmark
  3. Slovenia
  4. Romania
  5. Bosnia & Herzegovina
  6. Ukraine
  7. Austria
  8. Ireland
  9. Estonia
  10. Moldova
  11. Belgium
  12. Bulgaria
  13. Slovakia
  14. Belarus
  15. Israel
  16. F.Y.R. Macedonia
  17. Latvia
  18. Cyprus
  19. The Netherlands
Παρουσιαστές της βραδυάς, οι Stefan Raab, Anke Engelke και Judith Rakers. Το σχολιασμό για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ έκανε η, καλά ενημερωμένη, Μαρία Κοζάκου.

Η βραδιά του Τελικού

Ο Stefan Raab -πλαισιωμένος από χορεύτριες ντυμένες "Lena"- παρουσίασε σε ροκαμπίλι εκδοχή το Satellite, το τραγούδι που έφερε φέτος τη διοργάνωση στη Γερμανία. Επί σκηνής ανέβηκε και η ίδια η Lena, η περσινή νικήτρια του διαγωνισμού.


Πρώτος διαγωνιζόμενος ο 20χρονος Φινλανδός Paradise Oskar, που με μια κιθάρα ερμήνευσε το Da Da Dam, μπροστά από μια τεράστια υδρόγειο, στέλνοντας οικολογικά μηνύματα.





Ο Dino Merlin, που παίρνει μέρος για δεύτερη φορά μετά το 1999 σε Τελικό της διοργάνωσης, παρουσίασε για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το Love In Rewind.







Σειρά είχαν οι A Friend In London από τη Δανία, φίλοι από το σχολείο, που παρουσίασαν το New Tomorrow, απευθυνόμενοι στους νέους και παροτρύνοντάς τους να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους.






Η Λιθουανή Evelina Sašenko τραγούδησε τη μπαλάντα C'est Ma Vie, συνοδεία πιάνου, ενώ στίχους απέδωσε και στη νοηματική γλώσσα.







What About My Dreams μας τραγούδησε στη συνέχεια η Kati Wolf για την Ουγγαρία, το πρώτο dance κομμάτι της βραδιάς, πλαισιωμένη από χορευτές που με τις φιγούρες τους μας θύμισαν τα '80s.





Στη συνέχεια, επί σκηνής βρέθηκαν οι δίδυμοι Jeward –που αυτοπροσδιορίζονται ως "φουτουριστικοί Άη Βασίληδες"- από την Ιρλανδία, οι οποίοι τραγούδησαν με ζωντάνια το Lipstick.







Το χορευτικό Popular από τη Σουηδία ήταν η επόμενη συμμετοχή, με τον Eric Saade και τους χορευτές να επιδίδονται σε εκκεντρική χορογραφία. Αυτή τη φορά, το γυάλινο κλουβί που ήθελαν επί σκηνής και προβλημάτιζε τους διοργανωτές, έσπασε την κατάλληλη στιγμή.





Η Εσθονή –και ακόμα μαθήτρια- Getter Jaani βρέθηκε στη σκηνή με τους χορευτές της και το Rockefeller Street, ταξιδεύοντάς μας στο Μανχάταν.







Αμέσως μετά, επί σκηνής βρέθηκαν οι Λούκας Γιώρκας και Stereo Mike, πλαισιωμένοι από τους χορευτές της φετινής ελληνικής συμμετοχής, και ξεσήκωσαν το κοινό με την παρουσίαση του «Watch My Dance».

Yπενθυμίζεται ότι τη μουσική της ελληνικής συμμετοχής έγραψε ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, τους στίχους η Ελεάνα Βραχάλη, η χορογραφία και η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Κωνσταντίνου Ρήγου. Συμμετείχαν οι χορευτές Γιάννης Σαϊκίν, Μιχάλης Σπυρίδης, Μάνος Δαβαρίας και Παύλος Μανογιαννάκης.

Σειρά είχε ο –με περγαμηνές στο ακορντεόν- 23χρονος Ρώσος Alexej Vorobjov, που τραγούδησε Get You.








Επόμενη συμμετοχή η γαλλική, με το Sognu ("Θα σε ονειρευτώ" στα κορσικανικά) και τον 21χρονο Amaury Vassili, που εμφανίστηκε μόνος επί σκηνής. Πρόκειται για τον νεότερο επαγγελματία τενόρο του κόσμου.






Ο Raphael Gualazzi ερμήνευσε το Madness Of Love, τη συμμετοχή της Ιταλίας που επέστρεψε φέτος στο διαγωνισμό μετά από 14 χρόνια. Το χρίσμα πήρε ο Gualazzi στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο.






In Love For A While μας τραγούδησε η Anna Rossinelli, street performer από την Ελβετία, με τζαζ διαθέσεις και τη συνοδεία κόντρα μπάσου και κιθάρας.







Τη σκυτάλη πήρε το τετραμελές boy band από τη Βρετανία, που έχει κερδίσει το διαγωνισμό πέντε φορές, παρουσιάζοντας το I Can. Η Βρετανία ελπίζει μαζί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 να διοργανώσει και την επόμενη Eurovision.





Οι εκκεντρικοί Zdob si Zdub από τη Μολδαβία ερμήνευσαν το So Lucky, φορώντας τα κωνικά καπέλα τους (που τα φορούν ήρωες παραμυθιών της χώρας τους) και με μια νεράιδα να εμφανίζεται επί σκηνής σε μονόκυκλο.






Σειρά είχε η διοργανώτρια χώρα, με την 20χρονη Lena να παρουσιάζει τη φετινή γερμανική συμμετοχή, Taken By A Stranger, πλαισιωμένοι από χορεύτριες με ολόσωμες ασημί φόρμες – και φυσικά αποθεώθηκε από τους θεατές που βρίσκονταν στην αρένα.





Με το «feel good» τραγούδι Change και τους Hotel FM συμμετείχε φέτος η Ρουμανία. Τον τραγουδιστή εντόπισαν τα δύο άλλα μέλη του γκρουπ σε karaoke bar.







Ακολούθησε η Nadine Beiler για την Αυστρία, η οποία τραγούδησε The Secret Is Love με τη δυνατή φωνή της κι έντονα R'n'B στοιχεία.







Επί σκηνής βρέθηκε στη συνέχεια το ντουέτο από το Αζερμπαϊτζάν Ell/Nikki, που παρουσίασε το τρυφερό Running Scared.






Το κομμάτι No One παρουσίασε η 19χρονη Σλοβένα Maja Keuc, πλαισιωμένη από τέσσερις τραγουδίστριες στα φωνητικά.








Η εξαμελής μπάντα Sjonni's Friends παρουσίασε για την Ισλανδία το Coming Home. Ο Sjonni ήταν ο συνθέτης της φετινής συμμετοχής της Ισλανδίας, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή τον περασμένο Ιανουάριο. Τους στίχους έγραψε η σύζυγός του.





Επί σκηνής αμέσως μετά βρέθηκε η Ισπανίδα Lucia Perez παρουσιάζοντας το κεφάτο, σε λάτιν ρυθμό, Que Me Quiten Lo Bailao.







Στη συνέχεια, η Mika Newton ερμήνευσε το Angel για την Ουκρανία, συνοδευόμενη από καλλιτέχνη που οπτικοποίησε το τραγούδι με την τεχνική της γλυπτικής σε άμμο.







Στη δεκαετία του '60 μας ταξίδεψε η Nina που παρουσίασε το Čaroban για τη Σερβία, με ρετρό κοστούμια και χτενίσματα.







Τελευταίοι ανέβηκαν επί σκηνής οι Γεωργιανοί Eldrine και παρουσίασαν το ροκ κομμάτι One More Day. Το κομμάτι δεν είχε γραφτεί αρχικά για τον διαγωνισμό, ενώ το συγκρότημα κέρδισε την πρόκριση στον εθνικό τελικό της Γεωργίας με άλλη τραγουδίστρια.




Ακολούθησε παρουσίαση αποσπασμάτων από τα διαγωνιζόμενα τραγούδια και στο interval act εμφανίστηκε ο γνωστός Γερμανός τραγουδιστής Jan Delay και το συγκρότημά του "Disco No1".

Πριν από την έναρξη της βαθμολογίας, η οθόνη LED χωρίστηκε στα δύο, επιτρέποντας στους θεατές που βρίσκονταν στην αρένα να έχουν για πρώτη φορά οπτική επαφή με το Green Room, όπου βρίσκονταν οι καλλιτέχνες, και στο αριστερό μέρος της οθόνης εμφανιζόταν η βαθμολογία.

Από την Αθήνα, η Λένα Αρώνη ανακοίνωσε τη βαθμολογία της Ελλάδας: 8 βαθμοί στη Γεωργία, 10 στην Ιταλία και το 12άρι στη Γαλλία. Οι βαθμολογίες που μας έδωασαν άλλες χώρες είναι:Η Μολδαβία μας έδωσε 1 βαθμό. Η Ιταλία και η Ελβατία μας έδωσαν 2 βαθμούς.Η Σερβία και τα Σκόπια μας έδωσαν 3 βαθμούς. Η Ουκρανία και η Γεωργία μας έδωσαν 6 βαθμούς. Η Αρμενία μας έδωσε 7 βαθμού. Η Ρωσία, η Βουλγαρία, το Σαν Μαρίνο, το Αζερμπαιτζαν, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και το Βέλγιο μας έδωσαν 8 βαθμούς. Η Αλβανία και η Γερμανία μας έδωσαν 10 βαθμούς. Η Κύπρος μας έδωσε 12 βαθμούς...

Στον Τελικό συμμετείχαν οι 20 χώρες που προκρίθηκαν από τους δύο Ημιτελικούς, ενώ απευθείας συμμετείχαν και οι BIG 5, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, καθώς και η Ιταλία, η οποία επέστρεψε στο διαγωνισμό μετά από 14 χρόνια απουσίας.

Τη φαντασμαγορική βραδιά του τελικού εκτιμάται ότι παρακολούθησαν 35.000 θεατές εντός της αρένας και 120 εκατ. τηλεθεατές σε περισσότερες από 45 χώρες. (πηγή: ert.gr)

Στο video που ακολουθεί, η αξιοπρεπής εμφάνηση του Λούκα Γιώρκα και το Stereo Mike.