Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

14 τραυματίες, 9 συλλήψεις και 6 προσαγωγές στη μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου

Την ώρα που το κέντρο της Αθήνας "φλέγεται" η τηλεόραση, μέσο ενημέρωσης του πολίτη, τραγουδά το "σήμερα γάμος γίνεται" και οπτικοποιεί σενάρια που έχουν να κάνουν με τους ανεκπλήρωτους έρωτες. Η "σιωπή", όπλο αποχαύνωσης και σκοταδισμού, έχει ακινητοποιήσει το δημοκρατικό δικαίωμα της ενημέρωσης. Στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, η μνήμη για το θάνατο του Αλέξη "μπλέκεται" με φλόγες... Για ακόμη μια φορά, ανάμεσα σε εκείνους που θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη ενός παιδιού που έχασε εντελώς άδικά και απροσδόκητα τη ζωή του, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, ήταν κι εκείνοι που προσπάθησαν να αμαυρώσουν τη μαθητική πορεία.

Κωλέττη και Μεσολογγίου, το σημείο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου (φωτ. Μ.Βαλασόπουλος)

Μολότοφ και χημικά στην πορεία για τον Αλέξη
ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΕΙ
Αναμενόμενα τα επεισόδια, οι συλλήψεις, οι τραυματίες... Οι πονεμένοι άνθρωποι αντιδρούν κατά του Μεσαίωνα των κυβερνώντων που βάλθηκαν να εξαφανίσουν κάθε έννοια αξιοπρέπειας...

Στην Ελλάδα, στη χώρα του χαμένου πολιτισμού, δεν σ΄αφήνουν να κλάψεις και να τιμήσεις την μνήμη. Σου "κλέβουν" το δικαίωμα, σου απαγορεύουν τη σκέψη, σου φυλακίζουν το "αύριο"...
Σου απαγορεύουν να σταθείς με υπερηφάνεια μπροστά στον 'Αγνωστο Στρατιώτη, σου κλείνουν τους δρόμους, θέτουν εκτός λειτουργίας τα Μεσα Μαζικής Μεταφοράς, με εντολή ...άνωθεν.
Αμολάνε αστυνομικούς, κλούβες, χειροπέδες, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, χημικά... Απειλούν, τρομοκρατούν, χτυπάνε... Περίπου 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους, για 2.000 μαθητές και φοιτητές που δεν θέλουν να ξεχάσουν τον Αλέξη.

Όσοι επιζούν από τον "πόλεμο" των διαδηλώσεων κατά του Μεσαίωνα που επέβαλαν τα κέντρα εξουσίας να ζήσουμε, ενώνουν με τους υπόλοιπους Έλληνες να δώσουν μάχη επιβίωσης απέναντι στα χαράτσια, τις περικοπές, την αθλιότητα της δικής τους κυβέρνησης, την διορισμένη από τους ίδιους... Αναλαμβάνοντας θέσεις και πόστα που ίδιοι δινουν στους εαυτούς τους, στο "όνομα της πατρίδας" και έναντι παχυλήςαμοιβής λόγω... πατριωτισμού!!!
Επιδιώκουν ...πρωτογενές πλεόνασμα αναξιοπιστίας, ισοπεδώνοντας την μικρομεσαία τάξη των Ελλήνων...

Στη Θεσσαλονίκη
Τρία χρόνια μετά τον θάνατο του 15χρονου, οι μνήμες είναι ακόμα νωπές και σε συνδυασμό με το άσχημο κλίμα που επικρατεί λόγω της οικονομικής κρίσης, ο θυμός για το άδικο που έχει αντικαταστήσει κάθε έννοια δημοκρατίας, είναι μεγάλος!

Στην Αθήνα περίπου 2.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ για τις 6 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αντιεξουσιαστών.

Λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι, επικράτησε ένταση στα Προπύλαια.




Τα επεισόδια
Κλειστέςείναι αυτή την ώρα οι οδοί Πανεπιστημίου και Αμαλίας. Η πορεία πέρασε από τη Σταδίου και οι διαδηλωτές φθάνουν στη Βουλή.
Μερίδα διαδηλωτών προσέγγισε τη Βουλή και εκσφενδόνισε νεράντζια και μολότοφ.
Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση χημικών. Εξαιτίας των επεισοδίων, στις 2:30 το μεσημέρι, αποχώρησαν οι Εύζωνοι από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Στην αρχή οι δρόμοι γύρω από τα Προπύλαια δεν είχαν κλείσει με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων να γίνεται κανονικά.

Όταν όμως ξαφνικά δόθηκε εντολή να κλείσουν, αρκετά αυτοκίνητα και ταξί… εγκλωβίστηκαν στους κλειστούς δρόμους!Πάντως, ησυχία επικρατεί προς το παρόν στο κέντρο.

Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

LIKES:


* 2 people like this.

* Aggelikh Keramida, Despina Tsafetopoulou, Fotini Vlouti and 11 others like this.

*
Aggelikh Keramida, Nikitas Soulos, Stelios Koundourakis and 6 others like this.


ΣΧΟΛΙΑ:


* Litsa Karkinos re tha trelathoume giati olla auta den pame kalla....3 minutes ago · · 1

ΑΛΕΞΗΣ Γρηγορόπουλος, σύμβολο "ελπίδας" στα δύσκολα χρόνια!

Τρία χρόνια πέρασαν από τότε που ένας πιτσιρικάς, με τον άδικο χαμό του, έμελλε να γίνει η "ελπίδα και το χαμένο όνειρό" της νεολαίας και όχι μόνο που αντιπαλεύται στις μέρες μας το "κτήνος" σύστημα, με το ξεσκονισμένο σύνθημα "ψωμί - παιδεία ελευθερία". Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος έφυγε νωρίς, αλλά έχει μείνει στη μνήμη όλων. Είναι πλέον "χέρι" για να πιαστεί κάθε αδυναμία, κάθε απόγνωση, κάθε απαισιοδοξία... Κόντρα στην βαρβαρότητα των καιρών, χωρίς δημοκρατία και αξιοπρέπεια. Που όλα ξεπουλιούνται εν ονόματι της πατρίδας και του...συμφέροντος! Από "πατριώτες" που θέλουν το καλό μας...
Τρίτη επέτειος στη μνήμη του μέλλοντος!
Active Member: "Για τα μάτια ενός παιδιού που ψάχνει γη,
γκρεμίζω ουρανούς, λυτρώνω μάνες και γιους.
Κάνω τη γλώσσα μου την πορφυρένια, ατόφιο μολύβι·
και τη ψυχή μου ένα απέραντο από στίχους καλύβι.
Ρίχνω το κάστρο σας, φτύνω του άστρου σας την κόχη.
Γίνομαι αύρα αλμυρή και στερνοβρόχι
"

Σήμερα συμπληρώνονονται 3 χρόνια από τον άδικο χαμό του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου...
Αυτό το παιδί που έφυγε από τη ζωή πριν "ανθίσει"///
Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου διακομίσθηκε με ασθενοφόρο.
Παρά τους ισχυρισμούς των δύο ειδικών φρουρών που ήταν πλήρωμα περιπολικού του τμήματος Εξαρχείων ότι δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και ξύλα από ομάδα 25- 30 αντιεξουσιαστών και αμυνόμενοι έβγαλαν τα υπηρεσιακά τους όπλα και πυροβόλησαν, αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν ότι του συμβάντος είχε προηγηθεί λεκτικός διαπληκτισμός με παρέα νεαρών που καθόταν σε καφετέρια.

Οι δύο ειδικοί φρουροί στάθμευσαν το υπηρεσιακό αυτοκίνητο κοντά στη διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στη Χ. Τρικούπη, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και επέστρεψαν πεζοί στο σημείο όπου είχαν διαπληκτισθεί με τους νεαρούς.

Όταν κάποιοι εκσφενδόνισαν μπουκάλια μπύρας προς το μέρος τους έβγαλαν τα υπηρεσιακά τους όπλα και ο ένας πυροβόλησε. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα και μία στο έδαφος, ωστόσο τον διέψευσε το γεγονός ότι ο άτυχος 15χρονος έχει τραύματα στο στήθος και την κοιλιά.

Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν ότι σήκωσε το όπλο του και σημάδεψε.


Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου- Ανδρέα Γρηγορόπουλου ξέσπασαν βίαια επεισόδια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, τα Χανιά και το Ηράκλειο.

Στην Αθήνα ανυπολόγιστες οι ζημιές στους δρόμους γύρω από τα Εξάρχεια, την Ακαδημίας, τη Σόλωνος, την Ερμού- όπου μεγάλος αριθμός καταστημάτων πυρπολήθηκαν και καταστράφηκαν. Επεισόδια έγιναν και στο Μοναστηράκι, ενώ οι περισσότεροι δρόμοι του κέντρου παρέμεναν κλειστοί όλη τη νύχτα.

Επτά άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Υπό κατάληψη το Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και η Νομική Σχολή.
 
Τρία χρόνια μετά, η Ελλάδα μνημονεύεται και η νεολαία σκέφτεται να μεταναστεύσει...
Τα χρόνια πέρασαν και κανείς από αυτούς που "έχουν και το μαχαίρι και το καρπούζι" δεν έχει αντιληφθεί τον παλμό και την σκέψη του μέλλοντος...

Έψαξα να βρω στο αρχείο μου κάτι που να με συγκινεί τούτη τη μέρα μνήνης αυτού του παιδιού που έφυγε νωρίς... και νομίζω πως το βρήκα.
Διαβάζω ξανά τις σκέψεις των φίλων του Αλέξη σε ένα συγκινητικό γράμμα που δεν αφήνουν, τα ίδια τα παιδιά ,να κιτρινίσει όπως είναι η μοίρα του "παρελθοντος"...

Διάβασε:

Επιστολή των φίλων του Αλέξη


ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ.
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
Δεν είμαστε τρομοκράτες, «κουκουλοφόροι», «γνωστοί-άγνωστοι».
ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ.
Αυτοί, οι γνωστοί-άγνωστοι....
Κάνουμε όνειρα - μη σκοτώνετε τα όνειρά μας.
Έχουμε ορμή - μη σταματάτε την ορμή μας.
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ.
Κάποτε ήσασταν νέοι κι εσείς.
Τώρα κυνηγάτε το χρήμα, νοιάζεστε μόνο
για τη «βιτρίνα», παχύνατε, καραφλιάσατε,
ΞΕΧΑΣΑΤΕ.
Περιμέναμε να μας υποστηρίξετε,
Περιμέναμε να ενδιαφερθείτε,
να μας κάνετε μια φορά κι εσείς περήφανους.
ΜΑΤΑΙΑ.
Ζείτε ψεύτικες ζωές, έχετε σκύψει το κεφάλι,
έχετε κατεβάσει τα παντελόνια και
περιμένετε τη μέρα που θα πεθάνετε.
Δε φαντάζεστε, δεν ερωτεύεστε, δεν δημιουργείτε.
Μόνο πουλάτε κι αγοράζετε.
ΥΛΗ ΠΑΝΤΟΥ
ΑΓΑΠΗ ΠΟΥΘΕΝΑ – ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ
Πού είναι οι γονείς;
Πού είναι οι καλλιτέχνες;
Γιατί δε βγαίνουν έξω:
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


Υ.Γ.: Μη μας ρίχνετε άλλα δακρυγόνα.
ΕΜΕΙΣ κλαίμε κι από μόνοι μας.
«Ραντεβού» στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια δίνουν σήμερα μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί για να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο οποίος, τρία χρόνια πριν, είχε πέσει νεκρός στα Εξάρχεια από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Μαθητές από διάφορες περιοχές της Αθήνας θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή. Στη συγκέντρωση αναμένεται να δώσουν το «παρών» και αρκετοί φοιτητές, αν και τις τελευταίες ημέρες το κλίμα στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων ήταν υποτονικό και σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπήρξε καν απαρτία.
Μεμονωμένα, θα συμμετάσχουν και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, καθώς δεν υπήρξε επισήμως από καμία ομοσπονδία κάλεσμα για συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση.
Να δώσουν μαζικό «παρών» στη σημερινή πορεία που πραγματοποιείται το μεσημέρι στα Προπύλαια κάλεσαν από την πλευρά τους τόσο η νεολαία του ΣΥΝ όσο και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Με ανακοίνωσή τους οι νέοι της Δημοκρατικής Αριστεράς υπογραμμίζουν πως «ο καλύτερος σεβασμός στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου είναι η εφαρμογή πολιτικών που θα εγγυώνται ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους, πολιτικές που θα δημιουργούν ελπίδα για το αύριο».
Ο αδικοχαμένος μαθητής Αλ. Γρηγορόπουλος
Ο αδικοχαμένος μαθητής Αλ. Γρηγορόπουλος
Επισημαίνεται πως, εκτός από τη μεσημεριανή συγκέντρωση, έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια, από κινήσεις αντιεξουσιαστών και διάφορες αριστερές οργανώσεις.
Πορείες και συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν ακόμη σε διάφορες περιοχές της Αθήνας αλλά και σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας. Κατά τα λοιπά, όσον αφορά στα μέτρα ασφάλειας από την πλευρά της Αστυνομίας, θα κινηθεί με «οδηγό» τον σχεδιασμό που είχε γίνει στην επέτειο του Πολυτεχνείου.
Η μεγαλύτερη προσοχή της Αστυνομίας θα δοθεί στην απογευματινή πορεία, όπου θα συμμετάσχουν ομάδες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο και αριστεριστές, χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι, όπως ανακοινώθηκε, οι σταθμοί του μετρό στο Σύνταγμα και στο Πανεπιστήμιο θα κλείσουν από τις 6 μ.μ. και 5 μ.μ. αντίστοιχα.
Κανένα σχόλιο. Μόνο σιωπή και περισυλλογή...
πηγή: Κώστας Βλουτής, Έθνος
ΑΡΕΣΕΙ:
* Nikitas Soulos likes this.