Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

"Apollo 11", 40 χρόνια πριν...

Με μια καθυστέρηση... 40 χρόνων ξεκίνησε το «ταξίδι», στις 15.02 ώρα Ελλάδος (90 λεπτά πριν από την επέτειο της εκτόξευσης του «Αpollo 11» στις 16 Ιουλίου του 1969) και θα λάβει τέλος τη Δευτέρα με την προσσελήνωση της σεληνακάτου.


Τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στη Σελήνη από την ιστορική αποστολή του «Αpollo 11», 40 χρόνια πριν
Τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στη Σελήνη από την ιστορική αποστολή του «Αpollo 11», 40 χρόνια πριν

Η αναβίωση της ιστορικής αποστολής είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιάσει τους φανατικούς του διαστήματος, οι οποίοι εύχονται να είχαν ζήσει την ιστορική εκείνη στιγμή πριν από 40 χρόνια αλλά και όσους παρακολούθησαν την εκτόξευση από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ μέσω των τηλεοπτικών τους δεκτών το 1969 και θα ήθελαν να ξαναζήσουν τις στιγμές με όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.

Εικόνες, βίντεο, animation, αλλά και μεταδόσεις διαλόγων «ζωντανά» με το κέντρο ελέγχου δίνουν στους θεατές την αίσθηση ότι είναι και οι ίδιοι μέλη της ομάδας της NASA.

Ο χρήστης της ιστοσελίδας WeChooseTheMoon.org διαθέτει όλες τις βασικές πληροφορίες της πτήσης, μπορεί να αλλάξει τη γωνία λήψης της κάμερας η οποία παρακολουθεί το διαστημόπλοιο, ενώ καθ όλη τη διάρκεια ακούει ρεαλιστικούς θορύβους, σαν να ήταν μέσα στο κέντρο ελέγχου.

Ακόμη μπορεί να διαβάσει όλα τα μηνύματα που ανταλλάσσονται ανάμεσα στο πλήρωμα και στο κέντρο ελέγχου της NASA, ενώ μπορεί να τα λάβει και ως ηχητικά αρχεία στο Twitter.

Στην περίπτωση δε που δεν θέλετε με τίποτα να χάσετε τη συγκλονιστική στιγμή της προσσελήνωσης, η ιστοσελίδα αναλαμβάνει να σας στείλει ειδοποίηση μέσω e-mail!

Κένεντι
«Η αποστολή ενός ανθρώπου στο Φεγγάρι πραγματικά ένωσε την υφήλιο. Ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε το Διαδίκτυο για να κάνουμε το ίδιο», δήλωσε στην επέτειο των 40 χρόνων του «Αpollo 11» ο Τόμας Πούτναμ, διευθυντής της Προεδρικής Βιβλιοθήκης του Μουσείου του Τζον Φ. Κένεντι.

Μάλιστα ο Κένεντι ήταν εκείνος που είχε θέσει ως στόχο μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη πριν από τη δεκαετία του 70 και είναι τα λόγια αυτού του ανθρώπου από μία ομιλία του 62 που ενέπνευσαν το όνομα της ιστοσελίδας «Whe Choose The Μoon» («Εμείς επιλέγουμε να πάμε στη Σελήνη») στα οποία συνέχιζε: « ... όχι επειδή είναι εύκολο, αλλά επειδή είναι δύσκολο».

ΕΚΤΗ ΚΑΙ... ΤΥΧΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝDΕΑVΟUR
Ανήμερα της 40ής επετείου της ιστορικής αποστολής Apollo 11, εκτοξεύτηκε το διαστημικό λεωφορείο Endeavour, έπειτα από πέντε προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες.

Το ταξίδι του Endeavour ξεκίνησε χθες στη 01.03 (ώρα Ελλάδος) από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, με σκοπό να μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ένα ακόμα τμήμα του ιαπωνικού εργαστηρίου Κibo.

Ενα λεπτό και 45 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση, οι εικόνες της NASA έδειξαν μικρά σύννεφα, πιθανότατα αφρός από την εξωτερική δεξαμενή καυσίμων, τα οποία χτύπησαν το κάτω μέρος του διαστημικού λεωφορείου, ωστόσο οι επιστήμονες της NASA δήλωσαν ότι είναι νωρίς να μιλήσουν για πιθανή ζημιά στο Endeavour.