Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

To "ΠΑΜΕ" του Γιώργου κέρδισε τις εκλογές...

Ο χάρτης της Ελλάδας, έτσι όπως δίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου
Με μια πρώτη ματιά...
Δευτέρα, ώρα 1:33 πμ

Του Κώστα Βλουτή
Τ
ην ευθύνη για την εκλογική ήττα ανέλαβε ο τ. πρωθυπουργός κος Κώστας Καραμανλής ο οποίος με δήλωσή του στο Ζάππειο ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί απο την ηγεσία της ΝΔ και να κινήσει τις διαδικασίες για έκτακτο συνέδριο το οποίο θα εκλέξει νέο αρχηγό. Διευκρίνισε δε ότι είναι αυτονόητο πως ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος.

Ο κος Καραμανλής ευχαρίστησε τους πολίτες που σε μιά τόσο δύσκολη και οικονομική και πολιτική συγκυρία – όπως είπε- στήριξαν στις εκλογές τη Νέα Δημοκρατία. Η κυβέρνηση, είπε ο , είχε να αντιμετωπίσει την θύελλα της σοβαρότερης μεταπολεμικής διεθνούς κρίσης.

«Ταυτόχρονα ανέλαβα χωρίς δεύτερη σκέψη να παρουσιάσω με απόλυτη ειλικρίνεια τις δύσκολες αποφάσεις και τα όχι ευχάριστα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην οικονομία», είπε ο κ.Καραμανλής και συνεχάρη τον Γιώργο Παπανδρέου για τη νίκη του και τόνισε πως «όπως κάθε έλληνας ευχόμαστε να επτύχει στη μεγάλη πρόκληση των οικονομικών συγκυριών γιατι η πρόκληση αυτή είναι εθνική υπόθεση».

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι ως πρόεδρος της ΝΔ είχε την τιμή να ηγηθεί του εκλογικού αγώνα σε 4 εθνικές εκλογές.

Η επόμενη μέρα για το κόμμα της αξιωματικής -πλέον- αντιπολίτευσης μετά την ιστορική κατρακύλα για την ΝΔ που ακουμπά τις 10 μονάδες κάτω και ξεπερνά ακόμη και αυτο το 36% του '81, βρίσκει τα στελέχη της να ψάχνουν αρχηγό...

Από την άλλη, ο νικητής των εκλογών και πρωθυπουργός πια, κος Γιώργος Παπανδρέου, εμφανώς συγκινημένος, κάλεσε από το Ζάππειο όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, αλλά και όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, να συμπορευτούν στην πορεία για τη νέα σελίδα που ξεκινάει από αύριο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για την εντολή που του έδωσε ο ελληνικός λαός. «Μαζί γυρνάμε σελίδα. Σήμερα αλλάζουμε πορεία για την Ελλάδα και τη ζωή όλων μας. Μια μεγάλη εθνική προσπάθεια να βάλουμε την χώρα ξανά σε πορεία ανάτασης. Στη νέα αυτή πορεία, μοναδική μας πυξίδα, μοναδικός γνώμονας για κάθε μας απόφαση και πράξη είναι ο πολίτης».

«Δεν ζητώ την ανοχή, ζητώ τη συμμετοχή», κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η γ. γραμματέας του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα που, σημειωτέον, σε αυτές τις εκλογές το κόμμα της είχε μία πτώση της τάξης του 1%, περίπου, δήλωσε ότι "το εκλογικό αποτέλεσμα, που σηματοδοτεί βαριά ήττα της ΝΔ και νίκη του ΠΑΣΟΚ δεν καταγράφει στις κάλπες τις όποιες διεργασίες συνείδησεις πραγματοποιήθηκαν μέσα στο λαό όλα αυτά τα χρόνια, δήλωσε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ" .

Η κα Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε πως θα επιβεβαιώθει πολύ συντομα ότι έρχεται θύελλα αντιλαϊκών μέτρων, σημπληρώνοντας πως για το ΚΚΕ το αποτέλεσματα είναι αναντίστοιχο με την επιρροή που έχει μέσα στο λαό αλλά και με τη στάση του στους αγώνες.

Αναφερόμενη στη νίκη του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως "έχουμε αλλαγή κυβέρνησης, αλλά δεν έχουμε αλλαγή πολιτικής, έχουμε αλλαγή του καπετάνιου".

Ο κος Αλέξης Τσίπρας που κατάφερε να οδηγήσει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α στο κοινοβούλιο, μετά από τόσες εσωτερικές αντιπαραθέσεις χρεώνεται την "μικρή", όπως δήλωσε, "νίκη" του κόμματός του και όπως όλα δείχνουν θα είναι και ο πρόεδρός του...

«Η ξεχασμένη κοινωνία έστειλε το δικό της μήνυμα στην κάλπη. Αποδοκίμασε μια πολιτική που την οδηγεί στο περιθώριο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ τονίζοντας πως πρόκειται για μια μικρή αλλά σημαντική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πήραμε ψήφο συνείδησης, ψήφο εμπιστοσύνης και το χρωστάμε στον κόσμο της Αριστεράς», τόνισε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «ξεκινήσαμε αυτή τη μάχη μέσα από μεγάλες δυσκολίες» και τα καταφέραμε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για βαριά ήττα της ΝΔ, την οποία απέδωσε στα κοινωνικά αδιέξοδα που προκάλεσε η πολιτική της, ενώ σημείωσε πως «το σημαντικό είναι να αλλάξει και η πολιτική που μας κυβερνά και στην κατεύθυνση αυτή θα δώσουμε τις μάχες".

Ισχυρή αντιπολιτευτική τακτική στο ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει το ΛΑΟΣ. δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης.

"Είναι προφανές ότι ο πολιτικός χάρτης της χώρας άλλαξε. Ο κύριος Παπανδρέου είναι ο νικητής. Τον συγχαίρουμε. Η Νέα Δημοκρατία υπέστη βαθιά ήττα. Είναι επίσης προφανές ότι θα περιπέσει σε μεγάλη εσωστρέφεια. Εμείς πετύχαμε τον στόχο των 15 βουλευτών, που είναι απαραίτητοι για να προκαλούμε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Θα είμαστε ισχυρή αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ. Ξεκαθαρίζω αυτό το βράδυ της Κυριακής, όπως έκανα και το βράδυ της Κυριακής του 2007 ότι στα καλά θα είμαστε μαζί και στα γκρίζα απέναντι. Ο ΛΑΟΣ αύξησε κατά 50% τη δύναμή του από το 2007, τη στιγμή που τα κόμματα της Αριστεράς έχασαν περίπου το 20% της δυνάμεώς τους. Ο ρόλος μας είναι πιο υπεύθυνος. Συνεχίζουμε. Πιο σοβαρά και με περισσότερη ευθύνη" τόνισε.

O επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων, κος Νίκος Χρυσόγελος, δήλωσε ότι "θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους σε αυτή τη δύσκολη πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι μπορούμε για να δικαιώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη".

Σύμφωνα με την "ασφαλή πρόβλεψη" του υπουργείου Εσωτερικών τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών θα διαμορφωθούν ως εξής: ΠαΣοΚ 43,8%, 160 έδρες, Νέα Δημοκρατία 33,9%, 92 έδρες. ΚΚΕ 7,6%, 21 έδρες, ΛΑΟΣ 5,6%, 15 έδρες ΣΥΡΙΖΑ 4,5, 12 έδρες...

Στην ψηφοφορία που βάλαμε από την Πέμπτη και με το ερώτημα "Εσύ ποιό κόμμα ψηφίζεις;", φάνηκε καθαρά η νίκη του ΠαΣοΚ έναντι της ΝΔ. Να σημειωθεί πως το 50% των ψήφων πήγαν στο Σοσιαλιστικό κόμμα. Αυξημένα πσοστά έδειξε και το κόμμα του κου Γ. Καραταφέρη, ενώ τα υπόλοιπα κινήθηκαν σε συνηθισμένα πλαίσια...