Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Καταγγελίες Τσίπρα για ραγδαία αύξηση κονδυλίων στο Υπουργείο Εξωτερικών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κύριος Αλέξης Τσίπρας, για να καταγγήλει ευθέως ότι έχουν αυξηθεί ραγδαία τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών και να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις.

Ζητά να παρέμβει η Δικαιοσύνη, την στιγμή που ο Ελληνικός λαός υποφέρεις από τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, σε μια κοινωνία που έχει σχεδόν 1.000.000

Έκανε λόγο για μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα, αλλά και ζήτημα νομιμότητας, το οποίο άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι αναμένει να διερευνηθεί από την Δικαιοσύνη.
Τα στοιχεία, με βάση τα έγγραφα του ΥΠΕΞ που παρουσίασε ο κ.Τσίπρας, δείχνουν ότι το 2009 τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών αυξήθηκαν κατά 210% και από 18,5 εκατομμύρια ευρώ, που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν περίπου 57 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2010 η αύξηση έφθασε το 270%, αφού από τα 18 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν 68 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατάσταση αυτή, είπε, συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, αφού, όπως αποκάλυψε, το 2011 «έγινε το πρωτοφανές τα απόρρητα κονδύλια να αυξάνονται ήδη κατά 90% και από 18 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν ήδη τα 43 εκατομμύρια και αναμένεται να υπερβούν τα 60 εκατ. μέχρι το τέλος του έτους. Η κατάσταση αυτή δεν επηρεάσθηκε καν ούτε τις ημέρες που είχε κατατεθεί η σχετική ερώτηση στη Βουλή» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρουσίασε έγγραφα, στα οποία εμφανίζονται δεκάδες αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη για την εκταμίευση και μεταφορά εκατομμυρίων ευρώ στο υπουργείο Εξωτερικών, τα οποία, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, δίνονταν όχι μόνο καθ΄υπέρβαση του προϋπολογισμού, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δε φαίνεται να υπάρχει το όνομα του αιτούντος την εκταμίευση.
Παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία, αφού επισήμανε την άρνηση της κυβέρνησης να απαντήσει σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο ίδιος στη Βουλή, σημείωσε ότι η άρνηση αυτή δεν οφείλεται σε λάθος, αλλά σε συνειδητή επιλογή κατασπατάλησης πόρων και παράκαμψης των νόμιμων διαδικασιών και σε προσπάθεια συγκάλυψης του όλου θέματος.


Ο κος Τσίπρας πρόσθεσε ότι μεγάλη διακίνηση απόρρητων κονδυλίων έγιναν και την περίοδο που ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών και φυσικά στη συνέχεια (επί υπουργίας Δ. Δρούτσα και σήμερα επί υπουργίας Σ. Λαμπρινίδη) εμφανίζεται η ίδια εικόνα.


Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν έθεσαν θέμα σχετικά με την διάθεση των απόρρητων κονδυλίων, θέτουν όμως θέμα για την «κατά συρροή παραβίαση της νόμιμης διαδικασίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.


Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι παράλληλα υπάρχει και πολιτικό θέμα και ζήτημα ηθικής τάξεως, καθώς σε μία περίοδο που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται, δικαιούται να γνωρίζει αν τηρείται ο νόμος στη διακίνηση του δημοσίου χρήματος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η Δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της».

πηγή: ΕΠΙΚΑΙΡΑ