Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΣΥΝΘΗΚΕΣ Μπαγκλαντές, σύμφωνα με έκθεση, στην Ελλάδα των συγκυβερνώντων...

Ε Κ Θ Ε Σ Η  I L O
Κάτω από το όριο της φτώχειας το ένα τρίτο του πληθυσμού, ενώ το 17,5% των Ελλήνων δεν έχει καθόλου εισόδημα.


Συνθήκες Μπαγκλαντές στην Ελλάδα καταγράφει έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), για τις οποίες η χώρα μας θα βρεθεί -μαζί με την προαναφερόμενη ασιατική χώρα και άλλες τέσσερις- απολογούμενη για την παραβίαση θεμελιωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στις εργασίες της 103ης Συνόδου της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας, που ξεκινούν σήμερα στη Γενεύη.



Στη Συνδιάσκεψη θα τεθεί υπόψη και η έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της ILO. η οποία ρίχνει 7 ηχηρά «χαστούκια» στην κυβέρνηση για την υποχώρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και για την ανυπαρξία βασικού συστήματος κοινωνικής αρωγής.
Συνθήκες Μπαγκλαντές στην Ελλάδα καταγράφει έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), για τις οποίες η χώρα μας θα βρεθεί-μαζί με την προαναφερόμενη ασιατική χώρα και άλλες τέσσερις-απολογούμενη για την παραβίαση θεμελιωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στις εργασίες της Ί 03ης Συνόδου της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας, που ξεκινούν σήμερα στη Γενεύη.


Στη Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση της Ελλάδας για σοβαρότατες παραβιάσεις της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 102 για τα ελάχιστα όρια κοινωνικής ασφάλειας (Ν. 3231/1955), ενώ θα τεθεί υπόψη και η έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της ILO, η οποία ρίχνει 7 ηχηρά «χαστούκια» στην κυβέρνηση για την υποχώρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και για την ανυπαρξία βασικού συστήματος κοινωνικής αρωγής. 

Η στιγμή αυτή είναι κορυφαία στην πορεία διεθνούς ελέγχου, όχι με όρους αγορών αλλά με όρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί η Ελλάδα εντάσσεται για 3η φορά στη μαύρη λίστα των χωρών με σοβαρές παραβιάσεις των εργασιακών/ασφαλιστικών δικαιωμάτων και παραπέμπετε απ' ευθείας προς έλεγχο στην αρμόδια Επιτροπή Εφαρμογής Διεθνών Προτύπων της φετινής Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας της ΔΟΕ.

Η διαδικασία αυτή έχει την αφετηρία της στην Προσφυγή της ΓΣΕΕ στη ΔΟΕ, ήδη, από το 2010 και τις επικαιροποιήσεις της για τις διαρκείς παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων από τα μέτρα λιτότητας και τα μνημόνια δανεισμού της χώρας.

Με την ίδια απ' ευθείας διαδικασία παραπέμπονται για σοβαρότατες παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων το Μπαγκλαντές, η Λευκορωσία, η Δομινικανή Δημοκρατία, ο Νίγηρας και η Υεμένη
Οι ακροάσεις της Ελλάδας και των χωρών αυτών θα γίνουν αμέσως, με την έναρξη των εργασιών της αρμόδιας Επιτροπής.



Είναι χαρακτηριστική η έκθεση της επιτροπής της ILO για την Ελλάδα, που επισημαίνει την τραγικότητα της εσωτερικής μας κατάστασης, διαπιστώνοντας ότι: 
1. Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της οικονομίας, της απασχόλησης και των δημόσιων οικονομικών, εξαιτίας της πολιτικής συνεχούς λιτότητας που επιβλήθηκε, απειλεί τη βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενώ έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη φτωχοποίηση του πληθυσμού, παραβιάζοντας σοβαρά την εφαρμογή της Σύμβασης.


2. Έπειτα από 6 χρόνια ύφεσης και 4 χρόνια πολιτικών λιτότητας, η χώρα έχει οδηγηθεί σε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή εν καιρώ ειρήνης: συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 25% -μεγαλύτερη και από το Μεγάλο Κραχ στις ΗΠΑ-, ανεργία πάνω από 27% -το μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφηκε σε δυτική βιομηχανική χώρα τα τελευταία 30 χρόνια-, 40% μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, ένα τρίτο του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας και πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ή 17,5% του πληθυσμού που δεν έχουν καθόλου εισόδημα.


3. Οι συνέπειες αυτές συνδέονται ουσιαστικά με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και δημοσιονομικής εξυγίανσης που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την ομάδα των διεθνών οργανισμών, γνωστή ως «τρόικα», για να διασφαλιστεί η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της. Η πολιτική συνεχούς λιτότητας ώθησε τη χώρα σε ένα σπιράλ συνεχούς ύφεσης, απώλειας ΑΕΠ και απασχόλησης, υψηλότερων δημόσιων ελλειμμάτων και χρέους. 

4. Σε απόλυτους όρους, 110.000 επιχειρήσεις βρίσκονται «στο κόκκινο», με 40.000 από αυτές να εκτιμάται πως θα κλείσουν τους επόμενους 12 μήνες.
5. Τα οικονομικά αυτά αποτελέσματα της δημοσιονομικής εξυγίανσης υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και αναιρούν τους ίδιους τους στόχους της κοινωνικής προστασίας. 

6. Η Επιτροπή παρατηρεί πως τα ισχύοντα όρια και εχέγγυα είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή για την πρόληψη της φτώχειας στα γηρατειά: στην έκθεση για τη Σύμβαση δηλώνεται πως τα ποσοστά σχετικής φτώχειας και υλικής στέρησης έχουν επιδεινωθεί περισσότερο για άτομα άνω των 65 ετών σε σχέση με το μέσον όρο του πληθυσμού.
* στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", Τετάρτη, 28.5.2014


7. Η Επιτροπή με λύπη διαπιστώνει πως η επιδείνωση της φτώχειας στην Ελλάδα δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά τεχνητό, που δημιουργήθηκε ως αναπόφευκτη «παράπλευρη ζημιά» στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στους διεθνείς δανειστές της.


Δημήτρης Μάλτης από enet