Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΣΟΤΣΙ 2014: Ο Μ. Καλαράς στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες!...

Ε Ι Δ Ι Κ Ο Σ   Α Θ Λ Η Τ Ι Σ Μ Ο Σ 
Με ελπίδες για καλή επιτυχία
Η Ελλάδα συμμετέχει για τέταρτη φορά σε Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες μετά το Σολτ Λέικ, το Τορίνο και το Βανκούβερ.

| του Κώστα Βλουτή
kostas.vloutis@gmail.com
  Ξεκίνησαν από χθες, με τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, οι Παραολυμπιακοί, ως είθισται... Η Ελλάδα εκπροσωπείται από ένα αθλητή, τον παραολυμπιονίκη Μάκη Καλαρά.
Ο αθλητής του αλπικού σκι, συμμετέχει στους 11ους κατά σειρά Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες, σε δύο αγωνίσματα: το σλάλομ και το γιγαντιαίο σλάλομ. Το πρώτο αγώνισμα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Μαρτίου και το δεύτερο δύο ημέρες αργότερα (15/3). 
  Ο Μάκης Καλαράς που βρίσκεται ήδη στο Σότσι έχοντας στο βιογραφικό του ήδη ένα μετάλλιο σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, από την Αθήνα το 2004, στο αγώνισμα της δισκοβολίας, ελπίζει σε νέα διάκριση. Δίπλα στον Μάκη Καλαρά βρίσκεται και ο ομοσπονδιακός προπονητής της χιονοδρομίας, Κώστας Ζιντζόβας.
Αρχηγός της ελληνικής αποστολής θα είναι το μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Σάσα Γκούφα.  

  Ο Μάκης Καλαράς γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 1976. 
Είναι αθλητής του Ηρόδικου Κομοτηνής. Προπονητής του είναι ο Κώστας Ζιντζόβας. Συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004) και του Πεκίνου (2008). Το 2004 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη δισκοβολία κατηγορίας F54, ενώ στο αντίστοιχο αγώνισμα του Πεκίνου ήταν 5ος. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Άσεν το 2006 ήταν χρυσός στον δίσκο, όπως και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Εσπο το 2005. Το 2004 και το 2008 υπήρξε κάτοχος του ρεκόρ Ευρώπης στον δίσκο.
  Το 2010 αποφάσισε να ασχοληθεί με το αλπικό σκι και τα τελευταία χρόνια συμμετείχε σε σειρά Παγκόσμιων και Πανευρωπαϊκών αγώνων. Είναι παραπληγικός και αγωνίζεται σε ειδικό κάθισμα sit ski. Ασχολείται με την γραφιστική, ενώ έχει χόμπι την κολύμβηση και το ποδήλατο. Εργάζεται στο Δήμο Νέου Ηρακλείου.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ
Σε βαρύ κλίμα ξεκίνησαν 
οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 

  Δύο εβδομάδες μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και μέσα σε βαρύ κλίμα που έχει δημιουργήσει η κλιμακούμενη πολιτική κρίση στην Κριμαία, ξεκίνησαν στο Σότσι, με την Τελετή Εναρξης, την Παρασκευή (9/3) οι Χειμερινού Παραολυμπιακοί Αγώνες.


Σε βαρύ κλίμα ξεκίνησαν οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες Το "παρών" στην Τελετή Έναρξης έδωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ
Πούτιν, ο οποίος ξέχασε για λίγο τα όσα διαδραματίζονται 300 χλμ μακριά, όσο είναι η απόσταση ανάμεσα στο Σότσι και στη χερσόνησο της Κριμαίας, κήρυξε την έναρξη των Αγώνων και στο χαιρετισμό του τόνισε πως "αυτοί δεν πρέπει να επηρεαστούν από τις πολιτικές εξελίξεις".

Όπως στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων έτσι και στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων οι Ρώσοι έκαναν αναφορές στην ιστορία τους. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.


 
 

  Στους Αγώνες  συμμετέχουν περίπου 575 αθλητές από 45 χώρες, αγωνίζονται για 72 σετ μεταλλίων σε πέντε αθλητικά είδη, στο αλπικό σκι, στο δίαθλο, στη καταδίωξη, sledge hockey και κέρλινγκ με καροτσάκια αναπήρων. Επίσης πρώτη φορά στην ιστορία του Παραολυμπιακού κινήματος στο Σότσι θα γίνουν αγώνες στο παρα-snowboard.

"Οι Αγώνες αντέστρεψαν τα στερεότυπα που υπήρχαν σχετικά με το θέμα αυτό, και συνεχίζουν να πείθουν ότι η πραγματική δύναμη του ανθρώπου έγκειται στο χαρακτήρα του, ικανό να ξεπεράσει οποιεσδήποτε δυσκολίες και δοκιμασίες", δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαδίμιρ Πούτιν, σε ρωσικά και ξένα ΜΜΕ. 
"Η Παραολυμπιάδα στο Σότσι", είπε, "θα θυμίσει στους αξιωματούχους όλων των βαθμίδων για την ανάγκη να προσέχουν τους αναπήρους και να δημιουργούν περιβάλλον χωρίς εμπόδια". 
Στη συνέντευξή του σε ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια, ο επικεφαλής του κράτους είπε ότι τρέφει "πολύ μεγάλες ελπίδες" σχετικά με την προσεχή Παραολυμπιάδα. "Το κοινό των Παραολυμπιακών Αγώνων σημαντικά αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια και είναι πολύ σημαντικό για μας να βλέπουν οι άνθρωποι τις απεριόριστες δυνατότητες των αθλητών μας με ειδικές ανάγκες. Το παράδειγμα αυτό ανατρέφει την κοινωνία με ένα συγκεκριμένο τρόπο, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά παντού. Υπενθυμίζει για προβλήματα ", εξήγησε.

Για την επιτυχία των Παραολυμπιακών Αγώνων εργάζονται πάνω από 8.000 εθελοντές, ανέφεραν στη Διοργανωτική Επιτροπή "Σότσι 2014". Ανάμεσα στους εθελοντές είναι 400 αλλοδαποί από 60 χώρες και μερικές δεκάδες από άτομα με ειδικές ανάγκες. Πάνω από 6.000 άτομα ήδη έχουν φτάσει στην πρωτεύουσα των Αγώνων.

Ο όγκος της Τήλε-μετάδοσης, από τους Παραολυμπιακούς Χειμερινούς Αγώνες στο Σότσι, θα ανέλθει στις 180 ώρες. Οι ρωσικές και οι διεθνείς τηλεοπτικές εταιρίες, με μεγάλη πείρα εργασίας σε τέτοιου είδους μεγάλες εκδηλώσεις, θα διασφαλίσουν μια ποιοτική εικόνα η οποία θα επιτρέψει σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να βρεθούν πιο κοντά στους Αγώνες, είναι πεπεισμένος ο Πρόεδρος της Διοργανωτικής Επιτροπής, Ντμίτρι Τσερνισσένκο. Τα δικαιώματα για την αναμετάδοση αγόρασαν πάνω από 45 τηλεοπτικές εταιρίες και πάνω από 40 χώρες του κόσμου, είναι το ρεκόρ των χειμερινών Παραολυμπιάδων.