Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Εκλογές 2009: Μέρος3ο... Εκτός ψηφοδελτίων πρώην υπουργός

ΕΚΤΑΚΤΩΣ
23:00


ΣΑΒΒΑΣ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ

"Οι εκλεκτοί της διαπλοκής κάνουν κουμάντο σε Ρηγίλλης και Μαξίμου"




Είκοσι ημέρες πριν τις εκλογές και η μία "βόμβα" διαδέχεται την άλλη... Πριν από λίγο ο Σάββας Τσιτουρίδης, φανερά εκνευρισμένος, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για "εκλεκτούς της διαπλοκής που κάνουν κουμάντο σε Ριγίλλης και Μαξίμου" την ώρα που όλοι κόπτωνται για καθαρά ψηφοδέλτια...

Βαθιά κρίση στη Νέα Δημοκρατία προκάλεσε η δημοσιοποίηση των εκλογικών συνδυασμών του κόμματος στις εκλογές. Η πρώτη αντίδραση ήλθε από τον Σάββα Τσιτουρίδη, που «κόπηκε» από το ψηφοδέλτιο του νομού Κιλκίς.

«Πρόκειται για μία απαράδεκτη και άθλια απόφαση αυτών που κάνουν κουμάντο στη Ρηγίλλης και το Μαξίμου», δήλωσε έξω φρενών ο κ. Τσιτουρίδης, ο οποίος προηγουμένως ήταν ακόμη πιο σκληρός: «Κουμάντο στη Ρηγίλλης κάνουν οι αρχιερείς της διαπλοκής», είχε πει αμέσως μετά τη συνομιλία που είχε με τον γραμματέα, Λευτέρη Ζαγορίτη. Ο Σάββας Τσιτουρίδης ήταν ένας από τους βασικούς πυλώνες του σκληρού πυρήνα του «καραμανλισμού» και ανήκε στην προσωπική «αυλή» του Κώστα Καραμανλή, την περίφημη ομάδα των «Λοχαγών». Η έκρηξη Τσιτουρίδη και κυρίως η φράση του «Δεν πρόκειται πλέον να κρατήσω το στόμα μου κλειστό», αποτελεί σημαντική απειλή για τη Νέα Δημοκρατία, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας και ενώ οι δημοσκοπήσεις που είδαν το βράδυ της Δευτέρας το φως της δημοσιότητας δείχνουν εικόνα κατάρρευσης του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και της προσωπικής εικόνας του πρωθυπουργού.

Ολα ανοικτά

Ο κ. Τσιτουρίδης άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με το πολιτικό του μέλλον προειδοποιώντας πως «δεν θα τους κάνω το χατίρι, δεν θα μείνω σπίτι μου». Αναμένεται και τοποθέτηση του Π. Δούκα, ο οποίος θα δώσει απαντήσεις για τον αποκλεισμό του από το ψηφοδέλτιο της Αττικής.

Ταυτόχρονα πολλά στελέχη της ΝΔ κάνουν λόγο «για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην κρίση του πρωθυπουργού» και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το μέγεθος των τριγμών που θα προκληθούν στο εσωτερικό του κόμματος.

Πέραν τούτων, χθες το πρωί ο πρώην υπουργός Απασχόλησης Μ. Μαγγίνας -έχοντας πάρει το μήνυμα πως δεν θα ήταν στα ψηφοδέλτια- ανακοίνωσε, με επιστολή του στον πρωθυπουργό, την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος τονίζοντας ότι «η επί μακρόν δημόσια αμφισβήτηση της υποψηφιότητάς μου με προσβάλλει και με αδικεί».

Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη έλεγαν ότι «ο πρωθυπουργός θα πρέπει να 'ξεκλειδώσει κάποιες από τις εκλόγιμες θέσεις στο Επικρατείας, ώστε να δώσει την αίσθηση της ανανέωσης», με τις ενστάσεις να επικεντρώνονται κυρίως στην υποψηφιότητα του Μ. Εβερτ και δευτερευόντως του Ευαγ. Αντώναρου, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι και ο Δ. Σιούφας θα μπορούσε να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην Καρδίτσα.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συγκέντρωση μικρομεσαίων επιχειρηματιών, απέφυγε κάθε αναφορά στα ψηφοδέλτια και επιτέθηκε με οξύτητα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι «ξεπέρασε κάθε όριο ανευθυνότητας», πως τα μέτρα είναι ανεφάρμοστα, γιατί ο κ. Παπανδρέου «δεν μπορεί να βρει τα χρήματα».