Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Η απόδραση... του θείου Όσκαρ!!!...


81α βραβεια Όσκαρ
Σάρωσε η ταινία Slamdog Millionaire

Μεγάλος νικητής στα φετινά Όσκαρ η ταινία Slumdog Millionaire του Ντάνι Μπόιλ, που απέσπασε οκτώ βραβεία, ανάμεσά τους της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και προσαρμοσμένου σεναρίου.

Καλύτεροι ηθοποιοί της χρονιάς αναδείχθηκαν ο Σον Πεν, νικητής του Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Milk και η Κέιτ Γουίνσλετ, νικήτρια του Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Σφραγισμένα Χείλη.

Ο 48χρονος Πεν κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ στην καριέρα του, μετά το 2004, όταν είχε πάρει το χρυσό αγαλματίδιο για την ταινία «Mystic River».

Η 33χρονη Γουίνσλετ κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ έπειτα από πέντε υποψηφιότητες τα τελευταία 13 χρόνια.

Το βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου κέρδισε η Πενέλοπι Κρουζ για την ταινία Vicky, Cristina Barcelona, ενώ του Β΄ ανδρικού ρόλου ο αδικοχαμένος Χιουθ Λέτζερ που ερμήνευσε τον τζόκερ στο Μπάτμαν.

Στην ταινία Wall-E των κινηματογραφικών στούντιο Disney-Pixar απονεμήθηκε το Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που η Pixar κατακτά αυτό το βραβείο έπειτα από το περσινό Όσκαρ για την ταινία Ρατατούι, κι η τέταρτη από τη δημιουργία της συγκεκριμένης κατηγορίας το 2002.

Αναλυτικά τα φετινά Όσκαρ

1. Καλύτερης ταινίας: Slumdog Millionaire.

2. Α' Ανδρικού Ρόλου: Σον Πεν (Milk)

3. Α΄ Γυναικείου Ρόλου: Kέιτ Γουίνσλετ για το Σφραγισμένα Χείλη (The Reader).

4. Β΄ Ανδρικού Ρόλου: Χιθ Λέτζερ (Σκοτεινός Ιππότης)

5. Β' Γυναικείου Ρόλου: Πενέλοπε Κρουζ (Vicky Cristina Barcelona)

6. Σκηνοθεσίας: Ντάνι Μπόιλ (Slumdog Millionaire)

7. Ξένης Ταινίας: Departures (Ιαπωνία)

8. Διασκευασμένου Σεναρίου: Σάιμον Μποφόι (Slumdog Millionaire)

9. Πρωτότυπου Σεναρίου: Ντάστιν Λανς Μπλακ (Milk)

10. Κινουμένων Σχεδίων: WALL-E

11. Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης: Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον

12. Φωτογραφίας: Slumdog Millionaire

13. Ηχητικού Μοντάζ: Slumdog Millionaire

14. Ήχου: Σκοτεινός Ιππότης

15. Καλύτερης Μουσικής: Slumdog Millionaire, A.Ρ Ράχμαν

16. Καλύτερου Τραγουδιού: "Jai Ho" από το Slumdog Millionaire, A.Ρ Ράχμαν και
Γκουλζάρ

17. Κοστουμιών: Η Δούκισσα

18. Ντοκιμαντέρ: Man on Wire

19. Ντοκιμαντέρ (μικρού μήκους): Smile Pinki

20. Μοντάζ: Slumdog Millionaire

21. Mακιγιάζ: Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον

22. Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους: La Maison en Petits Cubes

23. Ταινία Μικρού Μήκους: Spielzeugland (Toyland).

24. Οπτικά Εφέ: Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ Νο2

Στο Αυτόφωρο του Πειραιά οδηγήθηκαν ο πιλότος του ελικοπτέρου με το οποίο απέδρασαν από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριτζάι, και τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι και ένας εξωτερικός φρουρός. Οι πέντε αντιμετωπίζουν την κατηγορία της συμμετοχής σε απόδραση, σύμφωνα με το άρθρο 173 του Ποινικού Κώδικα.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή, οι δυο κρατούμενοι φαίνεται ότι προετοίμαζαν το σχέδιο της απόδρασης εδώ και αρκετό καιρό. Συγκεκριμένα, στις 29 Ιανουαρίου είχε βρεθεί στο κελί τους, στον Κορυδαλλό, ένα αυτοσχέδιο σχοινί, φτιαγμένο από λωρίδες κουβέρτες, δεμένες μεταξύ τους. Το περιστατικό είχε καταγγείλει άλλος κρατούμενος, λέγοντας ότι ετοιμάζονταν για απόδραση και για το λόγο αυτό, τον ξυλοκόπησε άγρια ο Αλβανός Αλκέτ Ριτζάι.

Σημειώνεται ότι στις φυλακές εκτός από τον εισαγγελέα - επόπτη βρίσκεται από το πρωί και ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει τη διενέργεια της έρευνας για την απόδραση και ήδη έχει αρχίσει να εξετάζει σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αλλά και κρατούμενους. Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της απόδρασης οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που είχαν εκείνη την ώρα υπηρεσία, παρέμειναν απλοί θεατές είτε επειδή απειλήθηκαν από τους συνεργούς των κρατουμένων, είτε επειδή πιάστηκαν ανέτοιμοι.

Την ίδια ώρα, μαζί με τους δύο φρουρούς που είχαν σκοπιά στα δύο υπερυψωμένα φυλάκια των φυλακών, καθώς και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που είχαν βάρδια στα απομονωτήρια των δύο κακοποιών, στον εισαγγελέα Εφετών Πειραιά οδηγήθηκε και ο πιλότος του ελικοπτέρου, σε βάρος του οποίου έχει σχηματιστεί δικογραφία για την απόδραση των Παλαιοκώστα - Ριτζάι.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ (...ΞΑΝΑ).

Δέσμη 10 μέτρων για τις φυλακές εξήγγειλε τη Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης, αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της υπόθεσης της απόδρασης των Παλαιοκώστα - Ριζάι από τον Κορυδαλλό.

Ο Νίκος Δένδιας από την Κυριακή ζήτησε και έλαβε τις παραιτήσεις τριών στελεχών, του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Φώτη Βλάχου, του γενικού επιθεωρητή φυλακών κ. Οικονόμου και του διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού κ. Καραμπέκιου.

Τη Δευτέρα το πρωί, ο υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε εντολή ν' ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων των υπαλλήλων της Γ' πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ έπαυσε από τα καθήκοντά του και τον διευθυντή σωφρονιστικής πολιτικής του υπουργείου κ. Κουτσούκη, ενώ ζήτησε και την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του.

"Αντίληψη της κυβέρνησης είναι ότι το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να πετύχει, χωρίς συμμετοχή εκ των έσω" δήλωσε μετά τη διυπουργική ο υπουργός Δικαιοσύνης και ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει τα εξής μέτρα:

- Ειδική νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση ανωνυμίας του κατόχου καρτοκινητών τηλεφώνων

- Τοποθέτηση ηλεκτρονικών μέσων εντοπισμού χρήσης κινητών τηλεφώνων στις φυλακές

- Αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης, που ισχύει από το 2001, για το προσωπικό των κλάδων φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης

- Δημιουργία συνεχούς κύκλου εκπαίδευσης και ασκήσεων των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών

- Νομοθετική ρύθμιση για την πρόσληψη διευθυντών φυλακών με ειδικά προσόντα, εκτός του υπάρχοντος πλαισίου

- Ταχεία αποπεράτωση των τριών νέων φυλακών

- Πρόσληψη Συμβούλου Ασφαλείας, με διεθνή διαγωνισμό

- Στελέχωση του Σώματος Επιθεωρητών Καταστημάτων Κράτησης

- Νομοθετική ρύθμιση για την επέκταση του "πόθεν έσχες" των σωφρονιστικών υπαλλήλων
Αυστηροποίηση της πειθαρχικής διαδικασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων.