Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Νέο διατροφικό σκάνδαλο, χρονιάρες μέρες...


news-foodstuff

Μας φαρμακώνουν ερήμην...

Μετά από ελέγχους που έγιναν στην αγορά από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ανακαλύφθηκαν τέσσερις μεγάλες εταιρείες που διακινούσαν μολυσμένα τρόφιμα και προιόντα «μαϊμού», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Η μία εταιρεία απασχολούσε τις Αρχές από το 2008, όταν στις εγκαταστάσεις της βρέθηκαν βρέθηκαν δεκάδες τόνοι (ληγμένου) σουσαμιού από το Σουδάν με περιττώματα τρωκτικών και σκύλων.

Σημειώνεται ότι μεγάλες βιομηχανίες αρτοπαρασκευασμάτων προμηθεύονταν πρώτη ύλη από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Μετά τον πρώτο έλεγχο, η επιχείρηση σφραγίστηκε, ωστόσο, σε έλεγχο που έγινε λίγους μήνες αργότερα, σε αρτοβιομηχανία της βορείου Ελλάδος εντοπίστηκαν σάκοι με το σουσάμι από τη «σφραγισμένη» εταιρεία.

Σε μια άλλη περίπτωση, γαλακτοβιομηχανία της Κεντρικής Ελλάδας έκανε και εξαγωγές, πουλώντας προϊόντα σε υψηλές τιμές ως δήθεν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, δηλώνουν ότι σχεδόν όλα τα προιόντα της εν λόγω επιχειρίσης ήταν νοθευμένα.

Η υποθέση βρίσκεται ήδη στο γραφείο της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνας Μπατζελή για την επιβολή προστίμου.


Τέσσερις μεγάλες εταιρείες έστελναν στο τραπέζι μας μολυσμένα τρόφιμα και προϊόντα "μαιμού".

Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής» σε μία περίπτωση, η εταιρεία απασχολούσε τις Αρχές από το 2008. Τότε, στις εγκαταστάσεις της βρέθηκαν δεκάδες τόνοι ληγμένου σουσαμιού από το Σουδάν, με περιττώματα τρωκτικών και σκύλων. Μάλιστα, μεγάλες βιομηχανίες αρτοπαρασκευασμάτων προμηθεύονταν πρώτη ύλη από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Μετά τον πρώτο έλεγχο, η επιχείρηση σφραγίστηκε, ωστόσο, σε έλεγχο ρουτίνας, λίγους μήνες αργότερα, σε αρτοβιομηχανία της βορείου Ελλάδος, εντοπίστηκαν σάκοι με σουσάμι από τη «σφραγισμένη» εταιρεία.


Σε μια άλλη περίπτωση, γαλακτοβιομηχανία της Θεσσαλίας έκανε και εξαγωγές, πουλώντας προϊόντα σε υψηλές τιμές, ως δήθεν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Όπως δηλώνουν στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σχεδόν όλα τα προϊόντα της εν λόγω επιχείρησης ήταν νοθευμένα.

Κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στα βόρεια προάστια της Αθήνας απασχολεί για δεύτερη φορά τον ΕΦΕΤ. Τον Ιούνιο του 2007 είχε επιβληθεί στο κατάστημα πρόστιμο 10.000 ευρώ, ενώ σήμερα προτείνεται από τον ΕΦΕΤ επιβολή προστίμου ύψους 70.000 ευρώ για παραπλάνηση καταναλωτών και για ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής: έτοιμα φαγητά που έχουν μαγειρευτεί σε άθλιες συνθήκες και τρόφιμα φυλαγμένα σε βρώμικες αποθήκες.


Πρόστιμο 60.000 ευρώ επέβαλε ο ΕΦΕΤ σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σουπερμάρκετ γιατί στα ράφια του βρέθηκε ηλιέλαιο «εμπλουτισμένο» με ορυκτέλαιο, αρκετούς μήνες μετά το μεγάλο σκάνδαλο με τα ορυκτέλαια.

Έτσι έχει το ρεπορτάζ. Όμως, πότε θα μπούμε στη διαδικασία να λέμε ευθέως τα ονόματα και τις εταιρίες έτσι ώστε να ξέρει ο κόσμος -που έχει το δικαίωμα να ξέρει- και πότε θα αποδοθεί δικαιοσύνη σ΄αυτόν τον τόπο; Είμαστε και πάλι, στο ίδιο έργο θεατές, θεατές που δεν θα θέλαμε να ...είμαστε!

Θεέ μου, πληρώνουν πρόστιμα, αλλά...
Συνεχίζουν να μας φαρμακώνουν...


newsit.gr-e-magazino.gr