Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

ΟΠΟΥ ΝΑ΄ΝΑΙ ΦΤΑΝΕΙ... ΜΕ ΚΡΥΟ!




Ο καιρός της Πρωτοχρονιάς


Βροχές, ασθενείς χιονοπτώσεις, τσουχτερό κρύο και παγετός τις πρωινές ώρες θα είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά του καιρού και σήμερα σε όλη την Ελλάδα.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν την περασμένη εβδομάδα τη χώρα, βρίσκονται σε ύφεση από το απόγευμα της Κυριακής, ωστόσο η πτώση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τον παγετό στα ηπειρωτικά θα δυσχεράνουν τις μετακινήσεις. Γι' αυτό άλλωστε συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς.

Ο καιρός στην Αττική παραμένει μέχρι και αυτήν την ώρα βροχερός, ενώ στην Πάρνηθα απαιτούνται από το ύψος του τελεφερίκ και επάνω αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στο μεταξύ, με το πρώτο φως της ημέρας, ξεκίνησαν οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό του βοσκού που αγνοείται στην Τροιζηνία Πόρου. Ο ηλικιωμένος άνδρας χάθηκε το πρωί του Σαββάτου με το κοπάδι του λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης και της ομίχλης που επικρατούσαν στην περιοχή.

Απεγκλωβισμός τεσσάρων ατόμων στην Αχαΐα

Λίγο μετά τις 9 χθες το βράδυ, χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό τεσσάρων ατόμων στο Χάνι της Αχαΐας.

Πρόκειται για τους επιβάτες δύο αυτοκινήτων που δεν διέθεταν αντιολισθητικές αλυσίδες και είχαν ακινητοποιηθεί λόγω των εντόνων χιονοπτώσεων και του παγετού.

Αμέσως μετά τον επιτυχή απεγκλωβισμό τους, τα τέσσερα άτομα, που ήταν καλά στην υγεία τους, μεταφέρθηκαν στην Χαλανδρίτσα.

Πρωτοχρονιά με κρύο και χιόνια

Τσουχτερό κρύο και «ήλιο με δόντια» προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για την πρώτη ημέρα του νέου έτους. Χιονισμένο είναι το σκηνικό σε ολόκληρη τη χώρα. Σε ορισμένες περιοχές αναφέρθηκαν τα πρώτα μικροπροβλήματα. Αποκλεισμένο είναι από το Σάββατο το χωριό Ανατολή στο δήμο Σπερχειάδας της Φθιώτιδος, καθώς το χιόνι έχει φτάσει τους ογδόντα πόντους. Οκτώ άτομα έχουν συγκεντρωθεί σ’ ένα απομακρυσμένο σπίτι του χωριού. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους και διαθέτουν τρόφιμα και καυσόξυλα. Η νομαρχία Φθιώτιδος έστειλε ένα γκρέιτερ και μία μπουλντόζα για ν' ανοίξει το δρόμο.

Οι διακοπές του ρεύματος είναι το μοναδικό θέμα που προβληματίζει τον Θανάση Εξαρχόπουλο, ένα από τα οκτώ άτομα, τα οποία είναι αποκλεισμένα στην Ανατολή Σπερχειάδας. Ακούστε τι είπε για την περιπέτειά τους:

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας κ. Χαράλαμπος Φαρόπουλος περιγράφει την κατάσταση που επεκράτησε στο νομό Φθιώτιδος, αλλά και την προσπάθεια απεγκλωβισμού των οκτώ ανθρώπων.

Στην Πελοπόννησο από το απόγευμα του Σαββάτου χιονίζει, ενώ στα λευκά έχουν ντυθεί η Αρκαδία, η ορεινή Λακωνία, η Κορινθία και η Αργολίδα.
Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η κυκλοφορία των οχημάτων μέχρι στιγμής διεξάγεται κανονικά. Στο εθνικό οδικό δίκτυο Κορίνθου-Τριπόλεως-Καλαμάτας και Τριπόλεως-Σπάρτης, μηχανήματα της περιφέρειας των νομαρχιών αλλά και της κοινοπραξίας Μωρέας, ρίχνουν αλάτι και καθαρίζουν το οδόστρωμα.

Οι αρχές προειδοποιούν τους διερχομένους οδηγούς να έχουν υποχρεωτικά αλυσίδες γιατί ενδέχεται να τις χρησιμοποιήσουν σε ορισμένα τμήματα του δρόμου. Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στο δρόμο από Δολιανά-Καστρί-Άγιο Πέτρο, Πιάνα-Αλονίστενα-Στοφάλανθο ενώ στον εθνικό δρόμο Τριπόλεως-Αρχαίας Ολυμπίας, οι οδηγοί πρέπει να φορέσουν αλυσίδες μετά την Βυτίνα στην περιοχή του Καμπέα, ενώ στο δρόμο από Στυμφαλία προς Φενεό στην Κορινθία οι αλυσίδες είναι υποχρεωτικές. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής χωριά αποκλεισμένα.

Συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις και στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ενώ χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε όλη την Β. Ελλάδα. Χιόνι πέφτει επίσης, στην Βέροια, στην Έδεσσα, στις Σέρρες και στην ορεινή Χαλκιδική, στην Κοζάνη, στην Φλώρινα και στην Καστοριά. Στα λευκά έχει ντυθεί και ο νομός Καρδίτσας, όπου το ύψος του χιονιού σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει τα 20 εκατοστά.

Στα Γιάννενα ένα όχημα αποχιονισμού, λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε χαράδρα βάθους 50 μέτρων, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν οι χειριστές του.

Οι μετεωρολόγοι για τον καιρό έως και την Πρωτοχρονιά

Σταδιακή ύφεση των ακραίων καιρικών φαινομένων προβλέπει ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς από το απόγευμα της Κυριακής. Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός, ενώ απο σήμερα Δευτέρα ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται στην Ανατολική Στερεά, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στην Εύβοια και στην Πελλοπόνησο. Ανάλογο θα είναι το σκηνικό του καιρού την Τρίτη και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με τους βοριάδες όμως να ενισχύονται και να φτάνουν έως και τα 8 μποφόρ στο Αιγαίο.

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά ο καιρός αναμένεται να είναι αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με εξαίρεση την ανατολική και νότια Ελλάδα όπου θα εκδηλωθούν κατά τόπους νεφώσεις. Χιονοπτώσεις ή χιονόνερο θα σημειωθούν στις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο, με τον παγετό όμως να κάνει και πάλι την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τσουχτερό κρύο, παγετό και ήλιο με... δόντια σε όλη τη χώρα προβλέπει για την Πρωτοχρονιά ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός.

Για Πρωτοχρονιά με ηλιοφάνεια, αλλά με τσουχτερό κρύο έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Μανώλης Αναδρανιστάκης.

Ήδη πολλές περιοχές της βορείου Ελλάδας έχουν "ντυθεί" στα λευκά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η σταδιακή και σε πολλές περιοχές έντονη επιδείνωση του καιρού, έχει κυρίαρχα χαρακτηριστικά τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις που κατά τόπους είναι ισχυρές.

Δεκάδες προβλήματα στα Γιάννενα, κλειστό το αεροδρόμιο

Χιονίζει από την Παρασκευή συνεχώς σε ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων, ακόμα και μέσα στην πόλη. Η θερμοκρασία σημείωσε κάθετη πτώση, ενώ στην Κατάρα έφθασε μέχρι και τους -6 βαθμούς Κελσίου.

Δεκάδες μηχανήματα αποχιονισμού και αλατιέρες της νομαρχίας, της ΔΕΣΕ, της Εγνατίας Οδού και των δήμων εργάζονται πυρετωδώς για να διατηρήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων είναι κλειστό από το πρωί του Σαββάτου και καμία πτήση δεν εκτελείται.

Ένα μηχάνημα αποχιονισμού μεταξύ Κήπων και Φραγκάδων στα Ζαγοροχώρια, την ώρα που απομάκρυνε όγκους χιονιού ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε γκρεμό, χωρίς ευτυχώς να τραυματισθεί ο χειριστής του, που προληπτικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Μεταξύ Μετσόβου και Κατάρας, το Σάββατο το πρωί, στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων - Τρικάλων, βουλγάρικο λεωφορείο γλίστρισε στο χιόνι και βγήκε από το δρόμο,χωρίς να τραυματισθεί κανένας.

Η Τροχαία Ιωαννίνων σε όλους τους εθνικούς δρόμους έχει εγκαταστήσει περιπολικά που δεν επιτρέπουν σε κανένα αυτοκίνητο να κινηθεί αν δεν έχει αλυσίδες, ακόμη και στην Εγνατία Οδό προς Ηγουμενίτσα και Μέτσοβο.

Από την Νομαρχία Ιωαννίνων και την Τροχαία γίνεται έκκληση σε όλους τους οδηγούς και κυρίως σε όσους βρίσκονται σε ορεινές περιοχές για τις γιορτές των Χριστουγέννων να μην κινούνται άσκοπα στους δρόμους για να διευκολυνθούν τα μηχανήματα αποχιονισμού.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, ενώ ανοιχτός είναι ο δρόμος από το Χορτιάτη προς τον Άγιο Βασίλη.

Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του νομού Κιλκίς, ενώ αλυσίδες απαιτούνται για την πρόσβαση των οχημάτων στα τελευταία χιλιόμετρα του δρόμου προς το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν, στο όρος Βόρας.

Αλυσίδες απαιτούνται και για την πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου στα Πιέρια Όρη, ενώ χωρίς προβλήματα γίνεται η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο γύρω από την Κατερίνη.

Καθαροί είναι οι δρόμοι και γύρω από τη Βέροια. Ανοιχτός είναι ο δρόμος από τη Βέροια προς το χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, ενώ αλυσίδες απαιτούνται στο δρόμο από τη Νάουσα προς το Σέλι.

Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του νομού Χαλκιδικής, ενώ αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο επαρχιακό και ορεινό δίκτυο του νομού.

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο νομό Σερρών, αλλά και προς το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά.

Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας, ενώ αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στα ορεινά του νομού Κοζάνης.

Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο του νομού Γρεβενών, αλλά και προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.

Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα σ΄ολόκληρο το επαρχιακό δίκτυο των νομών Γρεβενών και Κοζάνης (όπου το ύψος του χιονιού κυμαίνεται 15 έως 50 εκατοστά), καθώς επίσης και από το 29ο μέχρι το 39ο χιλιόμετρο του δρόμου Κοζάνης - Βέροιας, μέσω Καστανιάς..

Στο νομό Καστοριάς αλυσίδες χρειάζονται από το 22ο έως το 28ο χιλιόμετρο του δρόμου Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 22ο έως το 35ο στο δρόμο Καστοριάς - Αμυνταίου (μέσω Κλεισούρας) και από το 25ο μέχρι το 50ο Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου).

Στο νομό Φλώρινας οι αλυσίδες είναι απαραίτητες από το 18ο μέχρι το 30ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), Αετού - Νυμφαίου και Αμυνταίου - Καστοριάς. Στη Δυτική Μακεδονία δεν υπάρχουν χωρία αποκλεισμένα, ενώ στην Εγνατία οδό τα οχήματα κινούνται χωρίς αλυσίδες

Στο νομό Θεσσαλονίκης επικρατεί συννεφιά, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη κυμαίνεται στους 5 βαθμούς. Νωρίς το πρωί ο δείκτης του θερμομέτρου στο χιονοδρομικό κέντρο Τριών - Πέντε Πηγαδιών Νάουσας έπεσε στους -9 βαθμούς, στα Γρεβενά και στην Κοζάνη στους -4, ενώ -3 είχε η Καστοριά και -2 η Έδεσσα.

Οι υπηρεσίες της τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, λόγω των συνθηκών παγετού που επικρατούν.

* πηγή: zougla.gr