Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012

Opening Ceremony - London 2012 Paralympic Games

ΣΚΑΝΔΑΛΟ της ΕΡΤ συγκλονίζει, όπως και η αδιαφορία των ΜΜΕ για τους Παραολυμπιακούς


 ΣΙΓΑ ΜΗ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΑ...
 Paralympic Games, London 2012
Του Άρης Δήμου
Αρχείο: Di. Em. P
Κι ενώ οι Αγγλικές εφημερίδες κάνουν συνεχείς αναφορές στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, στην Ελλάδα σχεδόν κάθολου, κυρίως στον έντυπο τύπο, δεν απασχολεί το γεγονός. Μοναδικές εξαιρέσεις "τα ΝΕΑ" και ο "ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ" που αφιερώνουν ένα ολοσέλιδό τους στην Τελετή Έναρξης των 14ων Παραολυμπιακών Αγώνων που διεξάγονται στο Λονδίνο.
Εντύπωση προκαλεί το πολύ μικρό  αφιέρωμα της έγκριτης εφημερίδας "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" και αυτό του "ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ"...

Καμία άλλη αναφορά δεν γίνεται...
Στην Κρατική Τηλεόραση, στα μικρά τους αφιερώματα, ξεχνούν ακόμη και να αναφέρουν το όνομα του Κώστα Βλουτή που το 1996 έφερε με κόπο στο φως τους αθλητές που αθλούνταν στο σκοτάδι κυριολεκτικά.
Αλλά και πολλοί παλιοί αθλητές επιμελώς αποφεύγουν  την αναφορά τους στο όνομα της "ψυχής των Παραολυμπιακών Αγώνων", όπως τον αποκαλούσαν.. 

Είναι φανερό πως οι εποχές που οι Παραολυμπιονίκες, την περίοδο των Αγώνων της Ατλάντα και της Αθήνας, ως διοργανώτριας πόλης, γίνονταν πόλος έλξης για τους δημοσιογράφους έχει περάσει.
Η αφιλοκερδώς προσπάθεια  του Κώστα Βλουτή που τους καθιέρωσε στη συνείδηση του ελληνικού κοινού, σίγουρα έχει γράψει ιστορία...
Στο χέρι και των νέων αθλητών είναι πια να την πάνε ένα βήμα, ακόμη πιο πέρα...

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ                                                                                                                  

ΤΑ ΝΕΑ

 ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ


 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 Η εφημερίδα "ΕΛΛΑΔΑ", μπορεί να μη κάνει αναφορά στους Παραολυμπιακούς, δημοσιεύει αποκλειστικά ένα σκάνδαλο αξίας... μισού εκατομμυρίου ευρώ!...
Κατηγορεί την ΕΡΤ πως σπατάλησε αυτό το αστρονομικό ποσό για αποστολές και ...διακοπές απεσταλμένων της στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Χαρακτηριστικά γράφει πως "υπάλληλος ταξίδεψε έως και δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη και παρέτεινε για μερικές μέρες τη διαμονή του και μετά την λήξη"!!!
Και δημοσιεύει την "λίστα της ντροπής" με τα ποσά που δαπανήθηκαν για την αποστολή δημοσιογ΄ραφων και τεχνικών - αποστολή που για κάποιους έμοιαζε με... ταξιδάκι αναψυχής που πληρώθηκε, φυσικά, από την τσέπη του ελληνικού λαού"! 

Για πρώτη φορά, με ενσωματομενη κάμερα, αθλητές βιντεοσκοπούν Τελετή Παραολυμπιακών Αγώνων
 Paralympic Games, London 2012
Του Κώστα Βλουτή
επιμέλεια: Άρης Δήμου
Φωτο: P.G. L.


 Και ...καμεραμέν οι αθλητές της Παραολυμπιάδας
Για πρώτη φορά, στην Ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, αφήνει τις αντιπροσωπείες να έχουν  ενσωματομένες κάμερες ώστε να βιντεοσκοπήσουν την Τελετή Έναρξης. Έτσι βλέπουμε πλάνα τραβηγμένα από την πλευρά του αθλητή που, αν και δεν ειναι με επαγγελματισμό, παρ΄όλ΄αυτά προκαλούν θαυμασμό.
Το χαμόγελο δεν λείπει από τα πρόσωπα των σπουδαίων αυτών ανθρώπων που τα έβαλαν με την ίδια τους τη ζωή και νίκησαν και τώρα, εδώ στο Λονδίνο, προσπαθούν να κερδίσουν και το βάθρο του παραολυμπιονίκη...

GALERY                                                                                                                                   
Eίσοδος της ελληνικής αποστολής, στο Ολυμπιακό Στάδιο και στην Τελετή Έναρξης των 14ων Παραολυμπιακών Αγώνων, με σημαιοφόρο την χρυσό Παραολυμπιονίκη της κολύμβησης, Χρήστο Ταμπαξή.


ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ η Τελετή Έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου!
Για 11 μέρες θα συντροφεύει τις προσπάθειες 4.2οο αθλητών από 166 χώρες...Margaret Maughan carries the flame

 Paralympic Games, London 2012
Του Κώστα Βλουτή
επιμέλεια: Άρης Δήμου
Φωτο: P.G. L.


Με το πνεύμα στη Θέληση για Αγώνες...'Above all, have fun'
To Ολυμπιακό στάδιο ξεσπά σε χειροκροτήματα με την εμφάνιση του διάσημου αστροφυσικού Steven Hawking στο κέντρο, όπου δίνει το σύνθημα για την έναρξη της τελετής των 14ων Παραολυμπιακών Αγώνων, εδώ στο Λονδίνο, με τον τίτλο "Διαφωτισμός"...
Η αυλαία έχει ανοίξει και ένας ολόκληρος κόσμος γεμίζει ομορφιά και αισθήματα για το "πνεύμα στη θέληση", όπως είναι και το σύνθημα των Παραολυμπιακών Αγώνων...
Στα μάτια μας προβάλει ένα μεγάλο Big Bang και εκατοντάδες εθελοντές αναπαραστούν τη δημιουργία του κόσμου, σύμφωνα με τη θεωρία του Big Bang, σε ένα φαντασμαγορικό θέαμα που εντυπωσιάζει...
"Κοιτάτε τα άστρα και όχι τα πόδια σας" παροτρύνει τους πρωταγωνιστές της τελετής ο αστροφυσικός δίνοντας τη σκυτάλη στον Ian Mc Kellen  ο οποίος ερμηνεύει το ρόλο του Πρόσπερο από τη τρικυμία του Σαίξπηρ και καλεί τη Miranda να ξεκινήσει το μεγάλο της ταξίδι.

Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς η εμφάνιση της βασίλισσας Ελισάβετ, έχοντας στο πλευρό της τον πρόεδρο της Παραολυμπιακής Επιτροπής. Στη τελετή παρευρίσκονται, ακόμη, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ με την Δούκισσα του Cambridge και  ο πρίγκιπας Andrew με τη σύζυγό του.
80.000 θεατές και τo σχεδόν ένα δισεκατομμύριο των τηλεθεατών σε όλον τον κόσμο, στην περίοδο του Διαφωτισμού, ζουν την εποχή εξελίξεων και δημιουργίας του κόσμου στον οποίο ζούμε σήμερα. Μεταφέρει τους θεατές σε ένα ταξίδι ανακάλυψης μέσα από το θαύμα της επιστήμης, η οποία άλλαξε την κοσμοθεωρία του κόσμου στο πέρασμα των χρόνων. 
Μέσα από τα μάτια της Μιράντα, του κεντρικού πρωταγωνιστή της τελετής, ενός κοριτσιού καθισμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο και το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της σφαίρας, που απεικονίζει τον πλανήτη γη, καθ΄όλη τη διάρκεια της Τελετής, οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις διανοητικές και συναισθηματικές απαντήσεις στα πράγματα που ανακαλύπτει. Από το μήλο του Νεύτωνα, το παγκόσμιο βιβλίο της διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.α.

 Η Φλόγα αφού περνά από τους Παραολυμπιακούς αθλητές, Τζο Τάουνσεντ στον Ντέιβιντ Κλαρκ, κατέληξε στην κάτοχο του χρυσού μεταλλίου στους αγώνες της Ρώμης το 1960, Μάργκαρετ Μάουγκαν, η οποία και άναψε το βωμό.

Γνωστοί καλλιτέχνες ντύνουν μελωδικά και χορευτικά την τελετή.
Στην επαγγελματική ομάδα συμμετέχουν 73 κωφοί και ανάπηροι καλλιτέχνες. Οι εθελοντές φτάνουν τους 3.250 από όλον τον κόσμο, ηλικίας από 10 έως 80 ετών. Μεταξύ αυτών και 75 παιδιά που επιλέχθηκαν από τρία σχολεία έξι διαφορετικών περιοχών του Ανατολικού Λονδίνου, αλλά και ο Ρότζερ Γουίνφιλντ, ο οποίος ως παιδί συμμετείχε ως σημαιοφόρος και στους θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Στόουκ Μάντεβιλ. Μεταξύ των εθελοντών συμπεριλαμβάνονται επίσης 27 χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου, 9 με νοητική αναπηρία, 27 κωφάλαλοι, τρεις με σύνδρομο Down, ένας με ακρωτηριασμό και ένας αυτιστικός.
Η παρέλαση των 4.200 αθλητών από 166 χώρες έγινε νωρίς και οι καρέκλες τούς περίμεναν για παρακολουθήσουν κι εκείνοι την Τελετή.
Οι χώρες με τις αποστολές τους μπήκαν στο στάδιο με αλβαβητική σειρά.
Η ελληνική ομάδα παρέλασε 61η, ενώ στην 38η θέση παρέλασε και η Κύπρος με σημαιοφόρο την Καρολίνα Πελενδρίτου

Σημαιοφόρος της Νοτίου Αφρικής ήταν ο Όσκαρ Πιστόριους.
Ο Χρήστος Ταμπαξής, σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής και η προπονήτριά του, Αρχοντία Καζάκη, δείχνουν συγκινημένοι κατά την είσοδό τους...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΜΑΡΑ προς τον Χρήστο Ταμπαξή
"Προς τον
Ολυμπιονίκη Χρήστο Ταμπαξή,
Σημαιοφόρο της Ελληνικής αποστολής στους 14ους
Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Αγαπητέ Χρήστο,

Σε λίγες ώρες, μαζί με τους συναθλητές σου, κρατώντας τη Γαλανόλευκη σημαία μας, θα κάνετε την είσοδό σας, πρώτοι μεταξύ των πρώτων, στο στάδιο του Λονδίνου, για την ωραία μάχη των 14ων Παραολυμπιακών αγώνων.
Ο δικός σας, όμως, αγώνας ξεχωρίζει, γιατί είναι αγώνας γενναιότητας, ψυχής, θάρρους, αγάπης για τον αθλητισμό και πίστης στα ιδεώδη που γέννησε η Πατρίδα μας. Πάνω από όλα, όμως, είναι για όλους μας μάθημα και θετικό παράδειγμα!
Είμαι βέβαιος ότι θα τιμήσετε, με δύναμη και αξιοπρέπεια, επάξια την Πατρίδα, σε μία σπουδαία μάχη.

Εύχομαι σε όλη την Ελληνική Αντιπροσωπεία,


Καλή Επιτυχία.


Ο Πρωθυπουργός

Αντώνης Κ. Σαμαράς
"
 GALERY                                                                                                                                

 Stephen Hawking

Garrett Hichling of Canada carries his national flag during the Opening Ceremony