Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Η 4η νικήτριά μας και το μωρό που "γεννά" ...ελπίδες!!!

ΤΟ ΘΕΜΑ
Μωρό απο προεπιλεγμένο έμβρυο
Γεννήθηκε στην Αγγλία από 27χρονη μητέρα

Ακόμη ένα μωρό που δεν κληρονόμησε το γονίδιο που προκαλεί καρκίνο του μαστού γεννήθηκε στη Βρετανία. Το έμβρυο πριν εμφυτευτεί στη μήτρα –τεχνητή γονιμοποίηση- είχε περάσει από γονιδιακό έλεγχο και είχε επιλεγεί ως «υγιής απόγονος» από τους γονείς του μεταξύ αρκετών άλλων εμβρύων.

Η μητέρα και η κόρη της «είναι πολύ καλά και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι», δήλωσε ο Πολ Σέρχολ, διευθυντής της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής του νοσοκομείου University College Ηοspital του Λονδίνου. «Είναι το μόνο που μου επιτρέπεται να πω» γι' αυτήν τη γέννηση, πρόσθεσε.

Τον περασμένο Ιούνιο, η μέλλουσα μητέρα, ηλικίας τότε 27 ετών, είχε εξηγήσει ότι αποφάσισε να καταφύγει στη μέθοδο της προεμφυτευτικής διάγνωσης επειδή η γιαγιά, η μητέρα και η αδελφή του συζύγου της είχαν εμφανίσει καρκίνο του μαστού όταν βρίσκονταν σε ηλικία 20 ετών.

Το κοριτσάκι που γεννήθηκε προήλθε από προεπιλεγμένο έμβρυο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν φέρει το γονίδιο BRCA 1, το οποίο θα αύξανε κατά 80% τον κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του μαστού.

Οι γονείς αγνοούσαν το φύλλο του μωρού, αλλά κι ένα αγόρι που θα έφερε το γονίδιο αυτό θα μπορούσε να το μεταφέρει στις επόμενες γενιές.

Η προεμφυτευτική διάγνωση συνίσταται στη λήψη ενός κυττάρου από το έμβρυο όταν είναι περίπου τριών ημερών και στην ανάλυσή του για να διευκρινιστεί αν φέρει κάποια γενετική πάθηση.

Αν συμβαίνει αυτό, το έμβρυο αυτό αποκλείεται προς όφελος κάποιου άλλου.

Η μέθοδος αυτή επιτρέπεται στο Βέλγιο, τη Δανία, την Ισπανία και τη Βρετανία. Στη Γαλλία επιτρέπεται μόνο για να αποφευχθεί ότι το μωρό φέρει μια γενετική ασθένεια που είναι ανίατη.

Πολλές προεμφυτευτικές διαγνώσεις έχουν ήδη γίνει για να αποφευχθούν καρκίνοι στις ΗΠΑ και στο Βέλγιο, ενώ αρκετοί είναι και αυτοί που εκμεταλλεύονται τον νομικό πλαίσιο και επιλέγουν το φύλλο του παιδιού τους.



4ο καλύτερο blog 2008
Μαμά, ετών 37..!

Είναι στο blogoχώρο πάνω από 2 χρόνια...

Με το ψευδώνυμο "Μαμά, ετών 37..!", για τους φίλους natass'Aki, έρχεται σε επαφή με τους bloggers κάθε μέρα.
Την εκτιμούν όλοι και μιλούν για εκείνη με τα καλύτερα λόγια.
Η υπερήφανη Κρητικιά λατρεύει τον μικρούλι της γιο ΄Ακη, τον οποίον "κουβαλά" ακόμη και στο υποκοριστικό του ...ονόματός της (natass'Aki= natassa+Aki...).

H ίδια μας συστίνεται: "Είμαι μαμά, κυρίως και γυναίκα εργαζόμενη... Δεν είμαι φανατική νυκοκοιρά, αλλά προσπαθώ να τα φέρω βόλτα και τα καταφέρνω...".

Υπεύθυνη, γράφει και σβύνει πολλές φορές τα κείμενά της, μέχρι να βρουν την τελική τους μορφή.
Το blog της που το ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2007, είναι πολυπίκοιλο, καταπιάνεται δε με ότι την ευαισθητοποιεί, την προβληματίζει και την συγκινεί...

Η επικαιρότητα είναι σε πρώτο πλάνο. Και ο γιος της "πρωτοσέλιδο", να του αφιερώνει ποίηση του Κώστα Βάρναλη: "... Αν όμως δε μου μοιάσεις, η ντροπή / καταδικιά μου θάναι, όχι δικιά σου. / Καταδότης, τσολιάς και μπλοκαδόρος, / όσο βουλιάζεις στα σκατά, άλλο τόσο / θα βγαίνεις καθαρός και τιμημένος...".

Συγχαρητήρια natass"Aki...