Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Επεισόδια έξω από το Πολυτεχνείο. Χτύπησαν φοιτητές...

Ενταση και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης στην απογευματινή πορεία των φοιτητών 

στο κέντρο της Αθήνας

Πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης σύλλογοι φοιτητών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία και την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα πανεπιστήμια, αλλά και την κατάργηση του ασύλου και για την ιδιωτική φύλαξη.
Οι περίπου 1.500 - 2.000 φοιτητές που συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, λίγο μετά τις 17:30 το απόγευμα, ξεκίνησαν πορεία προς το Πολυτεχνείο.
Αργότερα ωστόσο, άλλαξαν προορισμό και κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, ενώ λίγο μετά τις 19:30 κατευθύνθηκαν προς τη Νομική σχολή. Στο ύψος της οδού Ακαδημίας, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ εμπόδισαν τους φοιτητές, ωστόσο οι τελευταίοι αποφάσισαν να παραμείνουν στο σημείο. 
Η αστυνομία προέβη σε εκτατεμένη χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης και η πορεία αναγκάστηκε να αλλάξει ξανά πορεία. Από την Ιπποκράτους, οι συγκεντρωμένοι φοιτητές κατευθύνθηκαν προς την Πανεπιστημίου και από εκεί, στο Πολυτεχνείο.
Αρκετοί εκ των φοιτητών διέφυγαν προς τα Εξάρχεια, ενώ οι υπόλοιποι κατευθύνθηκαν, μπροστά από την είσοδο του Πολυτεχνείου. Οι φοιτητές στην προσπάθειά τους να σπάσουν την πύλη εισόδου, δημιούργησαν εκ νέου ένταση με την αστυνομία.
Η πορεία έληξε με το απωθημένο πλήθος να φτάνει στην πλατεία Βικτώριας.
Στην πλειονότητά τους οι φοιτητικοί σύλλογοι καταγγέλλουν εκτεταμένη χρήση χημικών, ρίψη χειροβομβίδων κρότου - λάμψης και χρήση βίας στους συγκεντρωμένους από τα ΜΑΤ.
Για αρκετή ώρα παρέμειναν κλειστοί οι δρόμοι: Σταδίου, Πανεπιστημίου, Σίνα και όλο το κέντρο της Αθήνας.




Στην απογευματινή πορεία συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι από τη Νομική, το Πολυτεχνείο, την Οδοντιατρική, το Μαθηματικό, το Φυσικό, το Γεωλογικό και άλλες σχολές. Επίσης το ΜΑΣ, η Ανταρσύα, το ΣΕΚ και το ΕΕΚ. Το «παρών» έδωσαν και οι απολυμένοι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Κόκα-Κόλα Τρία Έψιλον.
Σε ανακοινώσεις τους, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «μνήμες σκοτεινών εποχών», το ΚΚΕ κατήγγειλε την «προκλητική ενέργεια των πρυτανικών αρχών σε ΕΚΠΑ - ΑΣΟΕΕ και τη στάση της κυβέρνησης», ενώ την αποχώρηση των ΜΑΤ από τη Νομική ζήτησε η νεολαία ΠΑΣΟΚ.

Για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο.
| Μίκα Κοντορούση