Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

"Μαμά, πάρε μας σπίτι! Δε θα πεινάσουμε ποτέ ξανά, στο υπόσχομαι"...

«Δε θα ζητήσουμε ποτέ ξανά φαγητό» λέει το κοριτσάκι της

 Μια μητέρα που αναγκάστηκε να αφήσει τα παιδιά της σε παιδικό οικοτροφείο στην Καλλιθέα. Ένα παιδί, που γαντζώνεται από τη φούστα της μαμάς του και υπόσχεται να μην πεινάσει ξανά, αρκεί να μην την αφήσει.
Μια σπαρακτική ιστορία: «Μαμά, πάρε μας σπίτι! Δε θα πεινάσουμε ποτέ ξανά, στο υπόσχομαι»
Άλλο ένα... succes story του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου
 
Τη σπαρακτική ιστορία δημοσίευσε πριν τρεις μέρες στη Huffington Post η Justine Frangouli-Argiris.
«Μαμά, πάρε μας σπίτι και δε θα ζητήσουμε φαγητό ποτέ ξανά!» είπε με δάκρυα στα μάτια το κοριτσάκι, γαντζωμένο από τα πόδια της μαμάς του και ικετεύοντάς την να μη φύγει και να μην αφήσει στο οικοτροφείο εκείνη και τα αδέρφια της.
Σύμφωνα με τη UNICEF περισσότερα από 600.000 παιδιά στην Ελλάδα υποσιτίζονται και ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας
«Μα αγάπη μου, δεν έχουμε τίποτα να φάτε στο σπίτι», είπε η μητέρα. Αλλά το παιδί συνέχισε να παρακαλάει: «Μαμά, πάρε μας σπίτι και δε θα πεινάσουμε ποτέ ξανά, στο υπόσχομαι!»

Η μητέρα φεύγει μακριά δακρυσμένη. Έχει αναγκαστεί να αφήσει τα παιδιά της στο οικοτροφείο για να τους δώσει όσα εκείνη δε μπορεί: στέγη και φαγητό. Τα επισκέπτεται αλλά δε μπορεί να τα πάρει μαζί της.

Είναι μια από τις πολλές παρόμοιες ιστορίες στην Ελλάδα της κρίσης. 
«Το φαινόμενο του υποσιτισμού είναι μια πραγματικότητα στην Ελλάδα, από την αρχή της κρίσης χρέους το 2010, αναγκάζοντας έναν αυξανόμενο αριθμό ατόμων να δίνουν μια καθημερινή μάχη για να φάνε», γράφει η Justine Frangouli-Argiris.

Σε αρκετά προάστια όπως το όπως το Κερατσίνι, τα Ταμπούρια, την Αγία Βαρβάρα, το Περιστέρι και τα Άνω Λιόσια, αλλά και τη δυτική Θεσσαλονίκη και την Κρήτη υπάρχουν όλο και περισσότερες λιποθυμίες πεινασμένων μαθητών στα σχολεία.