Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Oι ανάπηροι και πάλι, στο δρόμο...

Διεκδικούν, για πολλοστί φορά, τα αυτονόητα από ένα κράτος που "κωφεύει"...

του Κώστα Βλουτή
Δημοσιογράφος, ειδικευμένος σε θέματα ΑμεΑ
kostas.vloutis@gmail.com

Έδωσαν ραντεβού και τήρησαν το λόγο τους...
Στις 11 ακριβώς ήταν όλοι τους εκεί να βροντοφωνάξουν, όλοι με μια φωνή, έξω από το υπουργείο Εργασίας: "Φτάνει πια... Την κρίση την πληρώνουν ακόμη και αυτοί που δεν φταίνε σε τίποτα, oι πλέον ευάλωτοι, οι φτωχότεροι των φτωχών, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας από την οικονομική κρίση, που πλέον έχει μετατραπεί σε κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων!".

Με τα καροτσάκια τους, με τις πατερίτσες, με τις παθήσεις που τους ταλαιπωρούν, αλλά και με την μαγκιά τους να δώσουν ένα ηχηρό παρών, οι ανάπηροι με αξιοπρέπεια διαμαρτυρήθηκαν για την αδικία που τους έχει βρεί με τις μνημονιακές πολιτικές που τους κόβει το ΕΚΑΣ, τη σύνταξη, τα προνοιακά επιδόμα και τους πετά στο περιθώριο της ζωής. αλλά και στον Καιάδα της κρατικής μέρυμνας... 
Ακόμη και από την Αχαΐα 300 μέλη του αναπηρικού κινήματος έφτασαν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο παναπηρικό συλλαλητήριο...

Η πορεία των ανάπηρων διαδηλωτών ξεκίνησε από το υπουργείο Εργασίας και κατέληξε στο υπουργείο Οικονομικών...
Εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Εργασίας, Βασίλη Γκεγκέρογλου, ο οποίος υποστήριξε μιλώντας μαζί τους πως στις αρχές της άλλης εβδομάδας θα κοινοποιηθεί το σχέδιο της υπουργικής απόφασης που απλοποιεί τη διαδικασία απόκτησης βιβλιαρίου ανασφάλιστου ανάπηρου. 

Το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί:
- Καμία περικοπή σε προνοιακά, αναπηρικά κλπ επιδόματα, το τελευταίο ανάχωμα των πλέον ευάλωτων πολιτών.
- Κανένας ανασφάλιστος με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση, και κανένας ανασφάλιστος γονέας με ανήλικο παιδί ή που προστατεύει άτομο με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση κλπ. χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη! Η ανεργία έχει χτυπήσει ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία, και τις οικογένειές τους αφήνοντάς τους, εκτός όλων των άλλων, και χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Αυτό εγκυμονεί ιδιαίτερα προβλήματα στους ανασφάλιστους με αναπηρία ή και με χρόνια πάθηση που απαιτείται για τη θεραπευτική τους αγωγή τακτική ή περιοδική νοσηλεία, όπως ανασφάλιστους που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση, άπορους νεφροπαθείς, πάσχοντες από συγγενή αιμορραγική διάθεση - αιμορροφιλία, συγγενείς καρδιοπάθειες, και άτομα με βαριές αναπηρίες όπως μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, διαβητικοί, παραπληγικοί – τετραπληγικοί, τυφλοί, κωφοί κ.λπ. των οποίων η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή τεχνητών βοηθημάτων υγείας-ορθοπεδικών μέσων – τεχνητών μελών είναι από ανεπαρκής έως μηδενική.
 
- Να μην κοπεί το ΕΚΑΣ, να μην γίνει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, συνταξιούχων με αναπηρία και γονέων που προστατεύουν άτομα με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση κλπ.
- Παράταση χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης, αλλά και πάσης φύσεως επιδομάτων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που παραμένουν στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, επί μήνες, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.  

- Άμεση αξιολόγηση της λειτουργίας του ΚΕΠΑ, των υγειονομικών του επιτροπών και όλου του θεσμού, μετά από τους 26 μήνες λειτουργίας του, λήψη μέτρων ώστε ο θεσμός να λειτουργεί δίκαια, αντικειμενικά και επιστημονικά και να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που ταλαιπωρεί τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, που περιμένουν μήνες στην αναμονή, που υφίστανται αδικαιολόγητες μειώσεις στα ποσοστά αναπηρίας και προσέρχονται σε μη προσβάσιμους χώρους. 
 
- Αποκατάσταση των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία, χρόνια πάθηση και μελών των οικογενειών τους του ιδιωτικού τομέα από τα ασφαλιστικά ταμεία του υπουργείου Εργασίας.

- Να λήξει η "ομηρεία" των αναπηρικών ΙΧ στα τελωνεία της χώρας: Εδώ και δύο χρόνια εκατοντάδες δικαιούχοι αναπηρικού αυτοκινήτου αντιμετωπίζουν υπέρμετρες δυσκολίες στη μετακίνησή τους, επειδή οι αρμόδιοι των υπηρεσιών του ΙΚΑ και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα γραφειοκρατικό ζήτημα...

Οι ανάπηροι διαδηλωτές πήραν την υπόσχεση πως θα κλειστεί ένα ραντεβού με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και ...έφυγαν 'ήσυχοι" πως θα υλοποιηθεί η ...δέσμευση!...