Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο τελευταίος των μεγάλων της ελληνικής πολιτικής σκηνής...

Ε Κ Τ Α Κ Τ Η  Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Ο Τ Η Τ Α
Την Τετάρτη στη στις 15:00 θα γίνει η κηδεία του 
και την Πέμπτη στα Χανιά η ταφή του
Του πολιτικού που αγάπησαν και μίσησαν σε υπερθετικό βαθμό...

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο τελευταίος των μεγάλων της πολιτικής ζωής του τόπου, άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε ηλικία 99 ετών.

Η λιτή ανακοίνωση της οικογένειάς του αναφέρει: 
"Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έφυγε από τη ζωή στη μία μετά τα μεσάνυχτα, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούν".

Εδώ και καιρό η υγεία του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ήταν ιδιαίτερα κλονισμένη.
Σε αυτό συνέβαλε κατά πολύ και ο θάνατος της αγαπημένης του Μαρίκας, όπου μαζί της απέκτησε τέσσερα παιδιά (Κατερίνα, Αλεξάνδρα, Ντόρα, Κυριάκο), πολλά εγγόνια και δισέγγονα...

Πριν λίγο, ο γιος του Κυριάκος, πρόεδρος της Ν.Δ., στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ανάρτησε μία φωτογραφία με τον πατέρα του, για να του πει το δικό του διαδικτυακό "αντίο", γράφοντας απλά: "Σ' ευχαριστώ για όλα"...

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γεννήθηκε στα Χανιά, στις 18 Οκτωβρίου 1918. Ηταν ο δευτερότοκος γιος του δημοσιογράφου και πολιτικού Κυριάκου Μητσοτάκη (1883-1944) και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη, γόνου πολιτικής οικογένειας και μικρανιψιάς του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Από νωρίς και εκείνος, ασχολήθηκε με την πολιτική, εκλεγόμενος βουλευτής Χανίων το 1946. 
Υπήρξε δε ιδρυτικό μέλος της Ενωσης Κέντρου, λαμβάνοντας μέρος στον Ανένδοτο Αγώνα (1961-1963), κατά της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή (1961), που οδήγησε την κεντρώα παράταξη στην εξουσία, έπειτα από μικρά περίοδο παραμονής  της στην αντιπολίτευση, καθώς και στην κρίση που ακολούθησε του Ιουλίου του 1965, οπότε ερχόμενος στην αντίθεση  με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, αποχώρησε από την κυβέρνηση μαζί με άλλα στελέχη, χαρακτηριζόμενοι -επί τούτου- "αποστάτες" και "προδότες" της Ενωσης Κεντρου, σχηματίζοντας τις λεγόμενες "Κυβερνήσεις των Αποστατών" (αυτές του Αθανασιάδη-Νόβα, Τσιριμώκου και Στεφανόπουλου).
Με το ξέσπασμα του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου συνελήφθη και εν συνεχεία μετέβη στο εξωτερικό, όπου και ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση.

Μεταπολιτευτικά δημιούργησε το Κόμμα Νεοφιλελευθέρων που εξέλεξε, στις εκλογές του 1977, δύο βουλευτές: τον ίδιο και τον Παύλο Μπακογιάννη.
Στη συνέχεια, το 1978 εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία και στην 1η Σεπτεμβρίου 1984 εξελέγη αρχηγός της.
Ηγήθηκε του κόμματος στις εκλογές του 1985, στις οποίες και ηττήθηκε.
Μετά την ήττα παραιτήθηκε και έθεσε εκ νέου θέμα ηγεσίας.
Στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν, επανεξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.


Στις βουλευτικές εκλογές του του 1989 (Ιουνίου και Νοεμβρίου) δεν κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία, το πέτυχε όμως σε αυτές της 9ης Απριλίου του 1990, οπότε και σχημάτισε κυβέρνηση υπό την προεδρία του.
Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 ηττήθηκε και παραιτήθηκε από την ηγεσία της Ν.Δ., του απονεμήθηκε δε ο τίτλος του Επίτιμου Προέδρου του κόμματος. Από τότε εκλεγόταν βουλευτής, μέχρι και το 2004.
Παρά την παύση της κοινοβουλευτική του δράσης εξακολουθούσε να προβαίνει σε πολιτικές παρεμβάσεις, διαμέσου των Μέσων Ενημέρωσης ή της επαφής του με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες...

Η κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα γίνει την Τετάρτη (31 Μαΐου 2017 και ώρα 15:00) στη Μητρόπολη Αθηνών και η ταφή του την Πέμπτη, στη γενέτειρα του, τα Χανιά...

* επιμέλεια: Κώστας Βλουτής
πηγή: ΒικιΠαιδεια 

1. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 
18 Οκτωβρίου 1918-29 Μαΐου 2017
2. Με τον Τούρκο πρωθυπουργό Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, με ευκαιρία το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 1992
3. Εξω από την κατοικία του εκλιπόντος, φωτογραφία του Παναγιώτη Σαγκούρη για λογαριασμό του zougla.gr