Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009...



ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΑ Η ΑΠΟΧΗ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών για τις Ευρωεκλογές, στο 99,9% της Επικράτειας, λαμβάνουν: ΠΑΣΟΚ 36,7% και 8 έδρες, ΝΔ 32,3% και 8 έδρες, ΚΚΕ 8,4% και 2 έδρες, ΛΑΟΣ 7,2% και δύο έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 4,7% και μια έδρα, Οικολόγοι Πράσινοι 3,5% και μια έδρα. Η αποχή στις φετινές ευρωεκλογές έφθασε στο 47,40%, που αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία των ευρωεκλογών στη χώρα μας.

Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, το ποσοστό αποχής στις φετινές ευρωεκλογές (στο 99,06% της Επικράτειας) είναι 47,40% καθώς επί συνόλου εγγεγραμμένων 9.906.094 προσήλθαν στις κάλπες και ψήφισαν οι 5.210.525 (ποσοστό συμμετοχής 52.60%).

Τα αποτελέσματα στην Ευρώπη

Οι συντηρητικοί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι οι νικητές των ευρωεκλογών εξασφαλίζοντας 263 έως 276 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι των σοσιαλιστών που καταλαμβάνουν 155 έως 165 έδρες, επί συνόλου 736 εδρών, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ακολουθούν οι φιλελεύθεροι με 78 έως 84 έδρες και οι Πράσινοι με 52 έως 56 έδρες.

Η προσέλευση στις κάλπες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε ιστορικά χαμηλό ρεκόρ αφού έπεσε στο 43,01% (και αντίστοιχα ιστορικό ρεκόρ αποχής που έφθασε το 56,99%), σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις της ΕΕ.

Νίκη της Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα του Νικολά Σαρκοζί στις ευρωεκλογές στη Γαλλία με ποσοστό 27% έως 28,4%, απέναντι σε ένα αποδυναμωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα που συγκεντρώνει 16,4% έως 17,5% των ψήφων, προβλέπουν οι εκτιμήσεις.

Ο καταποντισμός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) που σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις αλλά και τις προβολές επί πραγματικών αποτελεσμάτων περιορίζεται στη ευρωεκλογική αναμέτρηση σε ένα ποσοστό περίπου 21 %, καθώς και το αρνητικό ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής με ένα 42 % του εκλογικού σώματος, αποτελούν τα δύο βασικά χαρακτηριστικά των ευρωεκλογών στη Γερμανία

Μικρότερη από τον αναμενόμενο θρίαμβο η νίκη του Μπερλουσκόνι στις Ευρωεκλογές στην Ιταλία, με την ξενόφοβη Λέγκα του Βορρά να διπλασιάζει τη δύναμή της.

Το ακροδεξιό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (BNP) εξασφάλισε την πρώτη του έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εις βάρος του Εργαtiκού Κόμμaτος του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των ευρωεκλογών από την περιφέρεια του Γιόρκσάιρ και Χάμπερ στη βόρεια Αγγλία.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες ηττήθηκε σήμερα στις ευρωεκλογές από τη δεξιά αντιπολίτευση, σύμφωνα με τα επίσημα της καταμέτρησης του 80% των ψήφων.

Μεγάλες εκπλήξεις έφεραν οι Ευρωεκλογές στην Αυστρία, με το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να καταγράφει το χειρότερο μεταπολεμικά εκλογικό του αποτέλεσμα, το συγκυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα να καταλαμβάνει,παρά τις σχετικές απώλειές του,την πρώτη θέση με διαφορά έξι ποσοστιαίων μονάδων από τους Σοσιαλδημοκράτες και τις αντιευρωπαϊκού προσανατολισμού πολιτικές δυνάμεις να αναδεικνύονται σε ουσιαστικούς νικητές της εκλογικής αναμέτρησης.

Η ισπανική δεξιά εξασφαλίζει βραχεία νίκη στις ευρωεκλογές επί των σοσιαλιστών, συγκεντρώνοντας το 43% των ψήφων έναντι 40,5%.

Το κυβερνών φιλελεύθερο κόμμα "Πλατφόρμα των Πολιτών" κερδίζει με μεγάλη διαφορά τις Ευρωεκλογές στην Πολωνία, συγκεντρώνοντας το 41,42%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εφορευτική επιτροπή.

Το δεξιό κόμμα Πολιτειακοί Δημοκράτες κατήγαγε μεγάλη νίκη έναντι των αριστερών αντιπάλων του στις Ευρωεκλογές στην Τσεχία, ωστόσο η χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες δεν επιτρέπει μία ασφαλή πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Γ. Σουφλιάς: Υπάρχει δυσαρέσκεια

«Δύο είναι τα μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς. «Η δυσαρέσκειά τους αφενός προς την κυβέρνηση και αφετέρου προς το πολιτικό σύστημα. Τα τελικά συμπεράσματα όμως, τα βγάζει ο πρωθυπουργός», κατέληξε ο κ. Σουφλιάς.

Ε. Βενιζέλος: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστώνεται τη νίκη

Για «μεγάλη και καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ, που προοιωνίζεται αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εθνικές εκλογές» και για «συντριπτική ήττα της ΝΔ» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι εκ των πραγμάτων τίθεται ζήτημα εκλογών, αφού η κυβέρνηση δε διαθέτει την ουσιαστική νομιμοποίηση που απαιτείται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και της κρίσης στη χώρα που, όπως είπε, δημιούργησε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστώνεται πρώτος απ' όλους τη σημερινή νίκη.

Δημοσκοπήσεις: Και στις εθνικές εκλογές μπροστά το ΠΑΣΟΚ

Προβάδισμα 6,4 μονάδων του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει δημοσκόπηση που παρουσίασε η τηλεόραση του ΑΝΤ1 για τις εθνικές εκλογές με τη μέθοδο της κάλπης από την εταιρεία Metron Analysis.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να προηγείται με ποσοστό 40,6% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 34,2%.

Τρίτο κόμμα σε ενδεχόμενες εθνικές εκλογές αναδεικνύεται το ΚΚΕ, που συγκεντρώνει ποσοστό 8,7% και ακολουθεί το κόμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α με ποσοστό 5,3%.

Τέλος, το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη συγκεντρώνει ποσοστό 4,9%, ενώ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το κόμμα των Οικολόγων – Πράσινων δεν εισέρχεται στην ελληνική Βουλή, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 2,8%.

Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Alco που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Alter σχετικά με το τι θα ψήφιζαν οι εκλογείς αν σήμερα διεξάγονταν εθνικές εκλογές, η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων βρίσκεται στις 5,3 μονάδες.

Η ΝΔ έλαβε 32,8% των προτιμήσεων, το ΠΑΣΟΚ 38,1%, το ΚΚΕ8,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,0% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,6%.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε με βάση ψηφοφόρους που εξέρχονταν από τα εκλογικά κέντρα.

Μιχάλης Τρεμόπουλος: "Νέος πολιτικός πόλος οι Οικολόγοι Πράσινοι"

«Ένας νέος πολιτικός πόλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι παρόντες», δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Ο κ. Τρεμόπουλος σημείωσε ότι στόχος ήταν η εκλογή ενός ευρωβουλευτή και επετεύχθη, παρά τις συκοφαντίες.

«Μια νέα προοπτική ανοίγεται και για την Ευρώπη και για τη χώρα μας», πρόσθεσε, ευχαριστώντας «όσους στήριξαν τους Οικολόγους Πράσινους αλλά και αυτούς που μπορεί να δίστασαν μπροστά στην επίθεση σε ένα νέο κόμμα».

Σε αυτές τις Ευρωεκλογές, πρώτο "κόμμα" αναδείχθηκε η ΑΠΟΧΗ...

Είναι η αποχή πολιτική θέση, ή απλώς ...αποχή;...