Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ...


*photo: e-tipos.com
"ΑΝΤΙΟ" από χιλιάδες μαθητές...

Χιλιάδες μαθητές έδωσαν το «παρών» στο Κοιμητήριο του Π.Φαλήρου, όπου τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία για τον 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο.

Ωστόσο, το «ύστατο χαίρε» στο νεαρό μαθητή αμαυρώθηκε από τήν εκτεταμένη χρήση χημικών που έκαναν οι δυνάμεις της αστυνομίας έξω από το νεκροταφείο στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν νεαρούς που βρίσκονταν στο χώρο.

Οι πόρτες του νεκροταφείου κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας έκλεισαν με αποτέλεσμα πολλοί συγγενείς, φίλοι και πολίτες που βρέθηκαν στην κηδεία να εγκλωβιστούν μέσα στο νεκροταφείο, την ώρα που διαδραματίζονταν έξω τα επεισόδια.

Πετροπόλεμος λαμβάνει χώρα στους δρόμους της Νέας Σμύρνης.

Δυνατό το χειροκρότημα των παιδιών, όταν από το ναό βγήκε το λευκό φέρετρο.

Συμπλοκές σημειώθηκαν στους γύρω δρόμους από το νεκροταφείο του Π.Φαλήρου, ανάμεσα σε ομάδα που έφυγε από τη συγκέντρωση έξω από το νεκροταφείο και δυνάμεις των ΜΑΤ.

Οι νεαροί φώναζαν συνθήματα κατά των δημοσιογράφων, όταν εντόπισαν κάμερες στην οδό Λέσβου, η οποία καταλήγει στο νεκροταφείο.

Επίσης άρχισαν να κινούνται προς το μέρος των αστυνομικών προς τούς οποίους έριξαν πέτρες, ξύλα και πορτοκάλια οι δε δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα στους δρόμους να γίνει αποπνικτική.

*πηγή: tovima.gr

ΓΡΑΜΜΑ

Για τον Αλέξανδρο…

Οι τελευταίες νύχτες και η τραγική εξέλιξη των γεγονότων με κρατούν ξάγρυπνη, επιβάλλοντας στην παιδική μου συνείδηση το καθήκον να αγωνιστώ για την απόδοση δικαιοσύνης για τη στυγερή δολοφονία αυτού του παιδιού αλλά και για κάθε δολοφονία που πραγματοποιείται καθημερινά στις ψυχές των νέων ανθρώπων, κατακερματίζοντας τα όνειρά τους και καταπνίγοντας το φυσικό δικαίωμα που έχουν στην ελπίδα. Το μόνο όπλο που μας απέμεινε πια είναι η φωνή μας, το ελάχιστο δικαίωμα που μας παρέχει η κατ’ επίφαση δημοκρατία που εφαρμόζεται στη χώρα μας, είναι η φωνή μας! Εκμεταλλευόμενη λοιπόν αυτό το ελάχιστο δικαίωμα που έχω θα ήθελα να εκφράσω την δική μου προσωπική οδύνη για τα γεγονότα βασισμένη στα απλά και τρυφερά αισθήματα που διακρίνουν τις εφηβικές καρδιές και όχι σε πολιτικά φαινόμενα και κομματικά συμφέροντα.

Η τυχαία παραμονή μου στην Αθήνα το περασμένο Σαββατοκύριακο μου επέτρεψε να αντικρύσω με τα μάτια μου την ολέθρια καταστροφή μιας ολόκληρης χώρας μέσα από το ξέσπασμα αγανακτισμένων ανθρώπων. Γιατί οι σπασμένες βιτρίνες και οι καμένοι κάδοι είναι για μένα αντίκρισμα μιας πανελλήνιας οργής και αγανάκτησης, γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια την ανικανότητα μιας κρατικής μηχανής να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να λάβει δραστικά μέτρα αναλαμβάνοντας τις ευθύνες και όχι κατηγορώντας υποτιθέμενους τρομοκράτες και κουκουλοφόρους κάνοντας, έπειτα παραπλανητικές δηλώσεις προς όφελος της κυβέρνησης.

Όταν πληροφορήθηκα το τραγικό γεγονός της στυγερής δολοφονίας του νεαρού 15χρονου και τις υποτιθέμενες συνθήκες υπό τις οποίες έγινε, βιάστηκα να οικειοποιηθώ την άποψη των μεγάλων, που από τη μία καταδικάζουν την συμπεριφορά του ειδικού φρουρού και από την άλλη θεωρούν τον νεαρό ένα αντιεξουσιαστικό όργανο που πήγαινε γυρεύοντας. Παρακολουθώντας στη συνέχεια μια τηλεοπτική εκπομπή στην οποία προβαλλόταν η ζωή και ο χαρακτήρας αυτού του παιδιού, από ανθρώπους που τον γνώριζαν και όχι από επιτήδειους συγκαλύπτες του εγκλήματος, ένιωσα ντροπή για την αρχική μου εκτίμηση ενώ παράλληλα ένιωσα το αίμα στις φλέβες μου να παγώνει, ακούγοντας τα όνειρα και τις προσδοκίες που είχε αυτός ο νεαρός. Έβλεπα στο πρόσωπό του και στα λαμπερά του μάτια την ελπίδα και το όραμα για το μέλλον, που βλέπω στα μάτια των συμμαθητών μου και στον καθρέπτη του σπιτιού μου καθημερινά. Ένιωσα το φως αυτού του παιδιού να ενώνεται με το δικό μου και κάθε παιδιού πάνω σ’ αυτή τη γη και τότε συνειδητοποίησα πως στη θέση αυτού του αγοριού που δολοφονήθηκε με αυτόν τον άκαρδο τρόπο θα μπορούσα να βρίσκομαι εγώ, οι συμμαθητές μου, οι φίλοι μου.

Κι έπειτα εμείς η νεολαία που κατηγορούμαστε για τα πάντα και θεωρούμαστε το εξιλαστήριο θύμα για την συγκάλυψη αδυναμιών της κρατικής εξουσίας, βγήκαμε στους δρόμους να αγωνιστούμε και να παλέψουμε με κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα, για να αλλάξουμε αυτή την κοινωνία που πνίγει τα παιδιά της και καταπατά τα δικαιώματά τους. Εμείς «οι αναρχικοί» και «οι βάνδαλοι», «οι τεμπέληδες» και «οι χαραμοφάηδες» αυτού του κόσμου τρέξαμε στους δρόμους να παλέψουμε για τον Αλέξανδρο, για σας, για εμάς, για όλους. Δεν εκμεταλλευτήκαμε το κλείσιμο των παιδαγωγικών ιδρυμάτων για να πάμε για καφέ, αδιαφορώντας για τον κοινωνικό πόλεμο και το πλήγμα που δέχτηκε η χώρα μας, αλλά μείναμε εκεί, έξω στους δρόμους, με μοναδικό όπλο την ελεύθερη βούληση του ατόμου και την πηγαία ανάγκη της ανθρώπινης ύπαρξης για δικαίωση.

Μέσα από τα μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που αποτελούν ίσως τη μοναδική παρηγοριά και δυνατότητα έκφρασης της νεολαίας αλλά και κάθε πολίτη θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά μου λύπη και αγανάκτηση για αυτό το επιπρόσθετο τραγικό γεγονός και να καλέσω όλους τους γονείς να σταθούν στο πλευρό των παιδιών τους και να τους στηρίξουν στον σκληρό τους αγώνα, γιατί αυτό προστάζει το ιερό καθήκον της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης και γιατί οφείλουμε σαν λαός να απαλλαχτούμε πλέον από την αντίληψη του μεμονωμένου περιστατικού και να αποδεχτούμε τη συλλογικότητα του προβλήματος. Αν πραγματικά θέλουμε να απαλλάξουμε τον εαυτό μας από τις ερινύες, καθώς σαν μέλη αυτής της κοινωνίας είμαστε συνυπεύθυνοι για το συμβάν και αν επιθυμούμε την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας θα πρέπει να απογαλακτιστούμε από τις αδρανείς συμπεριφορές και τις παθητικές αποδοχές της εγκληματικότητας γιατί σίγουρα δεν αποτελούν πρότυπη συμπεριφορά σκεπτόμενου και ελεύθερου ανθρώπου και σε καμία περίπτωση δεν προσφέρουν λύσεις σε τέτοιου μεγέθους κοινωνικά προβλήματα.

Αν το όνειρο αυτού του παιδιού ήταν να περάσει στη Νομική σχολή και να υπηρετήσει τη δικαιοσύνη τάσσοντας τον εαυτό του απέναντι στην ανομία και αδικία αυτού του κόσμου, έχουμε το καθήκον, την ιερή υποχρέωση να πραγματοποιήσουμε το όνειρό του!

Καλό ταξίδι μικρέ άγγελε που δεν πρόλαβες να γευτείς τους καρπούς της ζωής…

Αναπαύσου εν ειρήνη εκεί που βρίσκεσαι κι εμείς εδώ κάτω δεν σε ξεχνάμε…!!!

Άρτεμις Σιτέλη

16χρονη Μαθήτρια Γενικού Λυκείου

ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ;

Τι λένε τα ξένα MME για τα επεισόδια


Εκτενή ρεπορτάζ μεταδίδουν τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα για το θάνατο του 15χρονου νεαρού και για τα επεισόδια, που σημειώνονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Συνεχίζουν να καλύπτουν το θέμα με συνεχείς ανανεώσεις και ανταποκριτές στα σημεία - κλειδιά.

Το CNN με τίτλο "Συνεχίζεται η βία στην Ελλάδα λίγο πριν την κηδεία του νεαρού" έχει αναλυτικό ρεπορτάζ αλλά ζωντανή αναμετάδοση, για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση, σε όλα τα επίπεδα και κάνει αναφορές και στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

"Βία στις διαδηλώσεις για το νεκρό νεαρό", αναφέρει ο τίτλος του Sky News που ενημερώνει συνεχώς τη σελίδα του με τα νεότερα από τα επεισόδια.

Στον Daily Telegraph ο τίτλος αναφέρει: "Εξεγέρσεις στην Αθήνα. Οι μαθητές είναι έτοιμοι για τέταρτη ημέρα διαδηλώσεων". Στο κείμενο αναφέρονται τα χθεσινά επεισόδια και η είδηση της κηδείας του νεαρού.

Στο ρεπορτάζ του BBC δεσπόζει η είδηση της κηδείας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Στο κείμενο αναφέρονται λεπτομέρειες από τα επεισόδια στην Αθήνα και τις άλλες περιοχές το βράδυ της Δευτέρας, ενώ υπάρχει βίντεο με τις προσπάθειες των πυροσβεστών να σβήσουν τις φωτιές.

Η ιταλική εφημερίδα Republica, έχει τίτλο: "Αλέξης, ο μαθητής που αγαπούσε το μπάσκετ και το ροκ. Τώρα είναι σύμβολο της εξέγερσης". Μέσα στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι τα λόγια "Αλέξη θα εκδικηθούμε για το θάνατό σου", τα οποία γράφονται σε κάποιον από τους τοίχους του Πολυτεχνείου, μοιάζουν να είναι γραμμένα με αίμα.

"Νέα νύχτα επεισοδίων και βίας στην Αθήνα", έχει τίτλο η γαλλική Figaro.

Στην αντίδραση της κυβέρνησης επικεντρώνεται το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το οποίο έχει τίτλο: "Ο Έλληνας πρωθυπουργός ψάχνει λύση για να σταματήσουν οι εξεγέρσεις." Στο κείμενο αναφέρονται με λεπτομέρειες οι συναντήσεις του Κώστα Καραμανλή με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

*πηγή: zougla.gr


ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ...

Νέες πορείες διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

ημέρα πένθους

Ημέρα πένθους η Τρίτη με κλειστά όλα τα σχολεία. Μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν νέα πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας. Στις 15:00 στο Παλαιό Φάληρο η κηδεία του δολοφονηθέντος 16χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας.


Οι μαθητές πραγματοποιούν συλλαλητήριο από τις 12:00 στην Ομόνοια και απόστις 12:30 οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στα Προπύλαια.

Κλειστά σε ένδειξη πένθους είναι σήμερα τα γυμνάσια και λύκεια της χώρας, ενώ 24ωρη απεργία πραγματοποιούν δάσκαλοι και καθηγητές. Κλειστά παραμένουν ΑΕΙ και ΤΕΙ σε Αθήνα και Πειραιά. Στάση εργασίας από τις 12:00 έως το τέλος της βάρδιας αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ, προκειμένου οι καθηγητές να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Ανοιχτό μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι θα παραμείνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ενώ κλειστά θα παραμείνουν το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το ΤΕΙ της Σίνδου. Με απόφαση του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης θα παραμείνει κλειστή από τις 11.00 μέχρι τις 15.00, σε ένδειξη πένθους για το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Δύο συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη συγκέντρωση θα γίνει στις 12:00 στην Καμάρα από αντιεξουσιαστές. Στην πλατεία Χημείου θα συγκεντρωθούν φοιτητές στις 12:00 και μαζί με μαθητές και φορείς της πόλης θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 12:30.

Ειρηνικό συλλαλητήριο μαθητών πραγματοποιείται στην Πάτρα.

Σε ειρηνική συγκέντρωση στις κατά τόπους πλατείες στις 19:00 κάλεσε τους πολίτες το ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπανδρέου θα παραβρεθεί στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στον Αγιο Αντώνιο.

Στις 15:00 στο Παλαιό Φάληρο θα τελεστεί η κηδεία του δολοφονηθέντος 16χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου. Αυστηρά μέτρα ασφάλειας θα λάβει η αστυνομία στην περιοχή για την αποφυγή επεισοδίων.

ΕΚΤΑΚΤΩΣ, ώρα: 3:01 μμ.

-Αυτή την ώρα κηδεύεται ο άτυχος νεαρός, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στο Παλαιό Φάληρο.

- Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο κέντρο. Πολιορκείται η πλατεία Συντάγματος και οι γύρω δρόμοι. Νεαροί επιτίθενται με πέτρες, καδρόνια και άλλα αντικείμενα κατά των δυνάμεων της αστυνομίας που απαντά με δακρυγόνα. Τελειώνουν τα χημικά της ΕΛΑΣ.

- Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη. Διαδηλωτές συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πετούν αντικείμενα και βόμβες μολότωφ στους αστυνομικούς.

- Μετατροπές στα δρομολόγια των λεωφορείων του ΟΑΣΑ και στα δρομολόγια των τρόλεϊ.

- Δεκάδες άτομα πραγματοποιούν διαδήλωση έξω από το ελληνικό προξενείο στο Παρίσι. Φωνάζουν συνθήματα και κρατούν πανό διαμαρτυρόμενα για το θάνατο του 15χρονου μαθητή.