Τρίτη 28 Απριλίου 2009

To... μη "χοίρων" βέλτιστον...

Γρίπη "χτυπά" την πόρτα μας...
«Είναι πιθανόν η εξάπλωση της νέας γρίπης να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφεται. Στο Μεξικό μεταδίδεται εδώ και περίπου ένα μήνα- και κατά τη διάρκειά του 72.000 άνθρωποι ταξίδευαν καθημερινά προς όλα τα μέρη του κόσμου», λέει ο ιολόγος- βιοχημικός δρ Χένρι Νάιμαν που θεωρείται κορυφαίος ειδικός σε θέματα ιών της γρίπης.

«Εκτός από τα ήδη καταγεγραμμένα κρούσματα, πρέπει να έχουν μολυνθεί και άλλοι αυτό το διάστημα, εφόσον η νέα γρίπη των χοίρων μεταδίδεται με τόση ευκολία από άνθρωπο σε άνθρωπο», συμπληρώνει.

Μετά τη «θητεία» του στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το ξέσπασμα του ιού SΑR στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο δρ Χένρι Νάιμαν αποφάσισε να δημιουργήσει μια εταιρεία που παρακολουθεί τις μεταλλάξεις των ιών της γρίπης και ερευνά τη διάδοσή τους ανά την υφήλιο. Πριν από την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών το 2005 ήταν από τους πρώτους που υποστήριξε ότι ο κίνδυνος της πανδημίας είναι ορατός- πολλοί τότε έσπευσαν να τον αποκαλέσουν «προφήτη του σκότους». Παρά την κριτική, τα τελευταία τέσσερα χρόνια διεθνή έντυπα όπως οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», «Λος Άντζελες Τάιμς», «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» και άλλα μέσα φιλοξενούν τις απόψεις του, κατατάσσοντάς τον στους κορυφαίους ειδικούς σε θέματα ιών της γρίπης.

Πιθανότητες μετάλλαξης
«Για παράδειγμα, αν κάποιος ήταν στο Μεξικό στα τέλη Μαρτίου και κόλλησε τον ιό, ταξίδεψε πίσω στη χώρα του- π.χ. στην Ελλάδα- χωρίς ποτέ να επισκεφθεί τον γιατρό γιατί νόμιζε ότι ήταν απλή γρίπη, και τον μετέδωσε, είναι προφανές ότι έχουμε σαφώς μεγαλύτερη εξάπλωση από αυτή που καταγράφεται μέχρι στιγμής. Με αυτή την εξάπλωση αυξάνονται και οι πιθανότητες μιας νέας μετάλλαξης του ιού. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται και στο περιβάλλον αυτών που ταξίδεψαν κατά τον τελευταίο μήνα στη συγκεκριμένη χώρα. Κατά τη γνώμη μου, τις επόμενες δύο εβδομάδες θα εντοπιστούν πολύ περισσότερα κρούσματα τώρα που ψάχνουμε για τον συγκεκριμένο ιό σε χώρες εκτός από το Μεξικό», λέει ο δρ Νάιμαν.

Όπως πριν από 90 χρόνια
Όπως λέει ο Αμερικανός ιολόγος- βιοχημικός, πρόεδρος της εταιρείας Recombinomics, το πιο επικίνδυνο είναι ότι η πρόσφατη γρίπη των χοίρων παρουσιάζει τρομακτικές ομοιότητες με την ισπανική γρίπη του 1918. «Την άνοιξη του 1918, οπότε και είχαμε τα πρώτα κρούσματα, η γρίπη των χοίρων ήταν ήπιας μορφής- μεταδιδόταν με ταχείς ρυθμούς, αλλά ο κόσμος δεν παρουσίαζε σοβαρά συμπτώματα. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα με την πρόσφατη γρίπη των χοίρων, τουλάχιστον στα κρούσματα που καταγράφονται στις ΗΠΑ». Σύμφωνα με τον δρα Νάιμαν, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το 1918 η γρίπη των χοίρων αντάλλαξε γονίδια με την ανθρώπινη γρίπη και έγινε πολύ πιο ισχυρή. «Τότε γεννήθηκε η θανατηφόρος ισπανική γρίπη που προκάλεσε απώλειες της τάξεως των 20- 50 εκατ. ανθρώπων παγκοσμίως. Η ανησυχία μας είναι ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και αυτή τη φορά, δηλαδή να έχουμε κάποια ανταλλαγή γονιδίων στην πρόσφατη μορφή που θα κάνει τον συγκεκριμένο ιό πολύ πιο δυνατό», επισημαίνει και τονίζει ότι «ο φόβος μας είναι πως το φθινόπωρο ο νέος ιός θα έχει προσαρμοστεί περισσότερο στον ανθρώπινο οργανισμό».