Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

ΑμΕΑ @ Πολιτική



Υποψήφιοι ανάπηροι Βουλευτές
Του Κώστα Βλουτή
Ποιός μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια τον ανάπηρο πολίτη στο Κοινοβούλιο; Μα ο ίδιος ο ανάπηρος που έχει κερδίσει, με το σπαθί του, μια θέση ανάμεσά μας.
Ένας άνθρωπος που μάχεται τα "φαινόμενα εγκατάλειψης αδύναμων κοινωνικών ομάδων" που είναι πλέον ορατά, σαν απειλή και δια γυμνού οφθαλμού...

Ο ρόλος του είναι δύσκολος, μα και σκέτη πρόκληση...

Ποιός θα μπορούσε, αλήθεια, να σκεφτεί στο παρελθόν μια τέτοια κίνηση, όταν το ίδιο το άτομο ήταν στο περιθώριο της ζωής; Να διεκδικεί, δηλαδή, άτομο με αναπηρία το σταυρό της προτίμησής μας;
Το δικαίωμα αυτό το κατέκτησε "επί ίσοις όροις" με τον αρτιμελή συνάδελφό του. Η ικανότητά του φάνηκε από νωρίς. Στις πορείες για τα δίκαια αιτήματα των αναπήρων, στους αγώνες για την κατάκτηση ενός παραολυμπιακού μεταλλίου, από την θέση του συμβούλου στο πλευρό επιφανών ατόμων...

Δυναμικά και με πάθος...

Και είναι τώρα εκείνος που μπορεί να χτυπήσει το χέρι του στο έδρανο της Βουλής ως φυσικός, αυθεντικός και ηγέτης του αναπηρικού κινήματος. Να διεκδικήσει την ισότητα, την καθολική προσβασιμότητα, την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη σε ένα κοινωνικό κράτος με δημόσια υγεία, δημόσια εκπαίδευση και σωστό προνοιακό σύστημα για τον ανάπηρο και την οικογένειά του.

Να παλέψει για την διαμόρφωση νόμων υπέρ των αναπήρων πολιτών, όπως είναι ο Ν. 2643/98 που θα πρέπει να αναφέρεται αποκλειστικά στην απασχόληση και την διατήρηση της υποχρεωτικότητας του νόμου και να επιβάλει αυστηρές ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.

Για την πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις νέες τεχνολγίες για εμποδιζόμενα άτομα, αλλά και για την άρση των διακρίσεων κατά των συμπολιτών μας με αναπηρία.
Για πολιτικές προσαρμογές στην αρχή της "ίσης μεταχείρησης" των ανθρώπων ανεξάρτητα φύλλου, θρησκείας, ηλικίας και αναπηρίας.
Για μια Ελλάδα φιλική απέναντι σε όλους τους πολίτες...

Δεκατέσσερις, λοιπόν, άξιοι εκπρόσωποι από όλη την Ελλάδα του αναπηρικού κινήματος ζητούν την ψήφο μας. Καποιους τους συναντάμε ξανά, αφού με επιτυχία διετέλεσαν Βουλευτές στο παρελθόν. Όπως την καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Ελευθερία Μπερνιδάκη-Άλντους (τ. Βουλευτής Επικρατίας ) που καταβαίνει ως υποψήφια Βουλευτής στην Α΄Αθήνας , με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και τον δικηγόρο Παναγιώτη Κουρουμπλή (τ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αιτολοακαρνανίας), τυφλοί και οι δύο που, με σωστές παρεμβάσεις, έβαλαν τα γυλιά σε πολλούς.
Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, πετυχημένα άτομα στη ζωή, πολιτικοί επιστήμονες, πρόεδροι αναπηρικών συλλόγων, δικηγόροι, ένας αντινομάρχης, αλλά και απλοί υπάλληλοι, ρίχνονται στην μάχη για μια θέση στη Βουλή και στην διεκδίκηση για μια καλύτερη ζωή των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε δυσχερή θέση...
Από τη ΝΔ, ο πρώην πρόεδρος της Ε.Ο.Κ.Α και πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Σταυριανόπουλος (Επικρατίας) και ο Ηρακλειώτης Μανώλης Μαμάκης, υπάλληλος δημοτικής επιχείρησης.
Από το ΠΑΣΟΚ, ο Αντινομάρχης και πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Νεφροπαθών, Γιώργος Καστρινάκης (Β΄Αθήνας).
Από το ΚΚΕ, ο υπάλληλος νοσοκομείου, Χάρης Χουρδάκης (Β΄Αθήνας) και από το ΛΑΟΣ, η κωφάλλη ιδιωτική υπάλληλος, Δήμητρα Αράπογλου(Β΄Πειραιά).
Ακόμη, η Αντωνία Ανδριτσοπούλου (Α΄Αθήνας), η Αγκάθα Καρρά (Β΄Αθήνας), ο Φώτης Μπίμπασης (Α΄Θεσσαλονίκης), ο Γιώργος Παπαδόπουλος (Έβρος) και ο Πέτρος Τσούμας (Χίος).
Σε όποιο ψηφοδέλτιο τους συναντήσετε μη τους ...λυπηθείτε! Αντιμετωπίστε τους όπως όλους τους υποψηφίους...
Κι αν αξίζει την ψήφο σας, μη δυστάσετε να το ρίξετε δαγκωτό.
Θα έχετε στείλει τον δικό σας άνθρωπο στη Βουλή.
Καλό βόλι...