Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Νέα Ανακάλυψη της Επιστήμης...



Τέλος τα σφραγίσματα...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν δόντια από βλαστικά κύτταρα γεννώντας ελπίδες για μελλοντική κατάργηση της ανάγκης σφραγισμάτων. Τα δόντια που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο είχαν φυσιολογική μορφή, ήταν ευαίσθητα στον πόνο και ικανά για μάσηση. Αν και η μελέτη αφορούσε ποντίκια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ανοίγει τον δρόμο για την ημέρα που ο άνθρωπος θα έχει τα δικά του «ανταλλακτικά» δόντια με χρήση των ίδιων των κυττάρων του. Η τεχνική θα μπορούσε επίσης να προσαρμοστεί ώστε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία άλλων οργάνων, όπως καρδιάς, πνευμόνων και νεφρών. Θα είναι έτσι δυνατόν μελλοντικά να αναπτύσσονται φυσικά «ανταλλακτικά» μέσα στο σώμα του ασθενούς με στόχο να αντικαταστήσουν τα όργανά του που έχουν υποστεί βλάβες εξαιτίας του χρόνου ή ασθενειών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστημών του Τόκιο εντόπισαν δύο τύπους βλαστικών κυττάρων οι οποίοι σε συνδυασμό περιείχαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη δημιουργία ενός πλήρως αναπτυγμένου δοντιού.

Τα κύτταρα αυτά καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο επί πέντε ημέρες μέχρις ότου σχηματίστηκε ένας μικροσκοπικός οδοντικός «βλαστός» που μεταμοσχεύτηκε στη συνέχεια βαθιά μέσα στη σιαγόνα ενός ποντικού, από τον οποίο οι ειδικοί είχαν προηγουμένως αφαιρέσει ένα δόντι.

Πέντε εβδομάδες αργότερα η άκρη του δοντιού «έσκασε μύτη» μέσα από το ούλο. Τελικώς, επτά εβδομάδες μετά την εμφύτευση, εμφανίστηκε ένα πλήρως αναπτυγμένο δόντι, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences».

Οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα πολλές φορές και κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα δόντια προϊόντα βιοτεχνολογίας που δημιούργησαν ήταν πλήρως λειτουργικά. Οπως ανέφερε ο δρ Καζουχίσα Νακάο που συμμετείχε στη μελέτη «κάθε δόντι που δημιουργήθηκε εμφανίστηκε μέσα από το ούλο και περιείχε όλα τα κύρια “συστατικά” ενός δοντιού, δηλαδή οδοντίνη, αδαμαντίνη, πολφό, αιμοφόρα αγγεία, νευρικές ίνες, μύλη και ρίζα». Είναι άκρως σημαντικό ότι όπως προέκυψε από τα πειράματα τα ζώα μπορούσαν να μασήσουν χωρίς προβλήματα με τα δόντια-«ανταλλακτικά» τους.

Αν και τα κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν ελήφθησαν από έμβρυα ποντικών, οι ερευνητές εκτιμούν ότι και άλλοι τύποι κυττάρων μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία δοντιών. Για παράδειγμα στον άνθρωπο υποψήφια κύτταρα θα μπορούσαν να είναι τα δερματικά ή κύτταρα του πολφού μέσα στα δόντια.

Β εβαίως, ο δρόμος ως τη δημιουργία δοντιών«ανταλλακτικών» σε ανθρώπους είναι μακρύς- οι ιάπωνες ερευνητές πιστεύουν ότι θα παρέλθουν 15 χρόνια προτού η τεχνική έχει ευρεία εφαρμογή στον άνθρωπο- και οι προκλήσεις για τους επιστήμονες μεγάλες. Κατ΄ αρχάς οι ερευνητές πρέπει να καταφέρουν να ελέγξουν το μέγεθος των δοντιών-«τέκνων» της βιοτεχνολογίας, δεδομένου ότι αυτά που προέκυψαν από τα πειράματα ήταν ελαφρώς μικρότερα από το φυσιολογικό. Παράλληλα, είναι σημαντικό να βρεθεί τρόπος επιτάχυνσης της όλης διαδικασίας σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο, καθώς απαιτούνται χρόνια προκειμένου να δημιουργηθεί το κάθε ανθρώπινο δόντι.

Πάντως, όταν τα ανθρώπινα φυσικά δόντια εργαστηρίου αποτελέσουν γεγονός, δεν θα κοστίζουν περισσότερο από ένα τεχνητό εμφύτευμα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ
Νέο διάλυμα για καθαρές οδοντοστοιχίες
Ενα νέο διάλυμα υπόσχεται το τέλος του πόνου τον οποίο βιώνουν άτομα με τεχνητή οδοντοστοιχία. Στο 25% αυτών των ατόμων προκαλείται στοματίτιδα εξαιτίας μυκήτων που επικάθονται στις τεχνητές οδοντοστοιχίες και οι οποίοι προκαλούν φλεγμονές. Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ ανακάλυψαν μια νέα, μη φαρμακευτική, θεραπεία που προλαμβάνει το πρόβλημα. Η θεραπεία αφορά βύθιση των τεχνητών οδοντοστοιχιών για μερικά λεπτά κάθε ημέρα σε ένα διάλυμα που περιέχει διοξείδιο του πυριτίου. Οπως είδαν οι ερευνητές, το συγκεκριμένο χημικό αποτρέπει τους μύκητες από το να κολλούν στις μασέλες. Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές του νέου διαλύματος στο Οδοντιατρικό Νοσοκομείο του Λίβερπουλ.