Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Άφησαν τα τεχνητά τους μέλη στον Άγνωστο Στρατιώτη και η εικόνα έκανε το γύρω του κόσμου...

Κάθησαν στο δρόμο και ακούμπησαν τα τεχνητά τους μέλη στα προστατευτικά κάγκελα της Αστυνομίας, μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, διαμαρτυρόμενοι για τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης, που κατάργησε τα κοινωνικά προγράμμα και τους άνοιξε τον Καιάδα, σπρώχνωντάς τους... Πώς αλλιώς μπορείς να περιγράψεις αυτό που συμβαίνει στα άτομα με αναπηρία, όταν το ίδιο το κράτος κοιτά και τελικά περνά με νομοσχέδιο την καταδίκη τους, συρρικνώνοντας τα επιδόματα και την περίθαλψή τους;
 3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ                                                                                                                         
Παγκόσμια Ημέρα των Αναπήρων

Συγκεκριμένα, οι ακτιβιστές με αναπηρία της “Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ” πραγματοποίησαν στον Άγνωστο Στρατιώτη συμβολική κατάθεση των βοηθημάτων τους (τεχνητά μέλη, αμαξίδια, λευκά μπαστούνια) σε ένδειξη διαμαρτυρίας “για τις απάνθρωπες περικοπές των δικαιωματικών παροχών των αναπήρων”.
Με το σύνθημα "Όχι στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που οδηγεί στην κοινωνική ευθανασία τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Το αναπηρικό κίνημα απαιτεί εδώ και τώρα συγκεκριμένες πολιτικές για την Υγεία", κινητοποιήθηκαν στη σημερινή δική τους παγκόσμια ημέρα.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία (IDA) πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, χωρίς να λάβει τις δεσμεύσεις που επιθυμούσε. Αυτό δείχνει και το σκληρό πρόσωπο της 3κομματικής κυβέρνησης απέναντι στα άτομα αυτά...

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση, την τρόικα και την Ε.Ε. χαρακτήρισαν "προσχηματική" και για "λόγους τακτικής" την εξαγγελία για την εξαίρεση των αναπήρων από τις περικοπές και ζήτησαν να μην υπάρξει «καμιά πληρωμή για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, τεχνικά βοηθήματα», να γίνει πάγωμα δανείων και να δοθούν επιπλέον παροχές προς ΑΜΕΑ, ενώ κατήγγειλαν ως «συμβιβασμένες» τις συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΕΣΑΜΕΑ, ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ) των αναπήρων...

Εκτός από την Αθήνα αλλά και τη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτελους, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήσαν ανάπηροι από ολόκληρη την Ευρώπη στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.  

Όπως ήταν φυσικό, η εικόνα με τα τεχνητά μέλη ατόμων με αναπηρία στον Άγνωστο Στρατιώτη, έκανε το γύρω του κόσμου...
 
Το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί:
  • Προώθηση πολιτικών και μέτρων που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση κάθε πολίτη με αναπηρία, χρόνια και ψυχική πάθηση.
  • Προώθηση μέτρων και πολιτικών για την αποκατάσταση που αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι.
  • Να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του Προγράμματος ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
  • Διασφάλιση αποτελεσματικής οργάνωσης και λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που αποτελεί τον μεγαλύτερο φορέα ασφαλιστικών παροχών.
  • Λήψη συντονισμένων μέτρων φαρμακευτικής πολιτικής για να μην είναι τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες διαρκώς όμηροι μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και ιδιωτικών συμφερόντων. 

Πορεία και στην Θεσσαλονίκη

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην Αριστοτέλους για νέο κανονισμό παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ και για τις περικοπές στη δημόσια υγεία, στους μισθούς, στις συντάξεις και στα επιδόματα, πραγματοποίησαν το πρωί άτομα με αναπηρίες (Σ.Ε.Α.ΑΝ) και στη Θεσσαλονίκη.
Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση, την τρόικα και την Ε.Ε. χαρακτήρισαν "προσχηματική" και για "λόγους τακτικής" την εξαγγελία για την εξαίρεση των αναπήρων από τις περικοπές και ζήτησαν να μην υπάρξει καμιά πληρωμή για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, τεχνικά βοηθήματα", να γίνει πάγωμα δανείων και να δοθούν επιπλέον παροχές προς ΑΜΕΑ, ενώ κατήγγειλαν ως συμβιβασμένες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΕΣΑΜΕΑ, ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ) των αναπήρων.
Η σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας έγινε με αφορμή και την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία και είχε και επετειακό χαρακτήρα για το πογκρόμ που υπέστησαν χιλιάδες ανάπηροι από τους ναζί και τους συνεργάτες τους, το Νοέμβριο του 1943.

3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Καταντήσαμε ΑμεΑ στο "ανάπηρο" μυαλό αυτών που μας κυβερνάνε.

Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες η η 3η του Δεκέμβρη και νιώθω γελοίος που γράφω αυτές τις αράδες, λες και είναι "γιορτή"... Οι τύψεις έφεραν να σκεφτόμαστε, έστω μια φορά το χρόνο, τους ανθρώπους που τους καταδίκασε η ζωή και η κοινωνία ολόκληρη, τις πιο πολλές φορές, να ζουν στο περιθώριο της ζωής... Με ένα κράτος "ανάπηρο" να αντιληφθεί την αναγκαιότητα για κοινωνική πολιτική... Που τους σπρώχνει κάθε τόσο στους δρόμους να δικδικούν το αυτονόητο... Να τους κόβει τις συντάξεις, τα επιδόματα... Να τους εντάσσει στη "γωνία" γιατί δεν έχει την υλικοτεχνική υποδομή να τους εξισώσει με τους αρτιμελείς... 

Δώστε δυνατότητες στα Άτομα με Αναπηρίες, σε μια ισότημη κοινωνία...

Το 1992 η Γ.Σ. του Ο.Η.Ε., ομόφωνα ανακήρυξε την 3η του Δεκέμβρη ως Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ θέτοντας ως στόχο την κοινωνική προστασία και την ενεργή κοινωνική ένταξη τους για την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς των σύγχρονων κοινωνιών, κάτι που αποτελεί και στρατηγικό άξονα της Ε.Ε.
Στην Ελλάδα με το Νόμο 2430/96, ανακηρύχθηκε αυτή η ημέρα ως Εθνική Ημέρα ΑμεΑ που μαζί με σειρά άλλων ευνοϊκών διατάξεων, έμεινε στα ...χαρτιά, μαζί με τις προεκλογικές υποσχέσεις. Στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των ΑμεΑ, είναι αποκλεισμένη ακόμα και από τα στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματα και αγαθά, όπως οι δημόσιες υπηρεσίες, τα θέατρα και τα μουσεία λόγω αδυναμίας πρόσβασης, αλλά και από τα απλά καθημερινά πράγματα της ζωής. 
Απροσπέλαστα πεζοδρόμια και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ανυπαρξία πολιτικής πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς επίσης και μια ελεύθερη σπιθαμή γης στο πεζοδρόμιο για την εύκολη μετακίνηση των ΑμεΑ είναι η κατάσταση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα...
Περίπου 9 στα 10 άτομα στερούνται το δικαίωμα στη βασική εκπαίδευση και πάνω από 8 στους 10 (84%) δεν μετέχουν καν στην αγορά εργασίας.
Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με αναπηρία. Επομένως τα Άτομα με Αναπηρία αποτελούν μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού οι δυνατότητες των οποίων δεν πρέπει να θεωρούνται περιορισμένες ή ειδικές αλλά ξεχωριστές και άξιες σεβασμού, καθώς και να αξιοποιούνται στο μέγιστο δυνατό. 

Στα χρόνια της κρίσης η σχέση μεταξύ πολιτείας και Ατόμων με Αναπηρία έχει καταντήσει... κατάσχεση!
Ταλαιπωρούν τους ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωτοι με την Μνημονιακή τακτική που ρουφά το αίμα του κοσμάκη, αφού μοναδικός σκοπός τους είναι να "στεγνώσουν", από κάθε άποψη, τους Έλληνες...
Και είναι αντριχιαστικό να ακούς καταγγελίες αυτών των ειδικών ατόμων που τους κόβουν τη σύνταξή τους, υποχρεώνοντάς τους να ξαναπεράσουν από επιτροπή για να αποδείξουν ότι είναι ...ανάπηροι!!!
Παρελαύνουν στα κανάλια, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, "εκπρόσωποι" της συμφοράς να ...καταγγείλουν τους μαϊμού αναπήρους, διότι το "ευαγγγέλιο" της Τρόικας θέλει να ...μειώσει τους ανάπηρους στην Ελλάδα, από 350.000 σε ...160.000, οποσδήποτε!!!   

Μια ζωή προσπαθώ να φέρω στο φως τούς έντιμους αγώνες τους. Μια ζωή στο πλευρό τους. Μια ζωή κατανόηση...
Με συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με τηλεοπτικές εκπομπές και με άρθρα μου στον έντυπο τύπο...
Είναι γνωστή στο πανελλήνιο η προσπάθειά μου να κάνω αναγνωρίσιμους τους Παραολυμπιονίκες, στα πέτρινα χρόνια του ειδικού αθλητισμού...
Και είναι, επίσης, γνωστός ο αγώνας μου να εξισώσω τους Ολυμπιονίκες μας τους Παραολυμιονίκες, περνόντας στην πράξη την περίφημη φράση "ισοτιμία σε όλα"! (περισσότερα: "Οι 'δικοί' μου Παραολυμπιονίκες στους Αγώνες)
Έτσι το 1996, μετά τις επιτυχίες των δικών μας αθλητών στους Αγώνες της Ατλάντα κατάφερα, με κόπο είναι η αλήθεια, να πάρουν αυτοί αθλητές πριμ 550 εκατομμυρίων δραχμών, ποσό αστρονομικό και για πρώτη φορά στην ιστορία που δίνεται σε 'Ατομα με Αναπηρία!!!

Μέσα στη μέρα να περιμένεις δηλώσεις πολιτικών!
Μη γελάσει ότι κι αν πουν.
Σκέψου μόνο πως, πλέον πια και όσο ποτέ άλλωτε, η αγνή ιδωτική πρωτοβουλία μπορεί να φέρει μια κάποια ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους...
Έλα να να ρίξουμε στον Καιάδα που άνοιξαν και πάλι το αίσχος και την ντροπή που νιώθουμε για αυτούς που μας σταύρωσαν τη ζωή...
Ας το κάνουμε από σήμερα....
...που είναι μέρα περισυλλογής και όχι για τυμπανοκρουσίες... 
Άλλωστε, γι αυτούς που μας κυβερνάνε, όλοι καταντήσαμε πια ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ...

...ΣΤΟ "ΑΝΑΠΗΡΟ" ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ...