Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Η σύντροφος του Ελύτη απαγορεύει στη Ν.Δ. να χρησιμοποιεί στίχους του ποιητή στο διαφημιστικό της...



ΙΟΥΛΙΤΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ προς Ν.Δ.

"Την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τ΄αγάλματα!"...


Η σύντροφος του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, η κυρία Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ενοχλήθηκε από την προεκλογική διαφήμιση της Νέας Δημοκρατίας μέσα στην οποία χρησιμοποιούνται στίχοι από του έργο του "Ήλιος ο Πρώτος''.
Παρακολουθώντας το διαφημιστικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας και προς το τέλος, απεικονίζεται ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, να μιλάει και να αναφέρεται στον ποιητή μας και να καταλήγει με την απαγγελία των στίχων: 

 «Κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες
Φίλε μου όσοι δεν ένιωσαν ποτέ με τι
Σίδερο με τι πέτρες τι αίμα τι φωτιά
Χτίζουμε ονειρευόμαστε και τραγουδούμε!»
 

"Η ποίηση, το ήθος και η σκέψη του Ελύτη, αποτελούν εθνικό κεφάλαιο ύψιστης σημασίας και όχι ιδιοκτησίας κανενός κόμματος. Ας δείξουμε σεβασμό. "Την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τ΄αγάλματα!"... Με αυτές τις λίγες σοφές αράδες, η κυρία Ηλιοπούλου που έχει την ευθύνη για το έργο του ποιητή, ζητά την απόσυρσής της.
πηγή: iefimerida

 Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ
 
Με φωτογραφία του Σαμαρά με τον Ελύτη απάντησε η ΝΔ στην Ηλιοπούλου
 
 
Μπορεί «επισήμως»  να μην έχει απαντήσει η ΝΔ (ακόμη τουλάχιστον) στη διαμαρτυρία της Ι. Ηλιοπούλου,  συντρόφου του ποιητή Ο.Ελύτη, για την χρησιμοποίηση στίχων του (και όχι  μόνο) σε προεκλογικό σποτ της ΝΔ, αλλά η απάντηση ήρθε μέσω … Ίντερνετ. Στο προφίλ του στο   faceboook και πάλι ο διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ Γιώργος Μουρούτης ανήρτησε φωτογραφία από συνάντηση του Αντώνη  Σαμαρά με  τον Οδυσσέα Ελύτη. Στη ΝΔ πιστεύουν επίσης ότι η χρησιμοποίηση συγκεκριμένων στίχων ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά, άρα μπορούν να τους επικαλεσθούν  όλοι. Στην ίδια βάση αλλά αντεστραμμένο είναι το επιχείρημα της Ηλιοπούλου: αφού ανήκει στην πολιτιστική μας κληρονομιά, δεν μπορεί να τους χρησιμοποιήσει  ένα συγκεκριμένο κόμμα…