Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

«Πυρά» κατά του προέδρου της Ελληνικής Στατικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, από τα μέλη

Καβγάς στη Βουλή για την ΕΛΣΤΑΤ και το έλλειμμα του 2009
Βάσω Παπανδρέου - Εμμ. Κεφαλογιάννης αντάλλαξαν βαριές εκφράσεις

Καβγάς στη Βουλή για την ΕΛΣΤΑΤ και το έλλειμμα του 2009




Το ΒΗΜΑ
Διχασμένα εμφανίστηκαν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τα καρατομηθέντα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) γύρω από το εάν διογκώθηκε ή όχι το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009. Πάντως, όλοι επέκριναν είτε ευθέως είτε εμμέσως τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής κ. Ανδρ. Γεωργίου για τον τρόπο που άσκησε τα καθήκοντά του, ακυρώνοντας τον ρόλο τον ρόλο του ΔΣ και των μελών του.

Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ προκλήθηκε με αφορμή καταγγελίες του «πράσινου» βουλευτή κ. Αν. Μακρυπίδη εις βάρος της κυρίας Ζωής Γεωργαντά, πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία έχει δηλώσει ότι υπήρξε τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009 με ευθύνη του προέδρου της Αρχής, κάτι που διευκόλυνε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, την έλευση της τρόiκας και την επιβολή σκληρών δημοσιονομικών μέτρων.

Ο κ. Μακρυπίδης υποστήριξε ότι υπάρχουν δυο καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος της, ότι αιτήθηκε και ελάμβανε δυο ίδια επιδόματα ταυτοχρόνως από δυο διαφορετικούς φορείς το 1986, ενώ την κατηγόρησε ότι στην διατριβή της είχε αντιγράψει σχετική έκθεση που δημοσίευσε ο ΟΗΕ αναφορικά με το πλαίσιο των συμφωνιών των πολυεθνικών εταιρειών με τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η ίδια παραδέχθηκε ότι ελάμβανε δυο επιδόματα και ότι τα χρήματα επεστράφησαν, ενώ αναφορικά με την διατριβή της δήλωσε ότι δεν κατανοεί την μομφή του κ. Μακρυπίδη, επικαλούμενη τις σπουδές της σε ιδρύματα του εξωτερικού.

Ένταση και βαριές εκφράσεις

Πάντως προκλήθηκε μεγάλη ένταση και αντηλλάγησαν βαριές εκφράσεις μεταξύ βουλευτών με αποκορύφωμα την «κόντρα» του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ κ. Εμ. Κεφαλογιάννη με την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κυρία Βάσω Παπανδρέου, η οποία τον εγκάλεσε ότι «τραμπουκίζει συνεχώς».

«Είσαστε απαράδεκτη και η συμπεριφορά σας δεν συνάδει με την θέση σας. Φέρεστε ως Βάσω Παπανδρέου. Ντροπή σας», της απάντησε εκείνος εξοργισμένος, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση ψυχραιμότερων για να κατευναστούν τα πνεύματα.
Ζωή Γεωργαντά: «Τα στοιχεία έχουν γίνει λάστιχο»

Η κυρία Γεωργαντά κατηγόρησε τον πρόεδρο της Αρχής ότι είχε εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς αυταρχικό στην ΕΛΣΤΑΤ, καταλογίζοντάς του ότι είχε απαγορεύσει στα μέλη του ΔΣ ακόμη και να διατυπώνουν γνώμη είτε προφορική είτε γραπτή. «Η αυταρχική συμπεριφορά αυτή οδήγησε στην μετατροπή της Αρχής σε ενός ανδρός αρχή», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι αποτέλεσμα ήταν «να μην υφίσταται καν νομικός σύμβουλος στην ΕΛΣΤΑΤ, κανονισμός λειτουργίας και διαχείρισης, ενώ ο κανονισμός στατιστικών υποχρεώσεων ήταν ελλιπής».

Η ίδια επέμεινε στους ισχυρισμούς της ότι το έλλειμμα του 2009 «είναι ένας αυθαίρετος αριθμός και δεν βασίζεται σε μετρήσεις επιστημονικές όπως κάνουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης». Όπως είπε μάλιστα «στο έλλειμμα συμπεριελήφθη ένας κατάλογος – λάστιχο με ΔΕΚΟ που πότε ήταν 13, πότε 151, πότε 17». Επίσης, υποστήριξε ότι τα swaps «εντάχθηκαν όλα στο 2009 ενώ έπρεπε να μπουν κατακερματισμένα» και ζήτησε «να περάσει η ΕΛΣΤΑΤ από καθαρτήριο, να καθαρίσουν τα στατιστικά στοιχεία που έχουν γίνει λάστιχο».

Ν. Λογοθέτης: «Το έλλειμμα του 2009 είναι πολύ μικρότερο»
Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Ν. Λογοθέτης, ο οποίος βρίσκεται σε δικαστική διένεξη με τον πρόεδρο της Αρχής, κατηγόρησε τον κ. Γεωργίου ότι «συστηματικά μας απαγόρευε οποιαδήποτε επαφή και εμπλοκή στο θέμα του ελλείμματος (όπως και της απογραφής) παρότι το υπουργείο Οικονομικών μας είχε πει εξ αρχής ότι θα πρέπει να ασχοληθούμε».

«Δεν εξηγήθηκε ποτέ η αβασάνιστη συμπερίληψη των ΔΕΚΟ στον υπολογισμό του ελλείμματος», είπε δηλώνοντας σθεναρά ότι «το έλλειμμα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που δημοσιεύθηκε». «Μπορεί να είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από αυτό που πιστεύω, αλλά σίγουρα είναι λιγότερο», υποστήριξε.

Κ. Σκορδάς: «Αναξιόπιστη η απογραφή πληθυσμού»

Το μέλος του ΔΣ της Αρχής κ. Κ. Σκορδάς χαρακτήρισε «λάθος κριτήριο την εισαγωγή των ΔΕΚΟ στον υπολογισμό του ελλείμματος», ενώ σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Γεωργίου μια ημέρα πριν στην ίδια Επιτροπή όπου επικαλέστηκε τον κώδικα ορθής πρακτικής για να πει ότι είναι ο μόνος αρμόδιος να λαμβάνει αποφάσεις, είπε ότι ο εν λόγω κώδικας «είναι μια σύσταση και δεν είναι κανονισμός, ούτε νόμος».

Κατήγγειλε δε ότι η τελευταία απογραφή του πληθυσμού ήταν αναξιόπιστη. Μάλιστα είπε ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ «άλλαξε την μεθοδολογία για να καλύψει την αποτυχία της απογραφής καθώς για πρώτη φορά εμφανίζεται ο πληθυσμός μικρότερος από ό,τι υπολογιζόταν, με αποτέλεσμα να μας χλευάζουν οι δημογράφοι». Πρόσθεσε δε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί οι απογραφείς.

Γ. Σημιγιάννης: «Σε όλη την Ευρώπη έτσι μετράνε το έλλειμμα»

Ο (πρώην) εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος στο ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Γ. Σημιγιάννης, αναφέρθηκε στο προβληματικό πλαίσιο συνεργασίας που καθιέρωσε ο πρόεδρος της Αρχής με τα μέλη του ΔΣ, ενώ σχετικά με το έλλειμμα, είπε ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εντάσσονται στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (και) δημόσιες επιχειρήσεις. «Η μεθοδολογία είναι ενιαία», είπε χαρακτηριστικά.

Αν. Φιλίππου: «Ο πρόεδρος ήθελε να καταργήσει την ΕΛΣΤΑΤ»

Ο στατιστικολόγος κ. Αν. Φιλίππου τόνισε ότι δεν συμμετείχε σε καμία συνεδρίαση του ΔΣ «διότι δεν συγκλήθηκε χωρίς καμία εξήγηση». «Μια εξήγηση ήταν ότι ο πρόεδρος επιθυμούσε να καταργήσει ουσιαστικά την Αρχή», εκτίμησε ουσιαστικά και παρότι έλαβε όσες εξουσίες ζήτησε με το νέο νόμο που ψηφίστηκε, δεν γίνονταν συνεδριάσεις.

Ο ίδιος μάλιστα είχε ενημερώσει τόσο τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο, όσο και τον αρμόδιο υπουργό. Όσον αφορά το χρέος είπε ότι «δεν ελαττώνεται αν καταφέρουμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί» ενώ υπογράμμισε ότι η αύξηση του ελλείμματος από το 13,6% που ήταν τον Απρίλιο του 2010, στο 15,4% τον Νοέμβριο του ίδιου έτους δεν σημαίνει ότι «έγινε κάποιο παρατράγουδο». Μάλιστα τόνισε ότι «δεν έχω δει κανένα απολύτως στοιχείο που να μου επιβεβαιώνει ότι αυξήσαμε το έλλειμμα κατά ένα χιλιοστό».

Αιχμές της Στέλλας Μπαλφούσια κατά Φ. Πετσάλνικου

Η πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία εξωθήθηκε σε παραίτηση προσφάτως λόγω των δραματικών προβλέψεων που έκανε σε έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, πριν αναλάβει την θέση αυτή υπήρξε μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ. Όπως είπε «με έκπληξή μου διαπίστωσα ότι τα προβλήματα (λειτουργίας) ήταν γνωστά στην Eurostat», ενώ επισήμανε ότι «το ΔΣ λειτούργησε μόνο για δυο μήνες και μόνο του θα μπορούσε να λύσει τα όποια προβλήματα».

«Υπάρχει κανονισμός που λέει με απόλυτη ακρίβεια πώς καταρτίζονται τα στοιχεία», είπε, τονίζοντας ότι «τα στοιχεία δεν τα παράγει ο πρόεδρος και το ΔΣ αλλά οι υπηρεσίες». «Δεν είναι δουλειά του προέδρου και του ΔΣ να υπολογίσει το ύψος του ελλείμματος», είπε, αναφέροντας ότι «δεν θυμάμαι αντίρρηση για τα ζητήματα αυτά που τώρα μεγιστοποιούνται», παίρνοντας έτσι αποστάσεις από όσους μιλούν για διόγκωση του ελλείμματος.

Αναφορικά με την παραίτησή της από το Γραφείο Προϋπολογισμού, είπε ότι «δεν παραιτήθηκα διότι ο κ. Βενιζέλος δεν ικανοποιήθηκε με την έκθεσή μας ούτε για τα αρνητικά σχόλιά του, αλλά παραιτήθηκα γιατί εμπλεκόταν το όνομα του κ. Πετσάλνικου». Μάλιστα πρόσθεσε ότι «το Γραφείο λειτούργησε άψογα και δεν έχει καμία σχέση με ό,τι συνέβη στην ΕΛΣΤΑΤ, στην περίπτωση της οποίας η Βουλή άργησε να αντιμετωπίσει το θέμα, ενώ στην περίπτωση του Γραφείου δεν εδόθη καμία ευκαιρία».