Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ;

Ελληνικός κινηματογράφος
ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥΣ
Και στην μνήμη του αδικοχαμένου Κ. Παπαχρόνη

Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα για τον αδικοχαμένο πρωταγωνιστή Κωνσταντίνο Παπαχρόνη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στον κινηματογράφο Ιντεάλ η πρεμιέρα της ταινίας του Τώνη Λυκουρέση «Σκλάβοι στα δεσμά τους». Πλήθος εκπροσώπων των τεχνών, και της πολιτικής ζωής της χώρας έδωσε το «παρών» στην πρεμιέρα δίπλα στους συντελεστές και τους πρωταγωνιστές της ταινίας. Θυμίζουμε ότι στο τελευταίο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είχε αποσπάσει δέκα Κρατικά Βραβεία.
Το σενάριο της ταινίας -που απέσπασε 10 κρατικά βραβεία ποιότητας του υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του πρόσφατου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης-, συνυπογράφουν οι Τώνης Λυκουρέσης, Γιάννης Μαρούδας και Μαρία Βαρδάκα.

Απόρροια επίπονης δουλειάς, δέκα και πλέον ετών, το βιβλίο «Οι Σκλάβοι στα Δεσμά τους» εκδόθηκε το 1922, και θεωρείται κατάθεση ψυχής του Θεοτόκη. Πολυπρόσωπη, αιχμηρή πάνω στον κοινωνικό ιστό της Κέρκυρας των αρχών του 20ού αιώνα, η δημιουργία του Θεοτόκη δίνει ανάγλυφα το πέρασμα από την αριστοκρατική στην αστική τάξη.


Οι Γιάννης Φέρτης, Δήμητρα Ματσούκα και Ακης Σακελλαρίου πρωταγωνιστούν στην ταινία του Τώνη Λυκουρέση, "Σκλάβοι στα Δεσμά τους".

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Κέρκυρα, αρχή του 20ου αιώνα. Μέσα από την ένταση των ερωτικών σχέσεων και τα πάθη που αυτές προκαλούν, αναπτύσσεται η δραματική πτώση της αρχοντικής οικογένειας των Οφιομάχων και παράλληλα, η άνοδος της νέας αστικής τάξης του ελληνικού κράτους.

Ο έρωτας δυο νέων ανθρώπων, του ρομαντικού διανοούμενου Άλκη Σωζόμενου και της όμορφης αρχοντοπούλας Ευλαλίας Οφιομάχου, θυσιάζεται στο βωμό μιας ωμής οικονομικής συναλλαγής.

Οι καταχρεωμένοι Οφιομάχοι, βάζοντας στην άκρη αρχές κι αισθήματα, δίνουν την κόρη τους νύφη στον πλούσιο γιατρό και βουλευτή Αριστείδη Στεριώτη προκειμένου να διασωθούν. Τίποτα όμως δεν θα μπορέσει να αποτρέψει τον ηθικό ξεπεσμό και την οικονομική καταστροφή που περιμένει την οικογένεια τους.



Θυμίζουμε πως ο νεαρός ηθοποιός σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα επί της συμβολής των οδών Αμαλίας και Ξενοφώντος, σε ηλικία 31 ετών.

Το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε όταν η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο ηθοποιός, συγκρούστηκε με Ι.Χ...

Ο οδηγός του αυτοκινήτου συνελήφθη.

Ο Κωνσταντίνος Παπαχρόνης ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του έργου «Το Ξύπνημα της Ανοιξης» του Φρανκ Βέντεκτιτ, που ανεβάζει η Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Σκηνοθεσία: Τώνης Λυκουρέσης.

Μαζί με τους: Γιάννη Φέρτη, Δήμητρα Ματσούκα, Άκη Σακελλαρίου, παίζουν ακόμη: Ρηνιώ Κυριαζή, Χρήστος Λούλης, Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, Ειρήνη Ιγγλέση, Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Σπάνιας, Γιώργος Βούτος, Απόστολος Πελεκάνος, Μαριέττα Σαββάνη κ.ά.