Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Τελευταία συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας & Χορωδίας της ΕΡΤ...




ΣΙΓΗ
...μετά από 75, ολόκληρα, χρόνια...
του Κώστα Βλουτή
Δημοσιογράφος, ειδικευμένος σε θέματα ΑμεΑ
kostas.vloutis@gmail.com

"Η ειρηνικότερη δαδήλωση, με κλασική μουσική, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έλληνες πολίτες με διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις, από διαφορετικούς εργασιακούς χώρους, να διαδηλώνουν όλοι μαζί για τον ίδιο σκοπό, ακούγοντας κλασσική μουσική! Ούτε ένας καυγάς, ούτε ένας ξυλοδαρμός. Τα ΜΑΤ ήταν αχρείαστα. Για πρώτη φορά συμβαίνει στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο η πιο ειρηνική διαδήλωση, ακούγοντας κλασσική μουσική ! Δεν έχει ξαναγίνει ΠΟΤΕ στα χρονικά''...
Με αυτά τα σχόλια, υποστηρικτής της προσπάθειας όλων των εργαζομένων στη δημόσια τηλεόραση, έδωσε το δικό του στίγμα στην τελευταία παρουσία των Συνόλων της ΕΡΤ!

Πράγματι, ήταν μαγεία η χθεσινή βραδυά...
Αμέτρητος κόσμος, αμέτρητα και τα χειροκροτήματα...
Και ήταν όλοι εκεί, από την αρχή...
Με το βλέμμα και τη σκέψη...
Με την ανάμνηση... 
Ο Μάνος, η Μελίνα, ο Οδυσσέας, ο Βαγγέλης, η Ειρήνη, η Μαρία... 
Και ο Μίκης παρόν...
Όλη η κληρονομιά αυτού του τόπου...

Με το δάκρυ στα μάτια καθώς οι νότες αγκάλιαζαν σφιχτά, όσο ποτέ άλλωτε, την βραδυά που θα μείνει αξέχαστη, κυρίως σ΄αυτούς που την παρακολούθησαν από κοντά...
Μυσταγωγία...
Με ένα κόμπο...
...και ένα λιγμό, καθώς έπαιζε ο Εθνικός Ύμνος για τελευταία φορά από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ! 
 
Ακόμη και βιολίστρια, στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Αλλά και στη χορωδία της ΕΡΤ τα μέλη, τραγουδούσαν τον Εθνικό Υμνο, χέρι χέρι.

Σχεδόν πεντακόσιοι μουσικοί έπαιξαν για τους πολίτες, που είχαν συγκεντρωθεί στο προαύλιο, από το Στούντιο C, του Ραδιομεγάρου.
Ένωσαν τις φωνές τους με όλους τους εργαζόμενους για τη συνέχιση του θεσμού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.
Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι: Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, Χορωδία ΕΡΤ, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα και Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ορχήστρα και Χορωδία Δήμου Αθηναίων, Καμεράτα, Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, Φιλαρμονική Δήμου Πειραιά.

Μεγαλειώδης ήταν και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας αλλά και συναυλία συμπαράστασης στους εργαζομένους της ΕΡΤ που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο προαύλιο της ΕΡΑ Κέρκυρας. 
Όχι μόνο στην Κέρκυρα, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα που διαμαρτύρεται, με αυτό τον τρόπο, για το μαύρο που έπεσε, ξαφνικά και τραυμάτισε ανεπανόρθωτα τη ελληνική δημοκρατία...