Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Το "μπορούμε" του Μ. Θεοδωράκη εναντίον του μνημονίου

Αυτή η προσωπικότητα με συγκινεί πολύ.
Ήθελα να γράψω ένα ακόμη άρθρος για εκείνον και με αφορμή την ομιλία του στο Θέατρο REX, στην εφημερίδα του Χρήστου Θεοχάρη. Και το έπραξα με πολύ αγάπη. Περίμένω το σχόλιό σου, λοιπόν ΕΔΩ.

ΜΙΚΗΣ
"Η Ελλάδα μας χρειάζεται ΟΛΟΥΣ"!

Είναι μαγεία να ακούς τον Μίκη Θεοδωράκη.
Πόσο μάλλον όταν, στα χρόνια του, προσπαθεί να δώσει νέους αγώνες όπως όταν ήταν στα χρόνια της νιότης και της "αδουλωτης" ελευθερίας...
Έχει την "Σπίθα" εκείνων των χρόνων και την ιστορία που, όταν σου μιλάει, όλοι οι "πόλεμοι" περνούν από μπροστά σου σαν από ταινία.

Ο τρόπος, η κίνηση, η φλόγα στα μάτια, που υγραίνουν κάθε τόσο και λίγο, δεν σου αφήνουν περιθώρια άλλης σκέψης.
Ο Μίκης του "άξιον εστί", "κι εσύ λαέ βασανισμένε" και τόσων άλλων τραγουδιών.
Ο Μίκης της ξενιτειάς, της φυλακής και κυρίως της ελευθερίας των λαών, ενάντια στους κάθε λογής "βασανιστές" τους...
Του επίμονου Μίκη "...μέχρι η σπίθα να φουντώσει και να γίνει η καθαρτήρια φωτιά που θα μας σώσει".

Στο Θέατρο "REX", οργανώθηκε εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη και με θέμα -τί άλλο- το μνημόνιο που ταλαιπωρεί τη ζωή όλων των Ελλήνων, εδώ και ένα χρόνο.
Η ομιλία-φωτιά του Μίκη περιελάμβανε θέματα που κανείς, μέχρι σήμερα, δεν τόλμησε ανοιχτά να τα ακουμπήσει.
Εξαπέλυσε γενική επίθεση κατά της κυβέρνησης-τοποτηρητή ξένης εξάρτησης και ζήτησε να στηθεί πυραμίδα στο Σύνταγμα με τα ονόματα υπουργών και βουλευτών που ψήφισαν την αλλαγή στα εργασιακά.
"Πως τολμάτε να μας πάτε 80 χρόνια πίσω; (στην εποχή της δικτατορίας του Μεταξά!)", ύψωσε τη φωνή του με οργή...
Και στυλίτευσε το ρόλο του Κοινοβουλίου το οποίο ευθέως κατηγόρησε για κάλυψη παράνομων διαδικασιών με καταστροφικές συνέπειες για την χώρα και ζήτησε να υπάρξει ριζική στροφή στους εθνικούς προσανατολισμούς.
Μίλησε για την διχοτόμιση του Αιγαίου που προσπαθεί να επιβάλλει το ΝΑΤΟ και για την επικείμενη επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον που θα συνοδεύεται από το ευραϊκό λόμπυ.
"Το ΝΑΤΟ", είπε, "επιβάλλει να μοιραστούμε το Αιγαίο" και αποκάλυψε σχετικά τί συμβαίνει με το τρίγωνο Καστελόριζο-Κύπρο-Αγαίο και την Άγκυρα.
Και κάλεσε τους πολίτες να "αφήσετε την παθητική στάση και να διεκδικήσουμε τη χώρα μας". Τόνισε επίσης ότι "δεν είστε ένοικοι ή παρίες στη χώρα. Είστε τα αφεντικά" και παρέθεσε τις αρχές που κατά τη γνώμη του θα επιφέρουν "την αναγκαία ριζική στροφή στους εθνικούς προσανατολισμούς που θα εξασφαλίσουν με ισότιμους όρους την εθνική ανεξαρτησία και ασφάλεια, την οικονομική επιβίωση, την ανάπτυξη και την αυτοτέλεια"...

Όπως δήλωσε, ήταν "μια συγκέντρωση - απαρχή για μια προσπάθεια διεκδίκησης των δικαιωμάτων που μας καταπατούν, των αξιών που μας υφαρπάζουν, του επιπέδου ζωής που συνεχώς μας υποβαθμίζουν".
Και συνέχισε σε τόνο έντονο: "Παράξενη αυτή η χώρα. Για να γίνεις ελεύθερος πρέπει να θυσιάσεις τη ζωή σου". Για να χαρακτηρίσει, τέλος, τον αγώνα εναντίον του μνημονίου "απελευθερωτικό".

"Η μόνη λύση είναι η ανυπακοή" είπε, "ώστε να ακυρώνονται στην πράξη όλες οι αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές αποφάσεις" και ζήτησε ανάλυψη πρωτοβουλιών από όλους τους Έλληνες πολίτες ώστε να "στρίψουμε την πλάτη στους φανερούς και κρυφούς συνεργάτες των Αμερικανών"

O Mίκης, αυτός ο πληθωρικός, αμετανόητος οραματιστής.
Ο Μίκης. Της καρδιάς μας...

Η ομιλία του μουσικοσυνθέτη οργανώθηκε από την Κίνηση Πολιτών "Η Σπίθα" σε συνεργασία με σειρά επιστημονικών φορέων (Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ).

vloutis1@otenet.gr