Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Μάθημα ζωής...

Η επίμονη κυρία Ευρικόμη
Άφησε το σχολείο, μάνα στα 17, ανάπηρη στα 25, φοιτήτρια στα 44, δρέπει δάφνες επαγγελματικά.
Η συνάδελφος Πέλλη Γιακουμήαπό την εφημερίδα "τα Νέα" πήρε αυτή την συνέντευξη από την "Κυρία της Θέλησης και της επιμονής".
Ιδού το αποτέλεσμα...

"Όταν ανέλαβα να φροντίζω μόνη τα δύο μου παιδιά κατάλαβα γρήγορα ότι έπρεπε να αρχίσω μια δική μου δουλειά. Η αγορά εργασίας είναι δύσκολη για μια γυναίκα με πρόβλημα αναπηρίας και μεγάλη ανάγκη".
Φωτογραφία
▅Ευρικόμη Σάββα. Η 44χρονη είναι από τους ανθρώπους που καθημερινά αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να πετύχει κανείς, αρκεί να το πιστεύει και φυσικά να κοπιάσει γι΄ αυτό...
"Έτσι, ήδη από το 1994 έφτιαξα ένα από τα πρώτα διαδικτυακά καταστήματα εμπορίας παραδοσιακών προϊόντων από τη Λέσβο και τα γύρω νησιά».
Η 44χρονη Ευρικόμη Σάββα είναι από τους ανθρώπους που καθημερινά αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να πετύχει κανείς, αρκεί να το πιστεύει και φυσικά να κοπιάσει γι΄ αυτό. Έγινε μητέρα στα 17 της, έχασε το ένα χέρι της σε εργατικό ατύχημα σε ηλικία 25 ετών, όμως δεν άφησε την αναπηρία της και το βάρος των οικογενειακών ευθυνών να την κρατήσουν πίσω, στη ζωή και τα όνειρά της. Είναι ιδιοκτήτρια ενός πρωτοποριακού διαδικτυακού μαγαζιού εμπορίας παραδοσιακών προϊόντων και μόλις πέρυσι αποφοίτησε από το Εσπερινό Λύκειο Μυτιλήνης με βαθμό 19,6. Σύντομα θα είναι και φοιτήτρια.
Όταν μετά το διαζύγιό της ανέλαβε μόνη να φροντίζει τα δύο παιδιά της κατάλαβε ότι έπρεπε να κάνει μια δική της δουλειά. Είχε ήδη χάσει το δεξί της χέρι σε ατύχημα, όταν εργαζόταν σε επιχείρηση αλλαντικών. Έτσι άνοιξε αρχικά μια επιχείρηση ταχυμεταφορών, η οποία λειτουργεί ακόμη. Η αναζήτησή της όμως για κάτι καινούργιο και πρωτοποριακό την οδήγησε το 1994 στο στήσιμο που πρώτου διαδικτυακού καταστήματος εμπορίας παραδοσιακών τοπικών προϊόντων από τη Λέσβο και τα γύρω νησιά. Τότε οι επιχειρήσεις στο Διαδίκτυο ήταν ελάχιστες και άγνωστες στο καταναλωτικό κοινό. Όμως η Ευρικόμη Σάββα δεν δίστασε να το αναλάβει. «Σε κάθε τι καινούργιο υπάρχει ρίσκο» λέει. Στο μικρό μαγαζάκι της στο κέντρο της Μυτιλήνης μπορεί να βρει κανείς μεγάλη γκάμα τοπικών προϊόντων (ελιές, λάδι, τυρί, βότανα, είδη δώρων κ.ά.) που προμηθεύεται σε συνεργασία με γυναικείους συνεταιρισμούς και παραγωγούς του νησιού. Από το Διαδίκτυο, όμως, και μέσω της ιστοσελίδας του Αegean Shop μπορεί να προμηθεύει κάθε γωνιά της χώρας με τα προϊόντα του. Έχοντας πλέον τις δυο κόρες της- 23 και 27 ετών- δίπλα της, στις οποίες έχει παραχωρήσει τη λειτουργία του μαγαζιού, το Αegean Shop πάει πλέον πολύ καλά, καθώς έχει μεγάλο δίκτυο πελατών σε όλη την Ελλάδα.
Πέρα από την επιχειρηματική δραστηριότητα, μεγάλη αγάπη της ήταν πάντα η γνώση. Έτσι όταν σε ηλικία 38 ετών η Ευρικόμη αποφάσισε να συνεχίσει το σχολείο που είχε εγκαταλείψει μετά το Δημοτικό, τίποτα δεν μπορούσε να τη σταματήσει. Πήγε στο Εσπερινό Γυμνάσιο και το Λύκειο από όπου αποφοίτησε φέτος με γενικό βαθμό 19,6. «Η αγάπη μου για μόρφωση ήταν και είναι τόσο μεγάλη, που είχε ως αποτέλεσμα να αριστεύσω και στις τέσσερις τάξεις του Εσπερινού Λυκείου. Ήταν ένα όνειρο που κατάφερα να πραγματοποιήσω έστω και στα 44 χρόνια μου» ομολογεί.
«Έχουμε παιδί να σπουδάσουμε» λένε οι κόρες της
ΔΙΑΒΑΖΕ ατέλειωτες ώρες και αφιέρωνε σχεδόν καθημερινά το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου της για την προετοιμασία της για το σχολείο. «Ουσιαστικά, ξεκίνησα από το μηδέν. Όταν πηγαίνεις ξανά σχολείο στα 38 σου δεν θυμάσαι τίποτα. Γι΄ αυτό ήταν δύσκολα για μένα αλλά είχα αποφασίσει να πετύχω». Πήγαινε στο Εσπερινό Λύκειο από τις 5 το απόγευμα, δύο ώρες πριν από την καθορισμένη ώρα έναρξης των μαθημάτων, για να παρακολουθήσει πρόγραμμα πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Έκανε όμως και ιδιαίτερα φροντιστήρια προκειμένου να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των μαθημάτων Θεωρητικής Κατεύθυνσης που είχε επιλέξει.
Όπως προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις, λόγω της αναπηρίας της θα εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις, καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων.
Στόχος της είναι να γίνει δασκάλα με ειδικότητα στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει αφού και η ίδια βιώνει καθημερινά τα προβλήματά τους. Μία από τις πρώτες επιλογές της θα είναι το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Βόλου. Οι δύο κόρες της στηρίζουν απόλυτα τις επιλογές της μητέρας τους. «Έχουμε έξοδα τώρα, έχουμε παιδί να σπουδάσουμε» λένε χαριτολογώντας στη μητέρα τους.