Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Αυτό θα πει... μάθημα...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κυρίες και κύριοι, η Σούζαν Μπόιλ
Το "ασχημόπαπο" που έβαλε τα... γυαλιά σε όσους την κορόιδευαν με την απίστευτη φωνή της!

Ποιος γνώριζε τη Σούζαν Μπόιλ ως την προηγούμενη εβδομάδα, πλην του μπακάλη της και της κομμώτριας που φρεσκάριζε την κλασική βρετανική κόμη της στο Μπλάκμπερν της Σκωτίας, όπου ζει τα τελευταία 47 χρόνια; Δυστυχώς, κανένας.

Από τις 11 Απριλίου όμως, οπότε εμφανίστηκε στη γνωστή εκπομπή ταλέντων «Βritain΄s Got Τalent», περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επισκεφθεί το ΥouΤube για να τη δουν. Η αλήθεια είναι ότι όσον αφορά την εξωτερική εμφάνισή της, η φύση δεν προίκισε τη Σούζαν με τα ωραιότερα δώρα. Και επειδή ο εσωτερικός κόσμος του καθενός εξωτερικεύεται με τον καιρό, το τρομερό ταλέντο της έμελλε να αναδειχτεί μέσα από μια τηλεοπτική εκπομπή: κανένας δεν πίστευε αυτό που άκουγε το περασμένο Σάββατο κοιτάζοντας τη Σούζαν Μπόιλ.

Η ακρόαση για τον τρίτο κύκλο της δημοφιλούς εκπομπής έγινε στο Clyde Αuditorium της Γλασκώβης. Προτού επέλθει ο θρίαμβος είχαν προηγηθεί μια δειλή εμφάνιση και ένα μπερδεμένο βιογραφικό- ζει σε ένα σύμπλεγμα χωριών στη μέση της Σκωτίας. Οι απαντήσεις της δεν θα μπορούσαν παρά να προκαλέσουν τα ειρωνικά σχόλια του σταρ της εκπομπής Σάιμον Κάουελ , ο οποίος στο πρόσωπο της Σούζαν έβλεπε μια ακόμη από εκείνες τις γραφικές περιπτώσεις που το κοινό αντιμετωπίζει σαν «τρελούς του χωριού». Τα δεύτερα γέλια έπεσαν μόλις η Μπόιλ είπε ότι έχει σπουδάσει τραγούδι και τα πιο βροντερά όταν απάντησε πως το ίνδαλμά της είναι η Ελέιν Πέιτζ, η βρετανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια το όνομα της οποίας έχει ταυτιστεί με το μιούζικαλ, και στην οποία θα ήθελε μάλιστα να μοιάσει.

Οταν ρωτήθηκε τι θα τραγουδήσει, εκείνη απάντησε με πολύ σκέρτσο και άνεση «Το “Ι dreamed a dream”», ένα αρκετά δύσκολο τραγούδι από το μιούζικαλ «Οι άθλιοι». Τα κοντινά πλάνα τόσο του κοινού όσο και της κριτικής επιτροπής έδειχναν ότι όλοι ήταν προετοιμασμένοι για γέλια μέχρι δακρύων. Αμ δε! Οι πρώτες νότες που έβγαλε η αγγελική φωνή της Σούζαν Μπόιλ έριξαν τα σαγόνια κάθε παρευρισκομένου στο πάτωμα, για να ακολουθήσει ομοβροντία χειροκροτημάτων. Φυσικά, όλοι ψήφισαν θετικά και η Σούζαν θα συνεχίσει στα επόμενα στάδια της εκπομπής.

Τις επόμενες ημέρες η Μπόιλ εμφανίστηκε στην εκπομπή του Λάρι Κινγκ, ενώ είχε προγραμματιστεί μια εμφάνισή της στην άλλη γνωστή εκπομπή ταλέντων, το «Χ Factor», αλλά τελικώς δεν πήγε διότι πίστευε ότι οι διαγωνιζόμενοι επιλέγονται κυρίως λόγω της εξωτερικής εμφάνισής τους.
Η δυσπιστία της είναι εμφανής και όσον αφορά το «Βritain΄s got talent»: αν παρατηρήσει κανείς το βίντεο, μετά το τέλος του τραγουδιού φεύγει από τη σκηνή- με την επιτροπή να την προτρέπει να γυρίσει πίσω-, μη πιστεύοντας σε κάτι περισσότερο. Συνέχεια βεβαίως θα υπάρξει, αφού ήδη ο Σάιμον Κάουελ έκλεισε για αυτή συμβόλαιο στην εταιρεία του, Syco Μusic, θυγατρική της Sony-ΒΜG και το πρώτο άλμπουμ της αναμένεται να μοσχοπουληθεί.

Η Σούζαν Μπόιλ ζει με τη δεκάχρονη γάτα της, την Πεμπλς, στο πατρικό τεσσάρι σπίτι της, όπου φρόντιζε μόνη της τη μητέρα της ως το 2007, χρονιά θανάτου της σε ηλικία 91 ετών. Σήμερα η ίδια αποκαλύπτει στις συνεντεύξεις της ότι είχε αφοσιωθεί σε τέτοιο βαθμό στη μητέρα της ώστε είχε παραμελήσει τον εαυτό της, καθώς δεν είχε τον παραμικρό ελεύθερο χρόνο.

Oταν πέθανε, η Σούζαν έμεινε σπίτι για τέσσερις ημέρες χωρίς να απαντά στα τηλέφωνα, προσπαθώντας να συμφιλιωθεί με την ιδέα του θανάτου της. Λέει μάλιστα ότι ένας λόγος που πήγε στην εκπομπή ήταν ο θάνατος της μητέρας της, η οποία την προέτρεπε διαρκώς να συμμετάσχει σε ανάλογους διαγωνισμούς- αλλά εκείνη δεν έβρισκε τη δύναμη. Αυτό το διάστημα είναι άνεργη και διοχετεύει την ενέργεια και τον χρόνο της στην τοπική ρωμαιοκαθολική εκκλησία του Μπλάκμπερν. Δεν έχει παντρευτεί ποτέ, ενώ σε μια συνέντευξή της είπε ότι δεν έχει ανταλλάξει ποτέ φιλί με άνδρα- για να δηλώσει λίγο αργότερα ότι αστειευόταν...

Από τα μηνύματα που γράφουν στις διάφορες ιστοσελίδες αλλά και στο youtube οι χιλιάδες που έσπευσαν να τη δουν να τραγουδά το «Ι dreamed a dream» στη βρετανική εκπομπή γίνεται εμφανές ότι η Σούζαν Μπόιλ καλύπτει ένα κενό με την απροσδόκητη εμφάνισή της. Δεν είναι απλώς η άσημη Σκωτσέζα που γνώρισε τη γενική αποδοχή σε μια δύσκολη ηλικία. Είναι η «διαφορετική» που έκρυβε ένα τεράστιο ταλέντο, δίνοντας ένα μάθημα σε όσους θεωρούν τους εαυτούς τους τέλειους και «κανονικούς»- όπως ο Σάιμον Κάουελ.
Η Σούζαν Μπόιλ γεννήθηκε στο Μπλάκμπερν, κοντά στο Εδιμβούργο. Οι γονείς της ήταν μετανάστες από την Ιρλανδία. Από τα δέκα- τέσσερα αγόρια και έξι κορίτσια- παιδιά της οικογένειας (η ίδια ήταν η μικρότερη) μόνον έξι επιβίωσαν. Η μητέρα της τη γέννησε σε ηλικία 47 ετών. Σύμφωνα με τους «Sunday Τimes», κατά τη διάρκεια της ιδιαιτέρως δύσκολης γέννας η Σούζαν δεν οξυγονωνόταν αρκετά. Στη συνέχεια οι γιατροί διέγνωσαν δυσκολίες στη μάθηση, κάτι το οποίο οδήγησε με τη σειρά του στην καταδυνάστευσή της στο σχολείο από τα άλλα παιδιά, που τη φώναζαν «Susie simple» (χαζο-Σούζι). Αφησε το σχολείο έχοντας αποκτήσει λίγα εφόδια και δούλεψε για πρώτη φορά στη ζωή της ως εκπαιδευόμενη μαγείρισσα στην κουζίνα του πανεπιστημίου του West Lothian. Είχε έτσι την ευκαιρία να επισκέπτεται το θέατρο και να ακούει από κοντά τις επαγγελματίες τραγουδίστριες, ενώ παράλληλα έκανε και τις πρώτες εμφανίσεις σε τοπικά κέντρα διασκέδασης. Ο «Guardian» αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του ότι εκείνο το διάστημα παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Εδιμβούργου και πήρε μέρος σε παραστάσεις του Fringe Festival, που διοργανώνεται εκεί κάθε χρόνο. Εκανε μαθήματα τραγουδιού με έναν δάσκαλο ονόματιΦρεντ Νιλκαι το 1999 πραγματοποίησε τη μοναδική ως σήμερα ηχογράφησή της, μια διασκευή της γνωστής παλαιάς επιτυχίας «Cry me a river», για ένα CD που κυκλοφόρησε με αφορμή το νέο μιλένιουμ.