Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Ανοικτή επιστολή της Ελλης Στάη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Σας ζητώ να πάρετε θέση και να ανοίξουμε δημόσιο διάλογο για μείζονα θέματα Δημοκρατίας, όπως είναι η αχειραγώγητη Δημοσιογραφία"...

"Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ,

Αντιλαμβάνομαι απολύτως και γνωρίζω πολύ καλά την κρισιμότητα της ώρας αυτής, σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση που έχετε επωμιστεί για το μέλλον της χώρας μας.
Γνωρίζω όμως, επίσης πολύ καλά, την ευαισθησία σας σε θέματα δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών, στους οποίους κορυφαία θέση έχει η δημοσιογραφία. Και μάλιστα, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Γνωρίζω επίσης, ότι γνωρίζετε πολύ καλά, πως υπάρχουν πρόσωπα που υπηρετούν τη δημοσιογραφία με σωφροσύνη αλλά και τόλμη, ανυπότακτα προς κάθε εξουσία και πρόσωπα που την υπηρετούν με φανατισμό και δολιότητες. Πρόσωπα υποταγμένα σε κάθε εξουσία που συχνά είναι υπηρέτες πολλών αφεντάδων, με ό,τι αυτό σημαίνει…
Γνωρίζετε ότι ανήκω στην πρώτη κατηγορία, των ανεξάρτητων και ανυπότακτων προς κάθε εξουσία. Γνωρίζω επίσης ότι εσείς προσωπικά αντιλαμβάνεστε ότι μόνο τέτοια πρόσωπα πρέπει να υπηρετούν τους δημοκρατικούς θεσμούς και ειδικότερα την δημοσιογραφία.
Γνωρίζετε εσείς προσωπικά ότι η ανυπότακτη δημοσιογραφική λειτουργία δεν είναι α λα καρτ. Γίνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, αψηφά πρόσωπα και επικεντρώνεται σε στοιχεία και γεγονότα.
Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη μας υποχρέωση και η πρώτη μεγάλη μας ελευθερία. Η εκτίμηση και η οπτική από την οποία θα αναλύσει ο κάθε δημοσιογράφος τα στοιχεία και γεγονότα είναι η επόμενη μεγάλη μας υποχρέωση αλλά και κατάκτηση της δημοκρατίας μας: Η ελευθερία δηλαδή της γνώμης του καθενός και της ανταλλαγής των διαφορετικών απόψεων πάνω σε διασταυρωμένα στοιχεία και γεγονότα.
Αυτή η σύνθετη λειτουργία είναι που πρέπει να φτάνει αμακιγιάριστη στο σύνολο των πολιτών για να διαμορφώνει ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο την προσωπική του γνώμη και πεποίθηση σε όσα αφορούν την ζωή του και την συλλογική μας λειτουργία ως κοινωνία. Κυρίως σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, που περνάει τώρα η χώρα μας.
Εσείς ο ίδιος, γνωρίζετε προσωπικά, ότι αυτό το website το οποίο δημιούργησα μαζί με τους συνεργάτες μου, είναι αυτό που βασιζόμενο σε στοιχεία και διασταυρωμένες πληροφορίες δεν δίστασε να δημοσιεύσει και να κατονομάσει πράξεις ή γεγονότα που αποδομούσαν τη λειτουργία της δημοκρατίας. Όπως η αποκάλυψη (με δικές μου προσωπικές πληροφορίες τότε) της φίμωσης σας από την ΝΕΡΙΤ και της μη μετάδοσης της ομιλίας σας στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2014, αλλά και την προσπάθεια του τότε πρωθυπουργού και του επιτελείου του σε εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ να περάσει στα ψιλά το ζήτημα ως ασήμαντο.
Γνωρίζετε επίσης ότι τότε καταγγελθήκαμε από την κυβέρνηση της ΝΔ ως μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή γράψαμε την αλήθεια και χρησιμοποιήσαμε τις πηγές μας και τις πληροφορίες μας για αυτό. Γνωρίζετε επίσης ότι ήμουν προσωπικά για πολύ καιρό κατά το διάστημα της εργασίας μου στην ΕΡΤ μέχρι την ημέρα του μαύρου, στο κυβερνητικό στόχαστρο με προσωπικές ύβρεις και επιθέσεις γιατί δεν συμμορφωνόμουν προς τις τότε υποδείξεις. Το ίδιο εξακολουθώ να μην συμμορφώνομαι και τώρα προς τις υποδείξεις και τις απειλές από όπου κι αν προέρχονται: Όπως αυτών που μας κατηγορούν («Εφημερίδα των Συντακτών» με υποστηρικτικό non paper το βράδυ του Σαββάτου από το Μέγαρο Μαξίμου) ότι επειδή δημοσιεύσαμε στοιχεία - διασταυρωμένα και επίσημα - για την οικονομία της χώρας…, διαπράξαμε συνωμοσία κατά της κυβέρνησης σας, ως μονταζιέρα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και δεν ξέρω και ποιων άλλων δυνάμεων… Θα ήταν εύκολο να γελάσει κανείς με το αβάσιμο κι ανυπόστατο όλων αυτών, αν δεν βρισκόμαστε σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.
Για αυτό σας καλώ και σας ζητώ να πάρετε θέση για αυτού του τύπου τα ζητήματα και να ανοίξουμε δημόσιο διάλογο για μείζονα θέματα δημοκρατίας, όπως είναι η αχειραγώγητη Δημοσιογραφία. Η κρισιμότητα των περιστάσεων, που δοκιμάζουν την χώρα, κάνει ακόμα πιο επιτακτικό να ανοίξει αυτός ο διάλογος για να διασφαλίσουμε την ορθή πληροφόρηση των συμπολιτών μας.
Γνωρίζω ότι αυτό το θέλετε πρώτα εσείς, ως ανυπότακτος πολιτικός και μη συμμορφούμενος προς τις υποδείξεις.  

Με εκτίμηση
Έλλη Στάη"