Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011

CNN: "Ο Παπανδρέου να έχει έτοιμο ένα ελικόπτερο για να φύγει"

Ο συντάκτης του άρθρου βρίσκει πολλά κοινά σημεία με την "τραγωδία" της Αργεντινής που οδηγήθηκε στο ΔΝΤ και βγήκε ανεπανόρθωτα τραυματισμένη το 2001. Και επισημαίνει πως ίσως ο κύριος Παπανδρέου να έχει την "τύχη" του Αργεντινού προέδρου που φυγαδεύτηκε με ελικόπτερο από τη χώρα του...

Άλλο ένα δημοσίευμα που ντροπιάζει την Ελλάδα

"Ο Παπανδρέου πρέπει να βεβαιωθεί ότι θα υπάρχει ένα ελικόπτερο που θα τον περιμένει στην ταράτσα του Προεδρικού Μεγάρου για να τον σώσει από τους οργισμένους διαδηλωτές, όπως ο Αργεντινός πρόεδρος , Fernando De La Rue, το Δεκέμβριο του 2001".

Με αυτές τις λέξεις τελειώνει το άρθρο του "Η ελληνική τραγωδία θυμίζει Αργεντινή" , στην πρώτη σελίδα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNN, ο αρθρογράφος Hans-Joachim Voth, κάνοντας συσχετισμούς με τις ομοιότητες της "ελληνικής τραγωδίας", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "με την Αργεντινή του 2001".

Το CNN κάνει μία ιστορική αναδρομή αναφερόμενο στα γεγονότα από την ένταξη της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης και τα παραλληλίζει με την Αργεντινή και την ανεξέλιγκτη χρεοκοπία της.

"Είναι η Ελλάδα του 2011, αυτό που βλέπουμε; Όχι. Είναι η Αργεντινή του 2001", τονίζει ο συντάκτης του κειμένου. Και συνεχίζει: " Όπως στην Αργεντινή, η σύνδεση του νομίσματος με το δολάριο παρουσιάστηκε σαν ένα όνειρο, έτσι και στην Ελλάδα με το ευρώ. Μετά, φυσικά, το όνειρο τελείωσε και είδαμε όλοι την σκληρή πραγματικότητα. Την πτώχευση".

"Οι μαζικές διαδηλώσεις, η αύξηση της ανεργίας και τα συνεχή μέτρα λιτότητας είναι", λέει το CNN, "τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στην Ελλάδα του 2011 και της Αργεντινή του 2000".

Για να καταλήξει: "Ο Παπανδρέου να έχει έτοιμο ένα ελικόπτερο για να φύγει"...

Διάβασε περισσότερα... ΕΔΩ

Υπουργός προς Έλενα Παναρίτη: Κοίτα το μου.., την κάναμε και βουλευτή...

Το έλα να δεις" έγινε στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, με φράσεις που εκσφενδονίστηκαν σα "χημικά" στα πρόσωπα "αγανακτισμένων" βουλευτών που ζητούν άμεσα λύση σωτηρίας για την χώρα... Ένα τέτοιο "χημικό" φραστικό επεισόδιο έζησε και η Έλενα Παναρίτη από υπουργό...

Δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην πορεία καταστροφής της χώρας μου

"Πριν από δύο χρόνια ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση να προσφέρω τις δυνάμεις μου ως Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια αναγέννησης της χώρας μου. Δεν είμαι διατεθειμένη να ανεχθώ και να συνταχθώ με κανένα τρόπο σε οποιασδήποτε μορφής αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μου. Δεν πρόκειται να συναινέσω στη διενέργεια δημοψηφίσματος. Δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην πορεία καταστροφής της χώρας μου", έχει δηλώσει η κυρία Έλενα Παναρίτη, η οποία εμμένει στις αποφάσεις της.

Στις δραματικές ώρες που περνά η χώρα, μέσα στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ -ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους πριν από λίγο- ακούστηκαν απίστευτες φράσεις μεταξύ Βουλευτών οι οποίοι βρίσκονταν εκτός εαυτού...

Έτσι ακούστηκε και η φράση αυτή από υπουργό προς την κυρία Παναρίτη "κοίτα το μου.., την κάναμε και βουλευτή"...
Η κυρία Παναρίτη συντάσσεται ανοιχτά προς μια λήση σωτήρια για την έξοδο της Ελλάδας από την βαθυά κρίση...

Συνεχή δημοσιεύματα για τον Έλληνα πρωθυπουργό
Reuters για Παπανδρέου: Δύσκολα ανέβηκε, εύκολα πέφτει...

Για την απότομη πτώση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου έπειτα από την κίνηση-σοκ για δημοψήφισμα μιλάει σε ανταπόκρισή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Όπως τονίζεται, μόλις δύο χρόνια μετά την εκλογή του, ο κος Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται προ της αποχώρησής του από την πολιτική σκηνή της χώρας καθώς οι μόνες του επιλογές είναι είτε να παραιτηθεί, είτε να ζητήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Το Reuters στέκεται ιδιαίτερα στην πορεία του κου Παπανδρέου προς την εξουσία. Όπως τονίζει, "αυτή η πορεία δεν ήταν εύκολη, καθώς έπρεπε να αποδείξει πολλά πράγματα για να καταφέρει να κερδίσει την ηγεσία σε ένα κόμμα που πάντα νοσταλγούσε τον χαρισματικό πατέρα του Ανδρέα". Τονίζεται δε ότι του πήρε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις για να καταφέρει να κερδίσει τον Κώστα Καραμανλή.

Ο κος Γιώργος Παπανδρέου πάσχισε πολύ για να ξεφύγει από τη σκιά του πατέρα του, αναφέρεται και τονίζονται οι διαφορές των δύο αντρών. Ο πατέρας τολμηρός ακόμα και σε θέματα προσωπικής ζωής, ο γιος «ήρεμος, διακριτικός και βολικός για τις Βρυξέλλες». Το άρθρο αναφέρεται ακόμα και στη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο κ. Παπανδρέου στη χρήση της ελληνικής γλώσσας αλλά και στην αγάπη που τρέφει για το ποδήλατο, την άθληση και τις νέες τεχνολογίες".

ΔΙΑΜΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, Παπανδρέου: Κυβέρνηση Εθνικής ευθύνης για να σωθεί η χώρα.

Σκηνές απείρου κάλλους σημειώνονται, αυτή την ώρα στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, με δύο γυναίκες να σηκώνουν το "λάβαρος της επανάστασης" εν μέσω χειροκροτημάτων ζητώντας από τον Γιώργο Παπανδρέου να ανοίξει το δρόμο για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας...
ΑΝΝΑ
"Είναι σημαντικό να το συζητήσουμε (κυβέρηση εθνικής σωτηρίας) να ξέρουμε τι συζητάμε, που πάμε"...

"Αυτή η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θέλω να είμαι πολύ καθαρή γιατί αυτό συζητήθηκε και στο υπουργικό συμβούλιο και είναι πάρα πολύ σημαντικό να το ξέρουμε, να το βάλουμε στη διαδικασία συζήτησης σήμερα γιατί είναι πιο διαφορετική στιγμή από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Είναι λοιπον σημαντικό να το συζητήσουμε να ξέρουμε τι συζητάμε, που πάμε", είπε η υπουργός Παιδείας, κυρία Άννα Διαμαντόπούλου, με το τέλος της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ και πριν πάρει το λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος για να εξηγήσει τα 10 βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, μέχρι ο λαός να οδηγηθεί στις κάλπες...

Ο Γιώργος Παπανδρέου την διέκοψε για να ανέβει στο βήμα ο αντιπρόεδρος κι εκείνη έφυγε από την αίθουσα της Βουλής.

ΒΑΣΩ
"Είστε εκτός τόπου και χρόνου, κύριε πρόεδρε"...

"Είμαστε εκτός τόπου και χρόνου. Είναι θλιβερή η χθεσινή εικόνα. Περίμενα ότι θα σταθείτε και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Φαίνεται ότι έχουμε άγνοια τι γίνεται στην ελληνική κοινωνία. Είχα προτείνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όμως είναι τελείως διαφορετική η δική σας θέση. Business as usual. Βάζετε τη χώρα και την παράταξη σε περιπέτειες. Περίμενα την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου. Λυπάμαι», τόνισε και συνέχισε λέγοντας:
"Περίμενα την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου και αύριο ο κύριος Παπούλιας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Λυπάμαι για την παράταξη, λυπάμαι για τη χώρα", είπε η κυρία Παπανδρέου που έμοιαζε σαν ταύρος εν υαλοπωλείο.

Τους "κεραυνούς" της Β. Παπανδρέου, πολλοί από τους βουλευτές τους περίμεναν, αλλά πίστευαν πως δεν θα αντιδρούσε μέσα στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, λόγω των πολύ σοβαρών καταστάσεων που πλήττουν την χώρα.

"Και εμείς για εσένα", ακούστηκε να σχολιάζει βουλευτής που και αυτός ξαφνιάστηκε με την τοποθέτησή της, ενώ άλλοι τη χειροκροτούσαν.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι το κείμενο στήριξης του Γιώργου Παπανδρέου το οποίο διακίνησαν η Ροδούλα Ζήση και ο Γρηγόρης Νιώτης έχουν υπογράψει δεκάδες βουλευτές. Κυβερνητικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό στους 100!

Έτσι, εξηγείται και η εικόνα διχασμού που παρατηρείται την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, με φωνές και έντονες αντεγκλίσεις.

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ, ο πρωθυπουργός μεταβατικής περιόδου

Το ρεζιλίκι συνεχίζεται. Η Ελλαδα διασύρεται και ο Έλληνας παρακολουθεί τις εξελίξεις, περιμένοντας ποιός θα συνεχίσει την "καταδίκη" του με τα χαράτσια και τις μειώσεις σε μισθό και σύνταξη... Παρακολουθεί τους επικοινωνιακούς αριβισμούς και μένει άλαλος με ένα ακόμη "ψέμα" του Γιώργου Παπανδρέου "χρειάστηκε να απειλήσουμε με δημοψήφισμα για να δεχτεί ο Σαμαράς κυβέρνηση εθνικής ενότητας", ενω το BBC "ράβει" κουστουμάκι πρωθυπουργού για τον Λουκά Παπαδήμο.

Ο Γ. Παπανδρέου επιμένει... πρωθυπουργός!
Δ
εν παραιτείται από πρωθυπουργός και θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μετά τις 5 το απόγευμα θα μιλήσει στην Ολομέλεια...

Πριν λίγα λεπτά, το ΒΒC, μετέδωσε πως πρωθυπουργός της μεταβατικής περιόδου θα είναι ο κύριος Λουκάς Παπαδήμος.

Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου φέρεται ότι έχουν συμφωνήσει στο πρόσωπο που θα ηγηθεί της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Πρόκειται για τον Λουκά Παπαδήμο, πρώην διευθυντή της Τράπεζας της Ελλάδας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι προεδρικοί της κόμματος αντιδρούν έντονα και η Ευρώπη ετοιμάζεται να ζήσει χωρίς την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση... Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και η χώρα μοιάζει "καράβι σε Βιβλική θύελλα"...

Σύμφωνα με άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν παραιτείται από πρωθυπουργός και θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Ο όρος που έχει θέσει, όπως έγραψε νωρίτερα το INSIDER, είναι ότι "η νέα κυβέρνηση δεν θα ασχοληθεί μόνο με την επανδιαπραγμάτευση του μνημονίου, αλλά θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και θα συγκρουστεί με τα συμφέροντα".

Δεν θα είναι δηλαδή κυβέρνηση μερικών μηνών, αλλά θα αναλάβει με μακροπρόθεσμους στόχους.

Ποιος είναι ο Λουκάς Παπαδήμος

Ο Λουκάς Παπαδήμος, γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1947 στην Αθήνα. Υπήρξε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Από το 2006 είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Σπούδασε φυσική στο ΜΙΤ, παίρνοντας το πτυχίο του το 1970.

Το 1972 τελείωσε το μεταπτυχιακό του στην ηλεκτρολογία-μηχανολογία και το 1977 πήρε το διδακτορικό του στα οικονομικά.

Ξεκίνησε ως βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και ως Ανώτερος Οικονομολόγος στην Federal Reserve Bank της Βοστώνης το 1980. Ήρθε στην Τράπεζα της Ελλάδος το 1985, έγινε αντιπρόεδρος το 1993 και Διοικητής το 1994. Θεωρείται ότι βοήθησε σημαντικά στην πορεία της Ελλάδος προς την ΟΝΕ, καταπολεμώντας τον πληθωρισμό, αξιοποιώντας την αυτονομία που κέρδισε σιγά σιγά η Τράπεζα της Ελλάδος από την κυβέρνηση. Στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Από το 2002 εως το 2010 διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που εδρεύει στη Φρανκφούρτη. Το 2006 εξελέγη Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Από το 2010 είναι άμισθος σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

"Τίτλοι τέλους" για Παπανδρέου(;) Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας με Σημίτη;


Οι εξελίξεις στη χώρα έχουν μορφή χιονοστιβάδας. Όλοι πια μιλούν για μεταβατική περίοδο τριών μηνών μέχρι να πάμε σε εθνικές εκλογές. Άρχισαν να ακούγονται ονόματα στη θέση του Οικουμενικού πρωθυπουργού, μεταξύ άλλων, του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Πάει περίπατο το ...δημοψήφισμα
Δεν αντέχει άλλη προσβολή ο Ελληνικός λαός που παρακουληθεί το "θέατρο παραλόγου" και κάνει το σταυρό του μη τον βρουν κι άλλα δεινά του κόσμου, ελείψει ΗΓΕΤΩΝ που θα μπορούσαν να τον βγάλουν από το αδιέξοδο που τον έχουν φέρει οι "επικίνδυνες" μικροπολιτές των προηγούμενων χρόνων...

Πληροφορίες λένε πως αυτή είναι και "θέληση" της Καγκελάριου, Α. Μέρκελ... Ο κος Κ. Σημίτης στο τιμόνιο της Οικουμενικής...
Πολοι μιλούν για ...Ευάγγελο Βενιζέλο, ακόμη και για Λουκά Παπαδήμο...
Το θέμα είναι τί θα "πει" και η Αντιπολίτευση, κυρίως ο Αντώνης Σαμαράς...

Το στιγμιότυπο που ταπεινώνει τον Έλληνα. Οι δικοί μας ακούνε τις προσταγές των ετέρων "μας", σιωπηλοί.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται προς υλοποίηση το σενάριο παραίτησης του κου Παπανδρέου που θα το ανακοινώσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κο Κάρολο Παπούλια.
Όλοι, σχέδόν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του κυβερνώντος κόμματος ζητούν, ως λυτρωτική πράξη, την απομάκρυνση του πρωθυπουργού, για να ανοίξει ο δρόμος για την 6η δόση, αλλά και για την ψήφιση της δανειακής σύμβασης.

Το τραγικό της ιστορίας παραμένει το γεγονός προσβολής της χώρας και των πολιτών της, η "τσαμπουκαλίδικη" απαίτηση των Μέρκελ - Σαρκοζί στο ποιό θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και βεβαίως η "ηγεμονική" απαίτη το ερώτημα να είναι "Ευρώ ή Δραχμή";

Κανείς από όλους που βγαίνουν στα μικρόφωνα των ΜΜΕ δεν κάνει λόγο για αυτή την προσβολή...

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ώρες για τον Παπανδρέου. Ευρώ ή δραχμή, το δημοψήφισμα...


Χαλασμός Κυρίου σε όλα τα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.
Για γαλλογερμανικό τελεσίγραφο προς την Ελλάδα κάνει λόγο ο ξένος Τύπος μετά την έκτακτη συνάντηση που είχαν στις Κάννες ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου.
Μετά την συνάντηση των τριών στις Κάννες, είχαμε ξαφνική δήλωση σε επιστολή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η ώρα ήταν 4.45 σήμερα το πρωί.

Μέρκελ - Σρκοζί
"η διάσωση του ευρώ είναι σημαντικότερη απ’ ότι η διάσωση της Ελλάδας"
Απειλούν ανοιχτά για την 6η δόση. Άφησε να κάνουν κουμάντο ξένοι ηγέτες και να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά πράγματα της χώρας και να ταπεινώνουν, με τον πιο αισχρό τρόπο το φιλότιμο του Έλληνα.

Οι εξελίξεις είναι ραδαίες.
Τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης στέκονται στη δήλωση των δύο ξένων ηγετών ότι το δημοψήφισμα πρέπει να αφορά την παραμονή ή όχι της Αθήνας στην Ευρωζώνη και πως μέχρι τότε παγώνει η οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα.

Η εφημερίδα Guardian, γράφει: "Μέρκελ και Σαρκοζί ξεκαθάρισαν ότι για αυτούς η διάσωση του ευρώ είναι σημαντικότερη απ’ ότι η διάσωση της Ελλάδας. Οι δύο ηγέτες παραχώρησαν έκτακτη συνέντευξη Τύπου αργά τη νύχτα μετά τις «σκληρές και δύσκολες συνομιλίες» που, όπως οι ίδιοι ανέφεραν, είχαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της συνόδου της G20".

Financial Times: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση παγώνει τη βοήθεια των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Γαλλία και Γερμανία απαιτούν ξεκάθαρη απάντηση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη".

New York Times: "Αδύναμες οικονομίες, αδύναμοι ηγέτες. Η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.
κατανοούμε τους λόγους που οδήγησαν τον Γ. Παπανδρέου να ζητήσει δημοψήφισμα. Όσο παρακινδυνευμένο κι αν είναι το εγχείρημα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε ότι χρειάζεται την εντολή των πολιτών για να προχωρήσει στις δύσκολες μεταρρυθμίσεις και στα επαχθή μέτρα λιτότητας που είναι το τίμημα το οποίο πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να στρέψουν την προσοχή τους περισσότερο προς την αγωνία που νιώθουν οι απλοί άνθρωποι στην Ελλάδα και λιγότερο προς την αγωνία των ευκατάστατων Ευρωπαίων τραπεζιτών, σημειώνει η εφημερίδα, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να επαναδιαπραγματευτούν το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος τονίζει: "Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και άλλοι, που σπεύδουν να κατηγορήσουν τους Έλληνες πολίτες για το ξήλωμα του πακέτου βοήθειας, θα πρέπει να αναλάβουν πλήρως τις δικές τους ευθύνες για την κρίση και τελικά να τη διορθώσουν".

Ο τίτλος στο άρθρο της Liberation είναι: "Η Αθήνα αντιμέτωπη με την κριτική επιτροπή των Καννών".
Η εφημερίδα τονίζει ότι Μέρκελ και Σαρκοζί κάλεσαν την Ελλάδα να αποδεχθεί το πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε πρόσφατα, ειδάλλως το τίμημα θα είναι βαρύ.

"Ελλάδα: Δημοψήφισμα για την Ευρωζώνη", γράφει ο Monde, επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν την εκταμίευση των 8 δις μέχρι να εγκριθεί η συμφωνία των Βρυξελλών.

BBC. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παγώνουν την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος". Σύμφωνα με το BBC υπάρχει ο φόβος ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν κατά της συμφωνίας των Βρυξελλών, κάτι που κατά πολλούς βάζει σε κίνδυνο τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης. "Οι ανησυχίες για μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία έχουν αυξηθεί", δηλώνει στο δίκτυο ο Ντόναλντ Χάνα τού Fortress Investment Group.

Το θέμα της Ελλάδας απασχολεί και το CNN, το οποίο σε ένα από τα άρθρα που αφορούν τη χώρα μας διερωτάται εάν η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να επιβιώσει. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, και πως η πρώτη δοκιμασία είναι την Παρασκευή με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέδωσε την ανακοίνωση μόλις επέστρεψε στην Αθήνα από τις Κάννες στις 4.45 σήμερα το πρωί. Στην ανακοίνωση επισημαίνει:

"Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η χώρα πρέπει να νιώσει ασφαλής και σταθερή κι αυτό είναι η πρώτη προϋπόθεση για να είναι πράγματι ασφαλής και σταθερή. Οι ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα διασφαλισμένες ως αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Αυτό προέκυψε καθαρά χθες το βράδυ από τη συζήτηση στις Κάννες.

Αυτό που προέχει, χωρίς καμία περίσπαση ή καθυστέρηση, είναι να εκταμιευτεί η έκτη δόση, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup της 26ης Οκτωβρίου, μετά από δέκα ώρες μάχης.

Το επόμενο βήμα είναι η ενεργοποίηση, πριν το τέλος του έτους, του νέου προγράμματος στήριξης που δίνει στην Ελλάδα επιπλέον 130 δισ. ευρώ και οδηγεί σε μείωση του δημόσιου χρέους μας κατά περίπου 100 δισ. Η ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών είναι εθνικό πρόταγμα.

Βγήκα από το νοσοκομείο και πήγα στις Κάννες γιατί θεωρώ ότι αυτό ήταν εθνικό καθήκον. Έχοντας την άμεση εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη και διεθνώς, οφείλώ να πω στον ελληνικό λαό την πλήρη και απλή αλήθεια:

Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τη χώρα, πρέπει υπό συνθήκες εθνικής ενότητας και πολιτικής σοβαρότητας και συναίνεσης, να εφαρμόσουμε χωρίς καθυστέρηση την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Τώρα, το ταχύτερο δυνατό.

Προς την κατεύθυνση αυτή δεν αρκούν όμως οι κινήσεις της Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Όλα όσα γίνονται και λέγονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αφορούν εξίσου και την αντιπολίτευση, ιδίως την αξιωματική, που είναι αποδέκτης των ίδιων ισχυρών μηνυμάτων από τις Κάννες και η στάση της οποίας, εάν ήταν θετική, θα λειτουργούσε ως εγγύηση για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, ενώ όταν είναι αρνητική θίγει καίρια την αξιοπιστία αυτή με σοβαρό κόστος για τον Έλληνα πολίτη.

Το ζήτημα δεν είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί στο εσωτερικό της χώρας και το μέλλον προσώπων και κομμάτων, αλλά η σωτηρία και η ανόρθωση της χώρας μέσα από τη μόνη εφικτή διαδικασία που περιλαμβάνεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου".