Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

Το Λονδίνο δηλώνει έτοιμο για την Έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων...
 Paralympic Games, London 2012
Του Κώστα Βλουτή
επιμέλεια: Άρης Δήμου
Φωτο: P.G. L.
ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΤΟΥΣ 
ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 
 Το Λονδίνο έχει βάλει, για δεύτερη φορά, τα καλά του.
Κι έχει ένα λόγο παραπάνω να το κάνει αφού "οι Παραολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στη χώρα τους".
Εδώ οι Λονδρέζοι υπόσχονται ένα υπερθέαμα για την Τελετή Έναρξης τής πιο όμορφης αθλητικής ιστορίας του κόσμου, που δικαίως θεωρείται δεύτερο παγκόσμιο γεγονός, μετά τους Ολυμπιακούς.
Πάνω από 100 χρόνια υπάρχει ο αθλητισμός για ανθρώπους με αναπηρία, αλλά μόλις μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο διαδόθηκε ευρέως...
Στην Τελετή 'Εναρξης θα δοθεί όλο το βάρος σε ένα και μοναδικό τύπο που πίστεψε πολύ στο αθλητικό πνεύμα για τους αναπήρους.
Ο γερμανός νευρολόγος,  Ludwig Guttmann (αριστερά στη φωτογραφία), το 1944 άνοιξε ένα κέντρο για τραυματίες νοτιαίου μυελού, στο Stoke Mandeville Hospital. Aυτός ο γιατρός, λοιπόν, μετέτρεψε την φροντίδα των στρατιωτών από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε αθλητικό πρόγραμμα αποκατάστασής τους. Ενεθάρρυνε ασθενείς να κάτσουν σε αναπηρική καρέκλα και να παίξουν πόλο και μπάσκετ μεταξύ τους!!!
Την ημέρα της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, το 1948, ο Δρ Ludwig Guttmann πραγματοποίησε τον πρώτο αγώνα τοξοβολίας για αθλητές με  αναπηρική καρέκλα, που ήταν η αρχή αθλητικών αγώνων με αναπήρους του Stoke Mandeville.
Μετά την επιτυχία της πρώτης φοράς,  οι Αγώνες άρχισαν να διεξάγονται σε ετήσια βάση και το 1952 όταν και οι Ολλανδοί θέλησαν να συμμετέχουν, πολύ σύντομα αυτοί οι Αγώνες μετατράπηκαν σε Διεθνείς Αγώνες Stoke Mandeville.
Στη Ρώμη το 1960, με του Ολυμπιακούς Αγώνες, τη θέση τους κερδίζουν και οι Α' Παραολυμπιακοί Αγώνες, βασιζόμενοι πάντα από τον γερμανό γιατρό. Ονομάστηκαν δε Παραολυμπιακοί διότι διεξάγονται παράλληλα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες!
Στους Α΄ Παραολυμπιακούς Αγώνες συμμετείχαν 400 αθλητές από 23 χώρες. Από τότε και μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν, διεξάγονταν κάθε τέσσερα χρόνια, 10 μέρες μετά την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, όχι απαραίτητα στην ίδια πόλη.
Αυτό άρχισε να συμβαίνει από τους Αγώνες της Σεούλ το 1988, όπου Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξηχθησαν στην ίδια πόλη.

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου θα δούμε 4.280 αθλητές να αγωνίζονται και 503 χρυσά μετάλλια να τους περιμένουν ως ανταμοιβή των προσπαθειών τους, κατά την διάρκεια των 11 ημερών που θα διαρκέσουν.
Το Λονδίνο για να γιορτάσει την ιστορία του Stoke Mandeville Hospital και του εμπνευστή του Ludwig Guttmann, που αργότερα του απονεμήθει ο τίτλος του sir για τους αγώνες του, η Φλόγα των Παραολυμπιακών Αγώνων δημιουργήθηκε σήμερα στο Νοσοκομείο...
Το θέαμα ήταν άκρως συγκινητικό...
Η ταυτότητα της λαμπαδηδρομίας ξεκίνησε την προηγούμενη Τετάρτη με τέσσερις Εθνικές Φλόγες από Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία, που ονομάστηκαν "Εθνικά Σπίτια". Αυτές οι Φλόγες θα ενώσουν στο Στάδιο και θα δημιουργήσουν την Παραολυμπιακή Φλόγα που θα σημάνει και την Έναρξη των Αγώνων!
Το κοινό εκλήθει να ανάψει ένα "φανάρι" για να ανοίξει το δρόμο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, σε μία από τις πολλές εκδηλώσεις σε όλη τη Βρετανία για την υποστήριξη των Λαμπαδηδρόμων κατά τη διάρκεια της Λαμπαδηδρομίας, 24 ώρες από την Stoke Mandeville στο Λονδίνο.
Επίσης, συγκινητικό ήταν η συμμετοχή ατόμων με αναπηρία και προσκόπων που ανέβηκαν στα ψηλότερα σημεία Εθνικών Σπιτιών, όπως τα έχουν ονομάσει: Scafell Pike (Αγγλία), Snowdon / Yr Wyddfa (Ουαλία), Μπεν Νέβις (Σκωτία) και Slieve Donard (Βόρεια Ιρλανδία). 
Οι συνοδοί των αναπήρων, χρησιμοποίησαν την παραδοσιακή τεχνική από πυριτόλιθο όπου με την τριβή δημιούργησαν σπινθήρες για να ανάψει κάθε φλόγα. 

Οι φλόγες στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε φανάρια ανθρακωρύχου και μεταφέρθηκαν στις πρωτεύουσες... Από τις 24 ως τις 27 Αύγουστου και σε κάθε πρωτεύουσα, η Εθνική Φλόγα έγινε το επίκεντρο για μια ημέρα στις Παραολυμπιακές γιορτές. Την Παρασκευή, 24 Αυγούστου - Trafalgar Square. Το Σάββατο, 25 Αυγούστου - Stormont, Μπέλφαστ... Την Κυριακή 26 Αυγούστου - Mound, Εδιμβούργο και τη Δευτέρα, 27 Αυγούστου - Δημαρχείο, Κάρντιφ.

Λίγες ώρες απομένουν έως την επίσημη έναρξη των 14ων Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου και οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές της δεύτερης μεγαλύτερης αθλητικής εκδήλωσης του πλανήτη για το 2012, ο Λόρδος Σεμπάστιαν Κόου, ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Λονδίνο 2012», αλλά και ο Σερ Φίλιπ Κρέιβεν, ως πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, όπου έδωσαν στοιχεία σχετικά με τη διοργάνωση.
"Η πόλη μυρίζει ενθουσιασμό.
Τα πάντα κινούνται στους ρυθμούς των 14ων Παραολυμπιακών Αγώνων.
Ρυθμίζουμε κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες, όμως είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουν σπουδαίοι αγώνες. Το μαρτυρούν άλλωστε και τα νούμερα, αφού μέσα σε σχεδόν 24 ώρες "εξαφανίστηκαν" περισσότερα από 50.000 εισιτήρια, ενώ οι αγώνες συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον περισσότερων αθλητών και χωρών από κάθε άλλη φορά. Αυτό έχει προκαλέσει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία έχουν φτάσει ήδη σε αριθμό ρεκόρ όσον αφορά Παραολυμπιακούς Αγώνες" είπε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Λονδίνο 2012»...
Το Λονδίνο δηλώνει έτοιμο για να δει ολόκληρος ο πλανήτης την 'Εναρξη των πιο όμορφων Αθλητικών Αγώνων που προκαλούν ρίγη συγκίνησης στο ανθρώπινο γένος!

  Claire Lomas
A piper heralds the lighting of the cauldron
H Claire Lomas ανάβει το βωμό, στην πλατεία Τραφάλγκαρ. H Claire έπαθε ατύχημα, το 2007, που την άφησε παράλυτη από το στήθος και κάτω. Έχει γίνει εμπνευστής για τους άλλους σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις όπου μαζεύει χρήματα με  κοινοφελές σκοπό, συμπεριλαμβανομένου και αυτόν της διεξαγωγής του Μαραθωνίου στους Αγώνες... 
  Rosie Smith
A piper heralds the lighting of the cauldron
Η Rosie Smith, στο Εδιμβούργο ανάβει την Εθνική Φλόγα με το στόμα, χρησιμοποιώντας μια πίπα που την διευκολύνει στο άναμά της.
   AΠΟ ΤΟ "ΦΕΣΤΙΒΑΛ" ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
The Northern Irish National Flame is carried to the evening's Flame Festival

 Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ 
Με έπαρση της ελληνικής σημαίας ολοκληρώθηκε η τελετή καλωσορίσματος της ελληνικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
Η θεατρική νεολαία Λονδίνου "έντυσε" θεατρικά, χορευτικά και μελωδικά όλη την τελετή με την οποία "σφραγίζεται" η είσοδος των αποστολών στο Παραολυμπιακό Χωριό.

ΑΡΕΣΡΕΙ:
 Vaios Konstadinidis likes this.
 Δημήτρης Τζιράκης, Δεσποινα Πετρακη Μπαλαμπακη and 29 others like this.
 Christine Fotopoulou, Γιώργος Αναλυτης Αστρολογος, Eftichia Diamantis and 14 others like this.
Γιώργος Κατσώρας likes this.