Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Απαγορεύουν τον σταυρό στα σχολεία...


<span class=

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ιταλίας αντέδρασε στη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την απαγόρευση του σταυρού στις σχολικές αίθουσες. Μετά τις πρώτες οξύτατες αντιδράσεις της Ιταλίδας υπουργού Παιδείας και του Βατικανού, τα πολιτικά κόμματα της χώρας εξέφρασαν χθες την οργή τους, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και στην Ισπανία.

Απόφαση

«Η απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου έχει προκαλέσει ένα μικρό θαύμα: έχει δημιουργήσει ένα είδος εθνικής ενότητας για την υπεράσπιση του συμβόλου του χριστιανισμού», παρατηρεί ο Μάσιμο Φράνκο, αρθρογράφος της Corriere della Serra.

Η Stampa υπογράμμισε στο χθεσινό φύλλο της ότι «αν μια θρησκεία είναι δυνατή, τότε δεν έχει ανάγκη μιας ειδικής προστασίας», όπως ζητούν εκπρόσωποι της ιταλικής Δεξιάς που προτείνουν να εισαχθούν οι θρησκευτικές ρίζες της Ιταλίας στο Σύνταγμα της χώρας.

Διχασμένη εμφανίζεται για το ζήτημα η Ισπανία, με οργανώσεις ιδιωτικών σχολείων να καταδικάζουν την απόφαση του Στρασβούργου, ενώ υπέρ του ΕΔΑΔ εμφανίστηκε η Ισπανική Ενωση Λαϊκών που ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση να αποσύρει τα θρησκευτικά σύμβολα από τα δημόσια κτίρια.

Η ιστορία... Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Ιταλία για την παρουσία του σταυρού ως θρησκευτικού συμβόλου στις σχολικές αίθουσες, γεγονός που κρίθηκε ότι είναι ενάντια στο δικαίωμα των γονιών να ανατρέφουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους και στο δικαίωμα των παιδιών στην ελευθερία θρησκεύματος.

Η ενάγουσα είναι η Σόλιε Λάουτσι, μια Ιταλίδα που μένει στο Αμπανο Τέρμε. Τα παιδιά της, Ντατάικο και Σάμι Αλμπερτίν, ηλικίας 11 και 13 ετών αντίστοιχα, πήγαιναν τη σχολική χρονιά 2001-2002 στο δημόσιο σχολείο του Αμπανο Τέρμε, σε όλες τις τάξεις του οποίου υπήρχε κρεμασμένος σταυρός.

Η Λάουτσι έκρινε ότι η ύπαρξη σταυρού ήταν αντίθετη με το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους και του σχολείου. Επικαλέστηκε μάλιστα και μία δικαστική απόφαση που είχε κρίνει την ύπαρξη σταυρού στα εκλογικά κέντρα αντίθετη προς το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους.

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η ύπαρξη σταυρού στις τάξεις είναι λογική, καθώς ο σταυρός δεν είναι μόνο θρησκευτικό σύμβολο, αλλά επίσης, καθότι "σημαία" της μοναδικής εκκλησίας που αναφέρεται στο ιταλικό Σύνταγμα, σύμβολο του ίδιου του ιταλικού κράτους.

Οι δικαστές στο Στρασβούργο, όμως, έκριναν ότι ο σταυρός μπορεί εύκολα να ερμηνευθεί από τους μαθητές όλων των ηλικιών ως θρησκευτικό σύμβολο, σύμβολο που μπορεί να ενοχλήσει μαθητές άλλων θρησκευμάτων ή άθεους. Επιδίκασε μάλιστα το ποσό των 5.000 ευρώ στην ενάγουσα για ηθική βλάβη.

Η ψηφοφορία μας για τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ.
Σε λίγες ώρες ολοκληρώνεται η ψηφοφορία μας για τον επόμενο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραιτήθηκε της διεκδίκησης , κυριολεκτικά στη στροφή λίγο πριν κοπεί το νήμα στο τέρμα, για την "ενότητα του κόμματος", όπως ο ίδιος δήλωσε... Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όλα δείχνουν Ντόρα και Αντώνη, με προβάδισμα της κυρίας στηνπροεδρεία.
Η Ντόρα δηλώνει: “Όλη μου η πορεία ήταν ένας συνεχής αγώνας στην πρώτη γραμμή της παράταξης”...

Αντώνης Σαμαράς: Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται, ούτε παραγράφεται, αλλά δεν λησμονιέται ούτε σε δέκα ούτε σε εκατόν δέκα χρόνια”...

Κοντός ψαλμός!...

Υπομονή, έρχεται Σαββατοκύριακο...