Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009

Απαγορεύουν τον σταυρό στα σχολεία...


<span class=

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ιταλίας αντέδρασε στη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την απαγόρευση του σταυρού στις σχολικές αίθουσες. Μετά τις πρώτες οξύτατες αντιδράσεις της Ιταλίδας υπουργού Παιδείας και του Βατικανού, τα πολιτικά κόμματα της χώρας εξέφρασαν χθες την οργή τους, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και στην Ισπανία.

Απόφαση

«Η απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου έχει προκαλέσει ένα μικρό θαύμα: έχει δημιουργήσει ένα είδος εθνικής ενότητας για την υπεράσπιση του συμβόλου του χριστιανισμού», παρατηρεί ο Μάσιμο Φράνκο, αρθρογράφος της Corriere della Serra.

Η Stampa υπογράμμισε στο χθεσινό φύλλο της ότι «αν μια θρησκεία είναι δυνατή, τότε δεν έχει ανάγκη μιας ειδικής προστασίας», όπως ζητούν εκπρόσωποι της ιταλικής Δεξιάς που προτείνουν να εισαχθούν οι θρησκευτικές ρίζες της Ιταλίας στο Σύνταγμα της χώρας.

Διχασμένη εμφανίζεται για το ζήτημα η Ισπανία, με οργανώσεις ιδιωτικών σχολείων να καταδικάζουν την απόφαση του Στρασβούργου, ενώ υπέρ του ΕΔΑΔ εμφανίστηκε η Ισπανική Ενωση Λαϊκών που ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση να αποσύρει τα θρησκευτικά σύμβολα από τα δημόσια κτίρια.

Η ιστορία... Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Ιταλία για την παρουσία του σταυρού ως θρησκευτικού συμβόλου στις σχολικές αίθουσες, γεγονός που κρίθηκε ότι είναι ενάντια στο δικαίωμα των γονιών να ανατρέφουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους και στο δικαίωμα των παιδιών στην ελευθερία θρησκεύματος.

Η ενάγουσα είναι η Σόλιε Λάουτσι, μια Ιταλίδα που μένει στο Αμπανο Τέρμε. Τα παιδιά της, Ντατάικο και Σάμι Αλμπερτίν, ηλικίας 11 και 13 ετών αντίστοιχα, πήγαιναν τη σχολική χρονιά 2001-2002 στο δημόσιο σχολείο του Αμπανο Τέρμε, σε όλες τις τάξεις του οποίου υπήρχε κρεμασμένος σταυρός.

Η Λάουτσι έκρινε ότι η ύπαρξη σταυρού ήταν αντίθετη με το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους και του σχολείου. Επικαλέστηκε μάλιστα και μία δικαστική απόφαση που είχε κρίνει την ύπαρξη σταυρού στα εκλογικά κέντρα αντίθετη προς το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους.

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η ύπαρξη σταυρού στις τάξεις είναι λογική, καθώς ο σταυρός δεν είναι μόνο θρησκευτικό σύμβολο, αλλά επίσης, καθότι "σημαία" της μοναδικής εκκλησίας που αναφέρεται στο ιταλικό Σύνταγμα, σύμβολο του ίδιου του ιταλικού κράτους.

Οι δικαστές στο Στρασβούργο, όμως, έκριναν ότι ο σταυρός μπορεί εύκολα να ερμηνευθεί από τους μαθητές όλων των ηλικιών ως θρησκευτικό σύμβολο, σύμβολο που μπορεί να ενοχλήσει μαθητές άλλων θρησκευμάτων ή άθεους. Επιδίκασε μάλιστα το ποσό των 5.000 ευρώ στην ενάγουσα για ηθική βλάβη.

Η ψηφοφορία μας για τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ.
Σε λίγες ώρες ολοκληρώνεται η ψηφοφορία μας για τον επόμενο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραιτήθηκε της διεκδίκησης , κυριολεκτικά στη στροφή λίγο πριν κοπεί το νήμα στο τέρμα, για την "ενότητα του κόμματος", όπως ο ίδιος δήλωσε... Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όλα δείχνουν Ντόρα και Αντώνη, με προβάδισμα της κυρίας στηνπροεδρεία.
Η Ντόρα δηλώνει: “Όλη μου η πορεία ήταν ένας συνεχής αγώνας στην πρώτη γραμμή της παράταξης”...

Αντώνης Σαμαράς: Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται, ούτε παραγράφεται, αλλά δεν λησμονιέται ούτε σε δέκα ούτε σε εκατόν δέκα χρόνια”...

Κοντός ψαλμός!...

Υπομονή, έρχεται Σαββατοκύριακο...

14 σχόλια:

thumbelina είπε...

Μου φαίνεται παράδοξη μια τέτοια απαγόρευση στα σχολεία, ίσως επειδή σα χριστιανή βρίσκω απόλυτα φυσιολογική την ύπαρξη του σταυρού γύρω μου χωρίς αυτή να με ενοχλεί, μπορώ όμως να καταλάβω και το δικαίωμα κάποιων συνανθρώπων μου να μη πιστεύουν ότι και εγώ και να ενοχλούνται. Αν και θεωρώ ότι όποιος πιστεύει ειλικρινά δεν επηρεάζεται τόσο εύκολα...
Ειλικρινά είναι δύσκολη μια ξεκάθαρη τοποθέτηση, τα όρια ανάμεσα στη προσβολή ενός χριστιανικού συμβόλου και του δικαιώματος στην ελευθερία θρησκεύματος είναι δυσδιάκριτα
Καλό βράδυ:)
πολλά είπα έ?

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ thumbelina

Tαυτίζομαι με την άποψή σου, φίλη μου.

Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν ούτε καν σκέψη δεν περνούσε για απαγόρευση του σταυρού στα σχολεία.

Η... "πολύ-πολιτισμικότητα" έφερε κι αυτό...

Τα Θρυσκευτικά ως δευτερεύον μάθημα μπορούσε να σου κάνει ζημιά, αν σε ένα πρώτευον ήσουν κάτω από τη βάση και να μείνεις στην ίδια τάξη...

Συνεπώς, τα πράγματα άλλαξαν.

Οπότε, ...Πανιαγιά μου βόηθα...

Είπες αυτά που έπρεπε και σε ευχαριστώ πολύ.

Να είσαι καλά.

Σταλαγματιά είπε...

Σε μια χώρα που θεωρείται κατά κύριο λόγο Χριστιανική τότε θεωρώ αναπόσπαστο δικαίωμα των κατοίκων να έχουν το σύμβολο της θρησκείας τους στα σχολεία.
Ελπίζω να μην φτάσει και σε μας αυτό .

Καλο βράδυ Κώστα μου

nikos είπε...

Καλημέρα φίλε Κώστα.....
Πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο θα ακούσουμε, αλλά είναι κατά την προσωπική μου άποψη όλα "σχεδιασμένα"....
Καλή σου μέρα φίλε Κώστα!!!!!!

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Σταλαγματιά

Πολύ φοβάμαι, κοπέλα μου, πως είναι τα... προεόρτια μιας κατάστασης που θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων κι εδώ...

Γιατί, αργά ή γρήγορα, το βλέπω να απασχολεί κι εμάς...

΄Αλλωστε, έχει θορυβήσει πολλούς και όχι άδικα...

'Ολοι έχουν δικαίωμα στην όποια πίστη και οι Χριστιανοί στο "σταυρό" τους.

Να έχεις ένα υπέροχο Σ/Κ.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ nikos

{...είναι κατά την προσωπική μου άποψη όλα "σχεδιασμένα"...}

Eίσαι σε καλό δρόμο, Νικόλα μου.

ΜΟΝΟ αυτό σου λέω.

Καλομελέτα κι έρχεται...

Να περάσεις τέλεια το Σ/Κ.

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Επιτρέψτε μου κι εμένα μια διαφορετική άποψη: φυσικά έχουν όλοι δικαίωμα στην πίστη. Αλλά απ' όσα ξέρω (και σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Ιησού) η πίστη είναι προσωπικό, εσωτερικό θέμα. Από τη στιγμή που σε έναν δημόσιο χώρο (σχολείο, δικαστήριο κτλ.) υπάρχουν και άνθρωποι με άλλα πιστεύω, νομίζω ότι η αφαίρεση των θρησκευτικών συμβόλων είναι σωστή κίνηση. Όσο για τα συνομωσιολογικά, με συγχωρείτε αλλά θα τα δεχτώ μόνο όταν θα υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις...

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

Μιχάλης Τσαντίλας

Μιχάλη μου και βέβαια σου "επιτρέπω" να έχεις "μια διαφορετική άποψη"...

Ο χώρος αυτός υπάρχει για να ακούγονται ΟΛΕΣ οι απόψεις, με απόλυτο σεβασμό.

Όπως ίσως έχεις αντιληφθεί, στο άρθρο δεν τοποθετούμε την κρίση του γράφοντος...
Απλά, μεταφέραμε την είδηση.

Στα σχόλια, ανοίγουμε τον διάλογο για να εκφραστούμε.


Να περάσεις όμορφα το Σ/Κ σου...

iLiAs είπε...

η θρησκεια είναι προσωπικό θέμα του καθενός..δεν θεωρώ σωστό να "επιβάλλουμε" μια θρησκεία, πόσο μάλλον σε μικρά παιδιά από άλλες χώρες.

..καλό σαβ/κο κ.Βλουτη :)

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ iLiAs

Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα Ηλία μου.

Πάνος είπε...

Καλημέρα φίλε Κώστα

Μου φαίνεται πως όλα αυτά είναι κατευθυνόμενα από πλευράς της εξουσίας.... Πιστεύω δε ότι έρχονται και χειρότερα.... και αρνούμαι κατηγορηματικά να τα ερμηνεύσω φοβούμενος τον αρνητικό σχολιασμό...

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Πάνος

Χμμμ, Πάνο μου...

Αυτό μας έλειπε, να μη μπορούμε δημοκρατικά να πουμε αυτό που σκεφτόμαστε...

Σε καταλαβαίνω απόλυτα.

Να έχεις μια υπέροχη (ηλιόλουστη) Κυριακή.

efhbos είπε...

Δεν γινετε αυτο!
Ο σταυρος ειναι εθνικο συμβολο!
Προκαλουν τους νεους με αυτα...
Ενα ακομα αιτημα για καταληψη!

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ efhbos

Κάποτε, όπως έχω ξαναγράψει, με το δευτερεύον μάθημα των Θρησκευτικών και με ένα πρωτεύον έμενες στην ίδια τάξη.

Πόσα όνειρα παιδιών χάθηκαν;

Η πολυπολιτισμικότητα τέχνας κατεργάζεται.

Κι από την άλλη, είναι δικαίωμα το καθενός να πιστεύει όπου θέλει...

Άντε βγάλε άκρη.

Πάντως, αν συμβεί -σύντομα- κι εδώ τέτοια ιστορία περίμενε αντιδράσεις...

Να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα.