Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

Tο εμβόλιο για τη Νέα Γρίπη.

Υπό δοκιμή κι όμως το βάζουμε...

Μια νέα αποκάληψη φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ηλεκτρονική εφημερίδα του Νίκου Ευαγγελάτου σχετικά με το εμβόλιο της νέας γρίπης. Δύο άτομα την ημέρα πεθαίνουν, ενώ πολλά σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Ο κόσμος, μπερδεμένος, δεν ξέρει τί να κάνει. Από τα, μέχρι στιγμής, στοιχεία βλέπουμε πως γύρω στα 400.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί, ενώ οι υπέυθυνοι πορσπαθούν να μας καθησυχάσουν για τις παρενέργεις που προκαλεί το φάρμακο κατά της γρίπης.

Παρενέργειες επί τω… έργω φαίνεται ότι ανακαλύπτουν οι δημόσιες αρχές, 20 μέρες μετά την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού.

Η αρχική σύγχυση όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά εντείνεται όσο περνούν οι μέρες όπως φαίνεται και από τα δυο έγγραφα φωτιά του ΕΟΦ και του Υπουργείου Υγείας. Το τελευταίο μάλιστα με την ένδειξη «Εξαιρετικά Επείγον»!

Σε κινούμενη άμμο κινούνται τα...δεδομένα ασφαλείας του νέου εμβολίου, τα οποία δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Είναι εντυπωσιακό μάλιστα ότι ο ΕΟΦ…πετάει το μπαλάκι στους επαγγελματίες υγείας με έγγραφό του στις 05/11/09 προκειμένου να βρίσκονται εκείνοι σε εγρήγορση. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι: «νέα δεδομένα ασφαλείας και αποτελεσματικότητας μπορεί να προκύψουν με την ευρεία χρήση των εμβολίων που πιθανόν να οδηγήσουν σε τροποποίηση των πληροφοριακών τους στοιχείων».

Ο ΕΟΦ πετάει το μπαλάκι στους επαγγελματίες υγείας:
«ειδοποιήστε μας αν δείτε παρενέργειες»Τις επιφυλάξεις του για την ασφάλεια του εμβολίου διατηρεί ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κώστας Λουράντος ο οποίος μάλιστα τονίζει ότι «…είναι η πρώτη φορά που δίνονται τόσο συχνά, τόσες πολλές οδηγίες για ένα εμβόλιο. Οι ίδιοι που το συστήνουν έχουν τις επιφυλάξεις τους, πώς να μην έχει λοιπόν ο υπόλοιπος κόσμος»;

Με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον», το Υπουργείο Υγείας πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 30/11/09…ανακάλυψε – παρά το έντονο κλίμα διχογνωμίας που κυριαρχεί εδώ και καιρό - τις πρώτες παρενέργειες του εμβολίου! Είκοσι ημέρες, λοιπόν, μετά την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού και ενώ αυτός βρίσκεται σε εξέλιξη με δεκάδες χιλιάδες κόσμου να σπεύδουν καθημερινά να…θωρακιστούν από τον ιό Η1Ν1, το υπουργείο με επίσημο έγγραφο τους σε υπουργεία, νομαρχιακές αυτοδιοίκησης και νοσοκομεία στέλνει οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι πρώτες παρενέργειες: με έλεγχο ζωτικών σημείων, με χορήγηση οξυγόνου και αδρεναλίνης, ενώ σε περίπτωση που κλινική εικόνα ασθενούς δεν βελτιώνεται, άμεση διασωλήνωση και μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο!

Το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί:
Σε πιθανή παρενέργεια του φαρμάκου, διασωληνώστε τον ασθενή!


«Είναι λογικό» σημειώνει ο κύριος Λουράντος «…από τη στιγμή που για πρώτη φορά τίθεται σε εφαρμογή μαζικός εμβολιασμός χωρίς να έχει προηγηθεί έρευνα σε βάθος χρόνου».

Εσύ τί γνώμη έχεις;