Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ: Ο ηγέτης των φτωχών!... *Η Βενεζουέλα αποχαιρέτησε τον "κομαντάντε" της!

 
Ζητείται νέος "Ούγκο Τσάβες" να αγαπήσει το λαό της! 

Βαρύ το πένθος στην Βενεζουέλα. 
Ένας ολόκληρος λαός κλαίει τον ηγέτη του, τη στιγμή που κάποιοι άλλοι "τρίβουν" τα χέρια τους με την απώλεια του ανδρός...
Κλαίνε τον Ούγκο Τσάβες που πέθανε την Τρίτη, από ανακοπή, ύστερα από ταλαιπωρία 5 χρόνων με τον καρκίνο.
Υποσχέθηκε αναδιανομή της γης, προγράμματα στέγασης, μόρφωσης, περίθαλψης και παιδείας για τους φτωχούς κι αυτοί τον λάτρεψαν.
ΟΧΙ, όμως, οι Αμερικανοί πρόεδροι που έγινε, γι αυτούς, το κόκκινο πανί...
Φήμες θέλουν να τον έχουν "ξεκάνει" με τον καρκίνο.
Γιατί, λένε, δεν έπαιξε το παιχνίδι των εξωτερικών συμφερόντων, αλλά προτίμησε να αγκαλιάσει το λαό του.

Επί προεδρίας Τσάβες, η Βενεζουέλα απομακρύνθηκε από τις ΗΠΑ, ενώ ήρθε κοντά με την Κίνα, τη Ρωσία και την Κούβα των αδελφών Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο. Στην πορεία η Βενεζουέλα κατάφερε να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στη Λατινική Αμερική, κυρίως λόγω των τεράστιων εξαγωγών της σε πετρέλαιο και της έντονης αντι-ιμπεριαλιστικής κι αντιαμερικανικής ρητορικής του Τσάβες.
Γυναίκες, άνδρες και μικρά παιδιά, κλαίνε πάνω από το φέρετρό του και η απόγνωση είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Υπόσχονται πως δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ.
"Το σώμα του ταριχεύθηκε όπως του Χο Τσι Μινχ, όπως του Λένιν, του Μάο και άλλων μεγάλων επαναστατών του αιώνα'', ακριβώς όπως είχε προαναγγείλει ο Μαντούρο που ανέφερε επίσης ότι η σορός μετά την κηδεία, θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκυνημα, για τουλάχιστον επτά ημέρες...

Ο Μαδούρο, 50 ετών, ο οποίος ήταν ο αντιπρόεδρος του Ούγκο Τσάβες, θα ηγηθεί της χώρας του έως τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα οργανωθούν μέσα σε έναν μήνα, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Όποιος όμως κι αν είναι ο διάδοχος του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας, το σίγουρο είναι πως, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα ''Guardian'', θα έχει να αντιμετωπίσει τέσσερις μεγάλες προκλήσεις, τέσσερα ακανθώδη ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, που του άφησε παρακαταθήκη ο 58χρονος ηγέτης, δηλαδή την εγκληματικότητα, τον πληθωρισμό, τη διοίκηση και τις διεθνείς σχέσεις. 


Το ''τελευταίο αντίο'' τους είπαν 55 αρχηγοί κρατών, με την παρουσία τους στην κηδεία.
Από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής οι πρόεδροι του Μεξικού Ενρίκε Πένα Νιέτο, της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, της Χιλής Σεμπάστιαν Πινιέρα, του Περού Ολάντα Χουμάλα, της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα, του Παναμά Ρικάρντο Μαρτινέλι, του Ελ Σαλβαδόρ Μαουρίτσιο Φούνες και της Γουατεμάλας Ότο Πέρες.
Από την Καραϊβική ο πρόεδρος της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί και της Δομινικανής Δημοκρατίας, Ντανίλο Μεντίνα. 
Η άφιξη του Φιντέλ Κάστρο, του πνευματικού πατέρα του Τσάβες, φαινόταν από πριν απίθανη λόγω της κατάστασης της υγείας του που τον ανάγκασε να περιορίσει τις δραστηριότητές του. Κανείς αρχηγός κράτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανακοίνωσε την παρουσία του. Έτσι κι έγινε..
 
Η Γαλλία έστειλε έναν από τους λεγόμενους ''μικρούς'' υπουργούς και η Ισπανία τον πρίγκιπα Φελίπε, διάδοχο του θρόνου. Η Ρωσία και η Κίνα, στενοί οικονομικοί σύμμαχοι της Βενεζουέλας επί Τσάβες, έστειλαν μεγάλες αντιπροσωπείες.  
Περίπου δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Βενεζουέλας, φορώντας τις κόκκινες μπλούζες του
O Μαχμούντ Αχμαντινεντζάντ χαιρετά το πλήθος που θρηνεί. Έφτασε στον χώρο της τελετής περίπου στις 17.00 - ώρα Ελλάδος
O Μαχμούντ Αχμαντινεντζάντ χαιρετά το πλήθος που θρηνεί. Έφτασε στον χώρο της τελετής περίπου στις 17.00 - ώρα Ελλάδος
Σοσιαλιστικού Κόμματος, έφτασαν μέχρι τη Στρατιωτική Ακαδημία του Καράκας προκειμένου να παραστούν στην κηδεία. Πολίτες, σε δηλώσεις τους στην κρατική τηλεόραση της χώρας, τόνισαν πως για αυτούς ο ηγέτης τους δεν πέθανε και δεν θα πεθάνει ποτέ. 
Θα ζει στις καρδιές τους για πάντα. 
Πολλοί από το πλήθος μάλιστα, πέρασαν όλη τη νύχτα στην τεράστια πλατεία μπροστά από το κτήριο της Ακαδημίας και κοιμήθηκαν πρόχειρα πάνω σε χαρτόνια κι εφημερίδες. Σήμερα  είχαν σχηματιστεί από τα ξημερώματα μακριές ουρές στην είσοδο του κτηρίου, καθώς πολλοί ήθελαν να απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό στον Ούγκο Τσάβες, η σορός του οποίου εκτίθετο μέχρι και πριν από λίγο σε λαϊκό προσκύνημα σε ένα ανοικτό φέρετρο.

Στη Βενεζουέλα ο Αλέξης Τσίπρας

Στη Βενεζουέλα βρίσκεται και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να παρευρεθεί στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες.



Τον κύριο Τσίπρα υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της χώρας, Νίκολα Μαδούρο, ο οποίος τον συνόδευσε έως τη σορό του Τσάβες. 
Συναντήθηκε, επίσης, με την μητέρα και την κόρη του εκλιπόντος.

Σε ένα μήνα η Βενεζουέλα θα πρέπει να εκλέξει τον νέο της πρόεδρο. 
Ζητείται νέος "Ούγκο Τσάβες" να αγαπήσει το λαό της! 

* Το άρθρος θα το βρεις κι εδώ
AΡΕΣΕΙ:
* Βασιλικη Σκουμπουρη, Dionisis Apostolopoulos A, Alexandros Apergis and 19 others like this.