Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Πώς με πονά του Γιώργου η ζεϊμπεκιά... Η τελευταία...

Ζεμπέκικο στη Σάμο το 2001(φωτογρ. αρχείου)

Ζεμπέκικο στη Σάμο το 2001(φωτογρ. αρχείου)

ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΕΛΙΓΜΟΣ ΜΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Η τελευταία ζεμπεκιά του Γιώργου

Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου έκανε μια επικίνδυνη πολιτική κίνηση. Θυσίασε ένα μέρος της εξουσίας του με αντάλλαγμα την επίτευξη πλεονεκτικότερης πολιτικής θέσης. Επί του παρόντος, τουλάχιστον, του βγαίνει εν μέρει, γιατί επιβίωσε πολιτικά, αλλά βρίσκεται ταυτόχρονα σε μια ιδιότυπη σχέση «συγκατοίκησης» με τον κυριότερο αντίπαλό του μέσα στο κόμμα, έχοντας ουσιαστικά περάσει σε μια μορφή διαρχίας.

Στις διαπιστώσεις αυτές συγκλίνουν στις εκτιμήσεις τους για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών οι αμερικανικές υπηρεσίες στην Ουάσιγκτον, όπου η Ελλάδα για πρώτη φορά βρίσκεται ψηλά στο ραντάρ του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), το οποίο σε καθημερινή βάση με το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν και συντονίζουν τις ελληνικές εξελίξεις, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παραμένει στο ρόλο του θεατή.

Παράλληλα διαπιστώνεται πως ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι «δεμένος στον τοίχο» από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι είναι αγανακτισμένοι με τη στάση του και δεν φέρονται διατεθειμένοι να του επιτρέψουν να πάρει ανάσα έως ότου φέρει σε πέρας τα υπεσχημένα.

«Κατώτερος»

Από τις σχετικές συνομιλίες της «Ε» με πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους προκύπτει για άλλη μια φορά πως στις εκτιμήσεις τους οι Αμερικανοί συμπεραίνουν ότι ο κ. Παπανδρέου απέτυχε και απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Αλλά, κάτω από τις παρούσες συγκυρίες που, εν τέλει, αγγίζουν και τους ίδιους σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο του αρχικά προβλεπόμενου (ενδεικτική ήταν και η δήλωση Γκρίνσπαν πως η «σχεδόν βέβαιη» ελληνική πτώχευση θα οδηγήσει σε αμερικανική ύφεση, όπως και τα τελευταία στοιχεία της BIS για τη μεγαλύτερη έκθεση των αμερικανικών τραπεζών στον ελληνικό κίνδυνο) στην Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένοι να παράσχουν υπό προϋποθέσεις χείρα βοηθείας.

Επιβεβαιώνουν, δε, εκείνο που εξέφραζαν με το σκεπτικισμό τους προ εβδομάδος -υπό τη μορφή αποριών-ότι οι πολιτικοί ελιγμοί- θεατρινισμοί Παπανδρέου εκείνου του διημέρου και οι υποτιθέμενες προθέσεις του για παραίτηση δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα «επινόημα» («ruse») για να ξεφύγει από το πολιτικό αδιέξοδο. («Ε» 17/6/11)

Υπό το φως όλων αυτών, έχει ενδιαφέρον το 15ήμερο και πλέον που προηγήθηκε της... «απειλής σε παραίτηση» του Ελληνα πρωθυπουργού και εγκύρως πιστεύεται πως ουδεμία τέτοια πρόθεση υπήρχε εκ μέρους του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται ν' ακολούθησε μια δοκιμασμένη συνταγή Αμερικανών συμβούλων του, οι οποίοι προφανώς τον έπεισαν πως η λύση είναι μία: διαφυγή προς τα εμπρός μέσα από τη δραματοποίηση της κατάστασης με τη δημιουργία τεχνητής κρίσης, για να μπορέσει, έτσι, να επανακτήσει τον έλεγχο των πολιτικών κινήσεων.

Το «προμελετημένο» των κινήσεων Παπανδρέου συμμερίζεται και η έγκριτη εταιρεία πολιτικών αναλύσεων Στράτφορ.

Οπως παρατηρείται από την εταιρεία με τις πλείστες διασυνδέσεις στην Ουάσιγκτον, η παραίτηση Παπανδρέου «ήταν απλώς μια μανούβρα για να παραπλανήσει ("outflank") την αντιπολίτευση και για να προβάλει στον ελληνικό λαό ότι στην πραγματικότητα ουδείς εκτός από τον ίδιο επιθυμεί να κυβερνήσει τη δύσκολη αυτή εποχή».

Εχοντας απολέσει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης τους στις ικανότητές του να φέρει σε πέρας το έργο του, οι Αμερικανοί, εν χορώ με τους Ευρωπαίους, είχαν προτείνει στον πρωθυπουργό να διαλύσει το κυβερνητικό του σχήμα και να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών, για την απαρέγκλιτη και άνευ πολιτικών σκοπιμοτήτων εφαρμογή του Μνημονίου.

Υπό την σκιάν των υποδείξεων, έπρεπε «Ολοι οι Ανθρωποι του Προέδρου» να εξηγήσουν εγκαίρως και επαρκώς στο NSC και στο υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες κινήσεις Παπανδρέου και να τα καθησυχάσουν για τα όσα αναμενόταν να ακολουθήσουν -ούτως ώστε, να μην εκπλαγούν δυσάρεστα από τη «στροφή στο κόμμα» με τον ανασχηματισμό, αλλά να το δουν σαν μια επιχείρηση «μαντρώματος» των κομματικών του αντιπάλων.

Λογικά, όλα αυτά τα πήγαιν'-έλα σημαίνουν, ωστόσο, πως οι Αμερικανοί πρέπει να 'ταν ενήμεροι για το νέο ρόλο του εσωτερικού αντιπάλου του πρωθυπουργού για να κοπάσει η αναταραχή και να επέλθει κομματική ηρεμία, και λέγεται ότι απέδωσαν στον διακαή πόθο του κ. Βενιζέλου για εξουσία την εκ μέρους του αποδοχή της «πρόκλησης» που του παρουσίασε ο πρωθυπουργός- ως μοναδικής και τελευταίας ευκαιρίας για το πολιτικό του μέλλον.

Περαιτέρω, είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ενώ στην Αθήνα επικρατούσε το απόγευμα της Πέμπτης μια αβεβαιότητα για τις εξελίξεις και μια συγκεχυμένη εικόνα περί της φύσεως του ανασχηματισμού, οι πηγές τής «Ε» μιλούσαν ήδη για τέχνασμα Παπανδρέου και ο Λευκός Οίκος με εντυπωσιακή ταχύτητα είχε έτοιμη απάντηση για τους δημοσιογράφους, που έδειχνε προκαταβολική γνώση των εξελίξεων και υπενθύμιζε, απλώς, στον πρωθυπουργό να αποφύγει τα παραπατήματα και να συνεχίσει στο έργο των μεταρρυθμίσεων («Ε» 17/5/11).

Στήριγμα Τάλμποτ

Εν τω μεταξύ, πίσω από τον κ. Παπανδρέου έριχνε ταυτόχρονα όλο το βάρος και εγκυρότητά του το Ιδρυμα Brookings. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Στρόουμπ Τάλμποτ, που είναι σε συχνή επαφή με τον Ελληνα πρωθυπουργό, έκρινε προφανώς ότι σ' αυτή τη συγκυρία χρειάζονταν τα έγκριτα διαπιστευτήρια του Ιδρύματος του φιλελεύθερου κατεστημένου στην Ουάσιγκτον για να πειστεί η επίσημη κυβέρνηση περί των ειλικρινών προσπαθειών και προθέσεων του Ελληνα πρωθυπουργού.

Προς τούτο ο διατελέσας αναπληρωτής ΥΠΕΞ επί εποχής Κλίντον κ. Τάλμποτ έστειλε εύσχημα στην Αθήνα, την περασμένη βδομάδα, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος Γουίλιαμ Ανθολις (πρώην του NSC και του Στέιτ επί Τάλμποτ), από όπου αυτός, με άρθρα του στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος για τις εκεί εξελίξεις, έκανε την εκπληκτική διαπίστωση σε τελείως αβανταδόρικο στιλ, πως «η πολιτική επιβίωση Ομπάμα συνδέεται με την απόδοση Παπανδρέου», δίνοντας έτσι έμφαση στις συνέπειες από τη «μετάδοση της νόσου» του ελληνικού προβλήματος και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι άνθρωποι του μηχανισμού Παπανδρέου είναι προφανές ότι πήραν οδηγίες για να κάνουν οτιδήποτε μπορούσαν για να τον σώσουν», είπε στην «Ε» Αμερικανός παράγων που βρήκε πολλές ομοιότητες με εμπειρίες του παρελθόντος που ο ίδιος είχε υπ' όψιν του. «Αλλά δεν είμαι βέβαιος από πού ξεκίνησε όλη αυτή η δραστηριότητα, από το φόβο μετάδοσης της ελληνικής νόσου ή, μήπως, ορισμένοι εξ απορρήτων σύμβουλοί του μετέβησαν στην Ουάσιγκτον και δραματοποίησαν τα πράγματα;».

«Σίγουρα το Brookings συνέβαλε σ' αυτό», κατά τον ίδιο.

Τώρα είναι αβέβαιο αν ο κ. Παπανδρέου θα 'ναι σε θέση να ανεβάσει ξανά την ίδια παράσταση.

Ηταν ένα μονόπρακτο μιας εκτέλεσης...

ΕΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑΣ, ΑΠΟ ΤΟ "ΒΡΟΜΙΚΟ 2011"


Kι όμως, είναι ΟΛΟΙ στη θέση τους...

Δείτε τις εικόνες ντροπής που ανήρτησαν χρήστες του Διαδικτύου στην ιστοσελίδα του Fb, της ραδιοφωνικής εκπομπής «Sabotage» της zougla.gr, με πρωταγωνιστές άνδρες των δυνάμεων καταστολής.




















"Σκότωσαν" τον κόσμο, τον αιματοκύλησαν και ΚΑΝΕΙΣ δεν απολογήθηκε, σε μια χώρα που θέλει να λέγεται ακόμη "δημοκρατική".
Κανείς δεν είδε τον... "φονιά" που "κρύφτηκε" στα στενά της ανανδρεία τους... Τα διακοσμητικά παντελόνια θα φορεθούν πολύ φέτος...
Και να φανταστείς πως, λίγες μέρες πριν, έκαναν πορεία διαμαρτυρίας και ένωσαν υπέρ των Αγανακτισμένων...
"Σαλεύει" ο νους σε μια εποχή που ζητάει τη ...λύτρωσή της στο... Δαφνί!

Και διάβασε τώρα το... κουφό...

Την εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. υιοθετεί και επισήμως το πόρισμα του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με το βίντεο που δείχνει δύο «διαδηλωτές» με τους λοστούς να υποθάλπονται από τα ΜΑΤ στη Βουλή, την περασμένη Τρίτη, αναφέρει η enet.gr.


Σύμφωνα με το πόρισμα της αστυνομικής έρευνας - εξπρές, που διενήργησε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής για το περιστατικό, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποδέχεται και υιοθετεί την εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. κατά την οποία οι "λοστοφόροι" είναι εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ που απεγκλωβίστηκαν από τα ΜΑΤ.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρει:

". Τα άτομα τα οποία εμφανίζονται στο βίντεο με πολιτική περιβολή είναι ιδιώτες, εργαζόμενοι της Ε.ΘΕ.Λ., οι οποίοι την Τρίτη το μεσημέρι (28-06-2011) συμμετείχαν σε πορεία στην πλατεία Συντάγματος και εγκλωβίστηκαν, επί δίωρο περίπου, εντός στοάς επί της οδού Όθωνος, μετά από επίθεση και βιαιοπραγίες, που δέχθηκαν από μεγάλο αριθμό αγνώστων.

· Ιδιώτες που αντελήφθησαν το περιστατικό αλλά και οι ίδιοι ενημέρωσαν τηλεφωνικά το Κέντρο της Άμεσης Δράσης. Διμοιρία της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, με εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, μετέβη στο σημείο και αφού τους απεγκλώβισε τους οδήγησε με ασφάλεια στο δεξί φυλάκιο της Βουλής (Όθωνος).

· Στο σημείο παρέμειναν επί είκοσι λεπτά περίπου και μετά αποχώρησαν.".

Η έρευνα που ολοκληρώθηκε με πρωτοφανή ταχύτητα, παρόμοια δεν έχει απαντηθεί σε άλλες περιπτώσεις αφήνει αναπάντητα αρκετά ερωτήματα, καθώς στο βίντεο δεν φαίνεται να μεταφέρονται οι "εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ" στη Βουλή συνοδεία αστυνομικών, αλλά είναι προφανές ότι προχωρούν ανεξάρτητη, την ίδια ώρα που προσάγεται βιαίως διαδηλωτής από το ΜΑΤ και οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές ζητούν την απελευθέρωσή του.

Όπως έγινε γνώστο από το υπουργείο το σχετικό προανακριτικό υλικό που συλλέχθηκε υποβλήθηκε σήμερα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΟΗΕ: Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα


Ευθεία επίθεση στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και στο δεύτερο πακέτο λιτότητας κάνει η Ύπατη Αρμοστεία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα!

Ακούει κανείς;
Η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητά σεβασμό στην ανθρώπινη αξία

Σύμφωνα με την παρέμβαση-έκπληξη των ειδικών του Οργανισμού η εφαρμογή του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας για την επίλυση του χρέους της χώρας πιθανόν να έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων: «Η εφαρμογή του δεύτερου πακέτου λιτότητας και δομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο συμπεριλαμβάνει την πλήρη ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων, είναι πιθανό να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και ως εκ τούτου και στα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων, ιδιαίτερα των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως οι φτωχοί, οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι και τα άτομα με αναπηρίες» τονίζει χαρακτηριστικά ο ΟΗΕ.

Η έκθεση του ΟΗΕ «κλείνει» κάνοντας έκκληση στην κυβέρνηση για να ισορροπήσει τα μέτρα λιτότητας με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τονίζει ότι είναι γενικότερη ανάγκη να προσεγγιστεί το πρόβλημα του χρέους σε όλο τον κόσμο με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα γιατί «δεν υπάρχει μόνιμη λύση του χρέους αν δεν λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των ανθρώπων».

Related Posts